torsdag 29 november 2012

Återvinning av burkar och favorit i repris!

Ikväll har jag pysslat med gamla konservburkar. Nu inför julgodistillverkningens kulmen måste jag ju ha något att lägga nötter och annat gott i. Cellofanpåsar är väl bra men vad sägs om en burk att sätta påsen i? En burk som man sedan kan ha kvar när godiset är slut. Man kan ju alltid köpa nytt och fylla på...

Jag har sparat tomma konservburkar ett tag, diskat ur dem noga och låtit dem torka. Sedan är det bara att dekorera dem efter behag. Jag brukar använda lite tjockare papper, s.k. scrapbookingpapper som jag köper på olika ställen. Panduro har mycket men är ganska dyra. Det finns en uppsjö av pappersbutiker på nätet för att inte tala om Tradera där man kan göra riktigt billiga köp ibland.

Jag brukar sätta dubbelhäftande tejp på insidan av papperet som jag skär till i min Fiskars skärmaskin. Jag tycker att den är oslagbart bra och förstår inte hur jag klarade mig utan skärmaskin innan jag köpte den? För att papperets skarvar ska fästa ordentligt sätter jag dit en dutt med limpistolen. Sedan är det svårt att lossa papperet.

Band, snören, små metalldekorationer med jungfruben (brads) på baksidan, öljetter, etiketter (hemgjorda eller köpta) och vad man nu kan hitta på. Pappersblommor är också fint, men det hade jag ingen lust med i dag. Alla burkarna utom en fick julfärger. Någon burk är en tom kaviarburk av glas och en är en plastburk med lock, som det varit dyr och god lakrits i. Alla blev som nya, eller hur?





Förutom att pimpa burkar har jag lagat mjölkchokladfudge, den godaste fudge jag vet. Imorgon ska mina kära arbetskamrater få smaka på den. Vill ni prova denna så klicka HÄR, så kommer ni till receptet som jag publicerade redan förra julen. Denna är galet god. Favorit i repris!

 
Jag vill påminna alla om att min julkalender börjar nu på lördag. Utlottning varje söndag i advent! Välkomna! 

onsdag 28 november 2012

Hungrig på kvällskvisten

Ikväll sitter jag på jobbet och väntar på att sista utvecklingssamtalet ska påbörjas. Jag fick en lucka mellan två samtal och passar på att göra ett snabbinlägg här. Hungrig blir jag av alla dessa samtal och möten med fina elever och deras goa föräldrar. Jag längtar hem till lilla B som lovat att laga korvgryta av kycklingkorv tills jag kommer hem. Sedan ska jag krypa ner i ett hett bad och njuta en stund. Mitt ena knä bråkar med mig på samma sätt som i somras, så lite värme ska bli skönt.

I väntan på mat satt jag här och letade goda recept för framtiden. Hos Ingelstad kalkon hittar jag alltid recept som får mig att salivera (heter det så när man dreglar?). Det HÄR receptet på kalkonbröst med choklad och chili lät ju galet gott.
Bild: www.ingelstadkalkon.se

Nu till jul lanserar de en ny julskinka som är rimmad på samma sätt som "vanlig" skinka av gris. Jag brukar köpa ett kokt kalkonbröst annars, men i år blir det den rimmade varianten, inte bara rim på julklapparna alltså, hihi!

Sedan ska vi ju inte ha så mycket julmat i år. Vi reser ju bort, men ändå. Just nu är jag så hungrig att jag lätt skulle sätta i mig en hel jullåda själv, känns det som.

Bild: www.ingelstadkalkon.se
Eller vad sägs om goda små korvar, sylta, köttbullar och annat mums av det godaste kalkonkött? Leverkorv är inte min förtjusning annars, men nu skulle jag gärna sätta tänderna i en.

Köttbullar gör jag gärna själv, och till jul blir det lite andra kryddor i smeten än vanligt. Hur gör ni med julköttbullarna? Felix köpta eller hemgjorda? Vad använder ni för färs? Vegetarisk? Nöt? Bland?

Berätta era bästa köttbulleknep!

måndag 26 november 2012

Tomtar på loftet



Ängeln Tina!

