tisdag 12 juni 2012

Solskensbulle med onämnbar fyllning

Bild: Ulrika Ekblom
I går fick jag en bilaga till min Femina som damp ner i brevinkastet. Det lilla häftet var en bakbok i miniformat där kända matlagare presenterar några av sina bästa bakrecept. Syftet var att göra reklam för Arla, jag är inte dummare än att jag räknade ut det. Men... ändå fanns det en del lockande i häftet. Två av mina favoriter i bakvärlden fanns med - Lisa och Monica Eisenman. Amerikanskor som flyttat till Sverige och tillägnat sig hela den svenska kakkulturen.

Jag fnissade lite när jag såg att receptet på Jättesolskensbulle fanns med. Detta är en av lilla Bs favoritkakor, inte bara för att den är stor utan också för att den innehåller jättegod vaniljkräm. Vi brukar skoja om att hon vill äta en hel sån själv, utan att bjuda. Bilden ovan är lite skev eftersom jag och min scanner inte är överens. Lilla B hade (kanske inte helt seriöst) planer på att servera denna jättebulle som dessert på studentmottagningen. Inte så elegant men jag tror i och för sig inte att någon blivit besviken.


Jättesolskensbulle (receptet hämtat ur boken Sommarens söta)

150 g smör5
 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1.5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
1,5 dl vetemjöl
1.5 dl vaniljkräm
2 dl färska eller frysta hallonägg till pensling
1sats glasyr (florsocker + vatten)

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills blandningen blir fingervarm, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av mjölkblandningen och vispa tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen och salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa i bunken i cirka 40 minuter under bakduk.
3. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den i några minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar och tryck ut dem till cirka 2 cm tjocka rundlar på varsin plåt, smord eller med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader.
4. Bred ut vaniljkrämen på rundlarna men lämna cirka 2 cm runt om utan kräm. Strö ut hallonen. Låt degen jäsa i ytterligare cirka 30 minuter.
5. Pensla kanten med uppvispat ägg och grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna och ringla sedan över glasyr.

Naturligtvis blir det godast om du har ork att göra egen vaniljkräm. Marsankräm funkar men är ju inte på långa vägar så gott. Min bror arbetade på konditori ett tag och där gick vaniljkräm under ett ganska fult namn. Tidigare har jag hört "mormors hosta", men det finns värre benämningar, det kan jag lova.

9 kommentarer:

  1. Det mesta med vaniljkräm är galet gott. En redig sockerbulle, doppad i socker går inte av för hackor. Åh, vill ha!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Kan det finnas något godare än solskensbulle? Solsken, bulle, vaniljkräm, socker. Goooooooooooott. Jag kanske borde starta ett solcafé som bara serverar solskensbullar...

    SvaraRadera
  3. Vaniljkräm är yum så jag förstår henne :)

    SvaraRadera
  4. Bulle med vaniljkräm är så gott! Kram

    SvaraRadera
  5. En sådan har jag varken bakat eller någonsin ätit ... men den innehåller ju vaniljkräm och ALLT som innehåller vaniljkräm tycker jag om. Så det är helt klart något för mig :)

    Kul att du också gör praliner, jag försöker mig också på det ibland ... mest till jul. Jag gick en kurs förra året och det var verkligen kul - och gott! :)

    Jag önskar dig en härlig dag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Föressten tror jag att solskensbullen hade varit en stor succé på studenten. Just saying.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att dina cupcakes och panna cottan var bättre. Så det så!

      Radera
    2. Förresten så stavas förresten så här.

      Radera
    3. Ja det är mitt enda fel, att jag skriver föressten såhär. Tänker fortsätta med det, föressten.

      Radera