tisdag 26 juni 2012

Hjärtan fyllda med vaniljkräm och kärlek

I dag har jag och lilla B bakat vaniljhjärtan. I regnet. Eller snarare på grund av regnet. Det finns inte så mycket annat att göra när det regnar än att ta fram degblandaren och mjölet och sätta igång. I alla fall inte för mig.
Det blev goda kakor och jag kunde inte motstå att placera en på det fina upphöjda fatet jag fick av lilla B som midsommarpresent. Jag fick en liten tillhörande bricka och matchande servetter också. Tänk vad roligt med genomtänkta presenter!!!

Eftersom vi gjorde dubbel sats vaniljkräm passade vi på att baka bullar samtidigt. När ugnen ändå är varm liksom. All deg gick inte åt till hjärtana, så lilla B kokade sylt av de kvarvarande jordgubbarna och stoppade i ett gäng syltkakor. Mums! Det blev go'fika senare när bror M med familj kom hem efter Universeumbesök. Min bror har varit konditor så man får passa sig när man bjuder honom på kakor. Därför gjorde vi vaniljkrämen med ägg, vispgrädde och äkta vaniljsocker. I mördegen var det så klart smör och inte margarin. Bror M hummade och godkände kakorna - phew!!!

Vaniljhjärtan

Recept på degen kommer ur den gamla boken Stora bakboken, som finns kvar efter lilla B:s och stora F:s pappa, som var en hejare på att baka. 

200 g smör
3/4 dl strösocker
1 äggula
5 dl vetemjöl

Blanda ihop ingredienserna och ställ degen att vila kallt en stund. Gör under tiden vaniljkrämen. Receptet på denna är lånat ur Sommarens söta, men vi gjorde om receptet lite.

1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
3 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och värm under ständig vispning. Se till att det inte bränner fast i botten på kastrullen! Så fort första bubblan syns börjar krämen koka och då ska du ta bort den från spisen bums! När krämen svalnat tillsätts vaniljsockret.

Kavla ut degen och klä hjärtformar i metall (Jag har köpt mina för tio kronor på en loppis. En hel bunt fick jag för de pengarna...). fyll hjärtat med vaniljkräm, så mycket att du kan få på ett lock utan att det bubblar över när du gräddar dem. Baka dem långt ner i ugnen på 200 - 225 graders värme i ca 12 minuter. Passa noga så att de inte bränns.  När hjärtana svalnat pillar du försiktigt loss dem ur formarna. Pudra lite florsocker över före serveringen. Om du bakar många och fryser in några så ska du vänta med att sockra dem du lägger i frysen.

Vaniljkrämen vi fick över passade fint i bullar, men dem ska vi äta imorgon. Inte alla kakor på en dag...






11 kommentarer:

  1. Så mycket gott ni bakat! Jag har aldrig bakat vaniljhjärtan :) Kram

    SvaraRadera
  2. Det verkar alltid så lätt och enkelt när jag läser hur mycket gott du bakar och lagar.....men tyvärr så är det inte min grej det där med matlagning....men nu blev även jag inspirerad att baka lite....kanske ;)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Men gudars, så gott det ser ut! Jag älskar vaniljkräm och just vaniljhjärtan är en favorit. Blev ju så sötsugen, här på morgonen nu.
    Ha en fantastisk dag!

    SvaraRadera
  4. Hallå!
    Jag, som inte brukar anstränga mig i köket, bakade en jordgubbstårta igår. Botten och allt. Bottnen blev konstigt nog kanon. Hög och fin, trots att jag gjorde den på glutenfritt mjöl. Fuskade dock med vaniljkrämen, marsan.

    Kära hälsningar, S

    SvaraRadera
  5. Mums, ser jättegoda ut. Vaniljhjärtan har jag heller aldrig bakat. :)

    SvaraRadera
  6. Heja lilla B : ) Hoppas du mår bra. Jag är så sjukt trött efter en mycket tuff dag på jobbet : ( och ingen sömn nästan inatt. Godnatt finis hoppas solen lyser imorgon : ) kramar Sofia

    SvaraRadera
  7. Vaniljhjärtan som är så gott! Kan inte förstå varför jag aldrig bakat sådana? Ser mycket smarrigt ut :)

    SvaraRadera
  8. Mums, så gott det är med vaniljhjärtan! Hoppas också hitta sådana formar på någon loppis nån dag.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  9. Idag har jag hälsat på i grannhuset,hade jag vetat att Ni hade bakat vaniljhjärtan, hade jag nog ringt på
    inger

    SvaraRadera
  10. Ser väldigt avancerat ut! Men åh så smarrigt! kram bp

    SvaraRadera
  11. Vaniljhjärtan, det var inte igår inte. Bakat dom själv har vi aldrig gjort, däremot ätit en hel del köpta i bageriet.
    Och så lite bullar på det, inte illa, inte illa alls:)

    SvaraRadera