Lottens tomte

Mormors tomte

Brottning med bilder...

Om jag hade ett indiannamn skulle det för dagen vara "Brottas med bilder"...

Här lyckades jag lägga upp en bild på själva tittskåpet, men de förbaskade tomtarna vill blogger tydligen inte lägga upp, men jag ger mig inte så lätt! Jag SKA lägga upp dem om de så ska stryka med på kuppen. Tomtarna alltså, inte blogger.






Tävling!!!

Tävla hos Amys piece fo cake om ett läckert cup cakesställ, strössel m.m. Klicka dig in hos härliga Amy och ta del av tävlingsreglerna! Jag tävlar ju också så klart!


söndag 25 november 2012

Inflyttning

Nu har tomtar och en ängel flyttat in i mitt för året nygjorda jultittskåp. Det är tomten som jag fått efter mormor Eva. Hon som hade så många vackra julsaker som måste ha försvunnit i flytten från huset till lägenhet nån gång på nittiotalet. Synd, för jag hade gärna velat ha några fler fina gamla tomtar.

Några av tomtarna har jag fått av mamma, men den med blå luva och ett hjärta i byxbaken fick jag av goda vännen Lotten när vi var unga och arbetade extra i hennes mosters prylbutik. Tomtarna var alla olika med olika färger på luvor, byxor och med hjärtan på olika ställen på kläderna.

Ängeln i mitt skåp är ny för året. Den fick jag av min nyfunna vän och kollega, Tina, som jag arbetar tillsammans med på mitt tisdagsjobb. Det jobbet är slut nu vid nyåret men jag har en känsla av att vänskapen kommer att bestå. Tina, liksom Kristina, har under hösten varit mitt stora stöd i mitt nya arbete, och utan dem hade jag aldrig klarat av det. Vi har stöttat varann när det blåst lite kallt i utbildningsvärlden och peppat varann när någon velat ge upp. Nu är vi på mållinjen och jag vågar lova att det är en hel del jobb kvar än. Men som tre änglar står vi enade. Ej fallna utan starka tillsammans!

Några foton vill inte min blogg ta emot i dag. Jag får meddelandet att jag inte har rätt att lägga upp fler bilder. Hur gör ni andra bloggare? Betalar ni för plats för bilder? Jag vet att Sofia haft samma problem som jag.

Jag ska försöka lösa det men ikväll blir det inga bilder. Förresten måste jag ju berätta att om precis en vecka börjar min adventskalender. Här på bloggen. Utlottning av små julsaker varje söndag fram till jul och dessemellan en lucka att "öppna" varje dag. Välkomna hit!

lördag 24 november 2012

Lördag på stan

I dag är det dags för vårt årliga event - lördag på stan med vännerna. Opretentiöst och enkelt. Vi bestämmer ett ställe och en tid. Där ses vi sedan efter behag. Någon kommer direkt, någon kommer senare, någon stannar och äter, någon tar en öl i farten... Vi önskar varandra glad advent och en god jul, för i december hinner och orkar vi inte. Inte alla på en gång.

Jag ser fram emot detta i en period av mycket jobb och lite sömn. Senare återkommer jag med ett inlägg om veckans glöggmingel. Recept och bilder utlovas! Ha en fin lördag alla - vad ska ni hitta på?

torsdag 22 november 2012

Hurra!

Jag vann presentkortet hos Sweet passion! Hurra vad glad jag är för min vinst! Det är ju alltid extra roligt att vinna när man gör det på sin motivering. Har ni inte hälsat på hos Simone så gör det. Härliga recept utlovas!

Tävla hos Sweet passion!

onsdag 21 november 2012

Tid är pengar, pengar ger tid...

Ibland har jag funderat kring vad jag skulle göra om jag vann så där gränslöst mycket pengar, ni vet så att man aldrig mer behövde jobba. Visst har ni också funderat på det nån gång? Ja, vad skulle jag göra då? Inte sluta jobba i alla fall, det är ett som är säkert. Men jag skulle nog öppna en butik i kombination med café, efter att ha gått en kurs i livsmedelshantering eller vad det nu kan heta. Ja, en sån butik som fina Malin ska öppna nu i dagarna. Annies stuga heter den, och jag är så sjukt avundsjuk på henne. Fast inte missunnsam! Det är skillnad! Jag unnar henne den fina butiken med den vackraste av tapeter och de finaste sakerna på hyllorna.

