onsdag 8 augusti 2012

Trerättersmiddag en helt vanlig tisdag

Igår blev jag bjuden på middag av lilla B. Jag fick order om att hålla mig ifrån köket, då jag kom hem. Hon hade dessutom bokat om min tvättid för att jag skulle slippa springa mellan lägenheten och tvättstugan -. tvätten tar hon hand om i dag...

Jag fick sätta mig vid ett litet runt bord med vit linneduk och ljusstake, mitt i vardagsrummet. Lilla B serverade vitt vin och tände ljuset. Unders tor spänning väntade jag på första rätten.

Det var en fin liten puckformad avocadomousse, smaksatt med lök, salt och peppar (jag tror att det var det). Översidan täcktes av riktigt fin och god kallrökt lax och garneringen var citron och gräslöksstrån, enkelt och elegant.
Tänk vilken lyx att få komma hem efter en av de första arbetsdagarna efter semestern och mötas av detta! Jag var (och är fortfarande till viss del) mållös av beundran över min pyssliga dotter. Gott var det naturligtvis, men här kan ni ju enbart beundra utseendet, inte känna den lätt rökta smaken och laxen mjälla konsistens, moussens smekning mot gommen och citronens uppiggande syra. Eller hur nu Frithjofsson skulle ha uttryckt det.

Sedan vankades det huvudrätt i form av en ugnsbakad squash med fyllning av bland annat rökt kalkonbacon, äpple, lök, tomat och ost. Det var otroligt gott och squashen hade kvar en del av sin spänst. Annars har den ibland en tendens att bli lite blöt och svampig i ugnen, men inte här inte. Varsamt hanterad av ett köksproffs!
En klick pesto fick agera smakförhöjare och små droppar av olivolja prydde den, liksom squashen, avlånga tallriken. Genomtänkt, rykande varmt och enormt gott!

Nu började en viss mättnad infinna sig i den, efter semestern, runda magen. Jag är ingen dessertmänniska utan uppskattar mest för- och varmrätter. Men lilla B hade utlovat en dessert som jag tidigare aldrig smakat, så det är klart att min nyfikenhet stegrades medan jag väntade.

In kom en cappuccinomousse med små egentillverkade kaffepärlor av gelatin och kaffe. Makalöst goda och väldigt fina. Bilden gör dem faktiskt inte rättvisa men jag var storligen imponerad av lilla Bs tålamod och pillande och grejande. De små kulorna påminde om de gamla sagogrynen som fanns i sjuttiotalets saftsoppa, men oändligt mycket godare i smaken.

Jag garanterar er att lilla Bs slit i köket uppskattades storligen av hennes mor, dvs. mig, och att jag i skrivande stund fortfarande är lite tagen av hennes kunskapsnivå i köket, endast 19 år gammal. Vad månde bliva? Ni som eventuellt vill ha recept och tips kan gå in på lilla Bs blogg och avlägga en kommentar, så är jag säker på att hon vidarebefordrar recepten. Tack käraste ungen min för att du pysslar om mig precis så som jag älskar! God mat och fint sällskap vid bordet - då är jag lycklig!


Lilla B




21 kommentarer:

  1. Wow, vilken lyxig middag! Förstår att du måste vara riktigt stolt :)

    SvaraRadera
  2. Varsågod!

    P.S. Varför måååååste du aaaaalltid använda den 2 år gamla bilden när det finns sååå många bääättre och bilder där jag faktiskt ser ut som jag gör nu!? Bajsmamma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bajsungen min! För att du är söt på alla bilder. Puss i ljumsken!

      Radera
  3. Det är sådant som kallas vardagslyx, inte illa alls! Som onsdagslyx har vi idag äggamackor... Inte lika lyxigt, med andra ord.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. ja vad månde det bliva av detta kära barn...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med en sån go farmor kan det inte bli annat!

      Radera
  5. Åhhhh dina döttrar alltså underbara : ) vacker som en solig dag i juli med : ) kramar Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har sån tur att jag själv häpnar. Kram!

      Radera
  6. Men gud vilken underbar dotter du har! Och så söt!
    Jag blir så glad jämt när jag ser hur fantastiskt fint de behandlar sin mor. För det är du värd <3 Och sådan gourmékock! Allt såg och lät mumsens!
    Själv lyckades jag svänga ihop ett par varma mackor med svampstuvning i all bröllopshast. Inte alls lyxigt, men ganska gott! Hade gärna mumsat i mig lilla B's mat! ;)
    Ha en fin dag!Kram Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herregud - du har väl annat att tänka på, lilla frun! Svampstuvning är icke att förakta! Kram!

      Radera
  7. Underbara underbara dottern :) Hon är inte bara jätteduktig utan söt också! Vilka goda rätter, hon kommer gå långt!

    Tack fina för dina kommentarer inne hos mig. Att ni pratar om mig runt fikabordet, jag tackar :)

    Jag kan förstå att det är svårt att vara still, jag är ibland likadan men man kan ändå njuta i nuet tycker jag. Önskar dig en toppenfin dag, kram!

    SvaraRadera
  8. Vilken underbar överraskning! Skulle bli själaglad om någon lagade mat åt mig någon gång ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man själv lagar så mycket mat blir man nog extra glad att bli bortskämd! Kram!

      Radera
  9. Men wow!!! Vilken grej - avis!!! Ser huuuuuuuuur gott ut som helst!! Och det ser verkligen proffsigt ut också. Vilken gullig dotter du har!!

    Kraaaaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt! Du vet ju, du som har en så fin dotter själv! Kram!

      Radera
  10. Jag tappade talförmågan och kan knappt skriva heller...Men helt fantastiskt imponerande att en 19-åring redan besitter en sådan matlagningskunnighet. Makalöst!

    Kram!

    SvaraRadera
  11. Så gulligt gjort! Och vilken middag sen!

    SvaraRadera