Malins fina butik!
I min butik skulle jag sälja mina tryfflar med saffran på vintern och mina vaniljhjärtan på sommaren. Rea skulle jag ofta ha och det mesta skulle jag nog köpa själv. Jag skulle dekorera, tapetsera och kreera. Jag skulle ta mig tid att prata med alla som kom in i min butik. Det skulle jag ha tid med då. Om någon var ensam skulle hon/han få en kaka på köpet till kaffet, och en pratstund hos mig. Kanske kunde jag också hyra ett flygplan och hämta AnnLouise i Vilhelmina, så kunde vi sitta i min butik och bara sitta. Mitt finaste kaffe skulle jag ta fram då, och mina godaste kakor. För hon gillar också kakor.

Jag tror att jag skulle köpa ett plan rentav och hämta alla fina bloggare, så kunde vi fika tillsammans i min butik. Finkoppar och finfika med alla finbloggarna. Anki och Håkan skulle få komma. Sofia och Amy. Och Lisa. Och så klart Malin då! Och alla andra som jag inte kan räkna upp här, för att listan blir så lång. Ni som jämt gör mig så glad när ni tittar in. Det skulle jag tycka om, nu när det är mörkt och kallt och alldeles för mycket jobb.

När alla var nöjda och mätta skulle jag sitta där själv med ett litet ljus och min lilla hund. Då skulle jag tänka att pengar bara är ett sätt att köpa sig tid. Det är synd, men jag ska nog hitta tid för allt det där ändå.

För er som vill baka egna tryfflar så länge kommer ett recept här. Receptet är hämtat ur boken "Vinterns söta" av systrarna Eisenman. Ljuvlig måste-ha-bok!!!

Saffranstryffel

ca 20 praliner

200 g vit choklad av god kvalitet
3/4 dl vispgrädde
1/2 kuvert saffran (1/4 g)
1 msk honung
25 g smör
1/2 tsk cognac

florsocker

Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde, saffran, honung och smör. Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå i någon minut. Tillsätt cognac och vispa till en slät smet. Låt krämen stelna i kylen.

Doppa en klick av tryffeln i florsocker så att den inte fastnar i händerna, och rulla den så till en slät kula. Gör så med all tryffelsmeten. Rulla kulorna i florsocker och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ kallt, gärna i kylen, för att stelna.

Ät och njut! Galet goda till en kopp stark espresso! Till och med J tycker att de är tokgoda, och han gillar inte ens vit choklad.














tisdag 20 november 2012

Tack för att ni tittar in här!

I dag vill jag gärna lysa upp en smula, i vintermörkret. Ljusen är för alla er som förgyller mitt liv! Tack!


söndag 18 november 2012

Ostpaj utan deg!

I dag kommer mitt inlägg att handla om språkspaning/språkmisshandel men också  recept på en ostpaj utan pajdeg - vilket låter perfekt, för mig som avskyr pajdeg. Först spaningen.

Finns det någon person i din närhet som brukar använda ord felaktigt eller på ett sätt som du får grå hår av? Om inte så är du nog ganska unik! De flesta retar sig nog på åtminstone någon som säger till exempel "pedistal" istället för "piedestal" som det ju heter. Eller uttrycket "dra alla över en kam" som i yngre människors mun har blivit "dra alla över en kant". Ofta är det ju felsägningar som leder till att språket utvecklas men ibland tycker jag att det är så konstigt att människor faktiskt inte behärskar sitt eget modersmål.

Nu är jag svensklärare (inte "svenskalärare") och min toleransnivå är säkert aningen lägre än gemene mans och kvinnas, men ändå. En vän till mig säger ofta att det där var "ett spel för gallerian" utan att ha en aning om att det riktiga uttrycket är "spel för galleriet/gallerierna". Visst förstår man vad personen menar men det låter inte särskilt bra. Eller?

Andra ord om ofta misshandlas är "situationstecken" som rätt ska vara "citationstecken". "Interjuva" som ju naturligtvis ska vara "intervjua". Jag menar, det kommer ju av att man  ser in i något "inter view". Tänker folk inte på var orden kommer ifrån? Nej, tydligen inte. Nu dömer jag inte någon som säger fel, men jag har svårt att förstå hur man kan gå ett helt liv och säga fel utan att upptäcka det.

Nu finns det säkert en och annan som tycker att jag är en gnällig språkkärrring. Det är okej att tycka det. Jag vill bara slå vakt om vårt vackra språk och uppmana till en varsam och bra användning av det. Skapa gärna nya ord! Lek med dem och vänd på dem. Våga skriva vilt och ohämmat! Men snälla - säg inte "interjuva" för det gör så ont i mitt språköra! Finns det ord som ni tycker är misshandlade eller felanvända? Berätta gärna i en kommentar!

Nu kommer receptet på pajen som saknar deg. I Amelias jultidning (med det värsta julomslaget jag sett hittills) finns detta recept som lockar mig storligen. Den lär passa särskilt bra till julens glöggfester och i synnerhet till champagne eller mousserande vin. Säg förresten vad som INTE passar till champagne? Ja, pölsa kanske men vem skulle komma på den tanken? Möjligen min yngre bror!

Matig ostpaj med citron och muskot
10 portioner

600 g prästost (jag tar 12%-ig färdigriven ost)
6 dl creme fraiche
6 ägg
Rivet skal av två ekologiska citroner
1 tsk riven/malen muskot
3 dl panko (asiatiskt ströbröd, finns på Hemköp)
Smör och ströbröd till formen

Smörj en springform, ca 23 cm i diameter, med smör och bröa den sen noga med ströbröd. Riv osten om du inte köper färdigriven, blanda med creme fraiche, ägg, citronskal, muskot och pankon. Häll alltihop i formen och grädda i 200 graders ugnsvärme tills pajen har stelnat och ovansidan är vackert guldbrun. Det tar ca 50 minuter, men lägg över en bit ugnsfolie om pajen ser ut att riskera att brännas innan den är klar.

Det här och lite annat ska jag bjuda på när det är glöggmingel och quizkväll hemma hos mig i veckan. Fler recept utlovas under veckan som kommer!




Jag bugar ända till marken!

Jag har fått en blog award (blogaward? Ska det särskrivas eller?) av fina mat- och klok-bloggarna Anki och Håkan i Mårtenssons kök. Dessa två tillhör toppbloggarna för mig och jag bugar ända ner till marken när jag läser de fina orden de har skrivit om mig. Kika in hos dem om du är nyfiken - jag blev i alla fall så väldigt glad över deras motivering.

Som amatörbloggare är jag ibland lite osäker på vad jag ska blogga om. Jag vet ju att det inte är bra att vara för privat i sina inlägg, men ändå lite personlig. Balansen är svår och jag funderar ibland på om jag lägger ut för mycket? En och annan elev har ju kikat in hos mig, det vet jag. Men det gör väl inget att man delar med sig av sina minnen, tycker jag.
En sådan här blog award ska resultera i att man själv skickar den vidare till fem bloggare som man tycker är något alldeles extra. Nu gjorde jag detta alldeles nyss, och då jag har svårt att välja ut fem nya favoriter så där i en hast (jag har nog gett den till de flesta av de bloggare jag följer) så väljer jag att skicka ut den till alla ni duktiga, kloka, strävsamma bloggare som på ett så fint sätt delar med er av kunskap, tankar och fyndigheter mer eller mindre dagligen. Tack och kramar till er!


fredag 16 november 2012

Livet är kort

I dag tänkte jag lägga upp några bilder på julkort som jag tillverkade när jag och lilla B hade myspysseldag för ett par veckor sedan. Julkortstillverkningen har avstannat och just nu ser det ut som om jag får köpa ett gäng, för jag kommer aldrig att hinna göra alla själv. Då får det bli så. Ingen stress kring pyssel - då blir allt förfelat och meningslöst.

Jag är lite grinig i dag, eftersom jag använde mig av ett nytt recept på skumtomtefudge igår, och den blev värdelös. Total kletig och stelnade inte ett dugg. Morr!!!!! HUR kan man lägga ut ett recept på sin blogg när det är ett sånt värdelöst recept? Nä, hans blogg går jag aldrig mer in på. Jag borde ha letat mer noga efter mitt gamla recept. Så nu har jag en hel form med kletig skumtomtemassa med vit choklad. Vad sjutton ska jag göra av den??? Fyllning i muffins? I kladdkaka? I praliner? Har ni andra idéer? Hjääälp - massan är supergod, så jag vill inte slänga den.





Alla bilder är tagna av lilla B och finns även på hennes blogg.

onsdag 14 november 2012

Hallon + choklad = sant!

Visst är det märkligt, det här med smakkombinationer!? Vi pratade om detta på jobbet i dag och någon berättade om gårdagens middag - stuvade makaroner med köttfärsbiffar och rödvinssås! Det låter mycket underligt i mina öron, men han hävdade med största bestämdhet att det var alldeles utsökt. Diskussionen utmynnade i allehanda mystiska kombinationer som mina arbetskamrater provat på. Den ena värre än den andra.

Min J brukar ringa mig och fråga om man kan äta t.ex. köttbullar till rotfruktsgratäng. I början trodde jag att han drev med mig, eftersom det för mig är så naturligt vad som är gott ihop och inte. Men för honom är det inte så. Han kan inte experimentera med kryddor utan följer recept, även om han numera struntar i proportionerna ibland. Jag brukar svara att han själv måste pröva vad han gillar, och inte låsa sig och hamna i korv/mosträsket där inget nytt tillåts. Var lite wild and crazy liksom. Vad sägs om köttfärssås och kokt ris? Eller wokad kycklingfile med stuvad spenat? Vem vet - det kanske är jättegott, som den överkäcka Tina alltid sa.

Jag tror att vi matnördar ibland har svårt att förstå alla de som kämpar med matlagningen och letar recept i sin förtvivlade kamp att variera middagsmaten. Åtminstone jag. Recept följer jag inte så ofta och gör jag det ändrar jag oftast om i dem så att resultatet ändå blir mitt eget. Men det var ju smakkombinationer jag skulle blogga om, inte matlagningskonstens regler.

Det finns kombinationer som är klockrena för de flesta. Mörk choklad och havssalt. Hallon och mörk choklad. Jordgubb och lime. Tomat och en aning sötma. Ruccola och parmesan. Vitlök och örter. Päron och lingon. Ost och rött vin. Ingefära och choklad. Korv (av hög kvalitet) och stark senap. Rårakor och rårörda lingon.

Sedan finns det udda smakkombos som inte är K-märkta. Jag har mina egna favoriter som jag nu bjuder på: Lakritsbåtar och mjölkchoklad. Geléhallon och mjölkchoklad. Kycklingleverpastej med cumberlandsås. Morot och färskost.

Vad gillar ni för smaksensationer? Har ni någon skamlig hemlis som ni äter i smyg så ut med den här bara! Kom ut ur skafferiet så känns det bättre efteråt.

P.S. Ni kanske tillhör de där som öser ketchup över det mesta? Det bor en sån person i mitt hushåll. Hon envisas med att förstöra de mest raffinerade pastarätter med det, och jag kan bara sucka. Hon är ju vuxen nu. D.S.

tisdag 13 november 2012

Köptips!

I fina nätbutiken Elisabets Eco And Stuff kan du faktiskt köpa ringblommeolja. Det kom jag på först nu, efter förra inlägget. Elisabet är en stark och vacker kvinna som har öppnat en nätbutik med fina saker som man gärna vill att Tomten ska bära hem till en. Nu i november utökar hon butiken för att också sälja av närliggande gården Skärfvas matsortiment. Vi pratar då produkter av hög kvalitet och för veganen och vegetarianen är butiken en dröm.

Jag byter inte julklappar med någon utom barnen i år (lugn, Pernilla, du räknas till barnen!) men jag måste nog göra lite inköp hos Elisabet. Om inte över nätet så när jag åker ner till Karlskrona över jul för första gången på 28 år.


För er som tycker om vackra saker kan jag även tipsa om att vackra och kunniga Malin öppnar en fin butik som heter Annies stuga 23 november. Malin lagar mat som får dig att sucka av välbehag och delar gärna med sig av sina recept på bloggen Malins Diner. Kika in där så återkommer jag med mer information om hennes butik längre fram. Själv ska jag ta en tur dit snarast, för att äntligen få träffa en av mina favoritbloggare! Butiken har en tapet som får mig att längta till sommaren...


Malins fina butik!


söndag 11 november 2012

Fjärde kryddväxten, tillika medicinalväxt

Ringblommor förknippar jag starkt med min barndom. Hos morfar och mormor fanns de lite överallt. Även hemma hos oss svämmade de över i rabatter och i trädgårdslandet. Gula och orange som solen sträckte de sina "ansikten" uppåt som för att ta in ännu mera sol i sina små och smala kroppar. Efter slagregn låg de utspillda på marken, till synes ihjälslagna av vattnet som piskat omkull dem. Men efter några timmar hade de rest sig igen, stolta och oövervinnerliga. Nu i november är det skönt att tänka på sommaren och allt vackert som finns då. Jag längtar redan till våren då allt grönt spricker ut igen. Detta får bli en liten nostalgitripp, fast jag egentligen borde blogga om nån värmande gryta eller annan vintermat.

Bild: Stora F
I medelhavsländerna blommar ringblomman året runt och därför kallas den också Calendula på latin. Alltså hela kalendern... Växten frösår sig själv och kan vara svår att bli av med om man nu skulle vilja det. Själv förde jag en ojämn kamp mot den i min koloniträdgård, där den hade en tendens att breda ut sig lite väl mycket. Jag har sparat några frön för att kunna så den här hemma i min lägenhetsträdgård till våren.

När jag gör sallader på sommaren kan jag ibland ta en ringblomma och strö kronbladen över denna. Det ger färg och är faktiskt en ätbar växt, trots sin färg. Vi nordbor är ju ovana att äta blad som är färgglada. Men ringblommekronblad är nyttiga och passar även på en tårta som strössel. I isbitar är det också vackert att frysa in ringblommeblad. De gör sig så vackert i drinken. 

Alla växter som heter officinalis har anor som medicinsk ört. Ringblomma, Calendula officinalis, har alltså läkande egenskaper och används till salvor och andra preparat för huden. Den anses läka sår och vara bra mot allehanda hudutslag. För att tillverka ringblommeolja som man sedan kan använda till salva måste man torka ringblommebladen (kronbladen alltså). Detta tänker jag inte gå in på nu, utan återkommer till sommaren, då det finns fina ringblommor att torka. När jag bodde hemma brukade mamma alltid beställa hudvårdsprodukter på nätet, och då en skön lotion till mig som hette just Calendula. Den kom från Yves Rocher men jag vet inte om de säljer den fortfarande. Jag förknippar dock den doften med min mamma så starkt ännu. I olika hälsokostbutiker har jag sett att det finns ett märke som heter Weleda där ringblomma ingår i ingredienserna. Kanske värt att pröva för den som behöver en läkande creme? 
Källa: Annas örtagård, Anna Bergenström.

Bild: Stora F









fredag 9 november 2012

På tapeten igen

Bild: http://midbec.se/tapeter/white-the-new-black/
Den här fina tapeten hittade jag och lilla B igår i ett av caféerna på Frölunda Torg, vårt lokala köpcentrum. Det är inte mina favoritfärger men jag kan ändå inte låta bli att tycka att den är väldigt fin!

Den är från kollektionen White the new black från Midbec tapeter. Visst blir man lite sugen på ett pastelligt kök när man ser den?! Jag skulle förmodligen bli tokig efter en vecka med de färgerna men ändå... Läckert tycker jag.

Jag är ju sådan att jag snabbt tröttnar på mina tapeter i köket.Just nu har jag den här från Sanderson men jag är trött på färgerna för länge sen.
Bild: http://www.tapeter-tyger.se
/sanderson/50s/dfif210240.htm

Inte i rummet där jag har en tapet som jag älskar. När jag flyttar kommer jag att vara tvungen att köpa samma tapet igen, för jag kan inte leva utan den. Jag vet inte varför den tilltalar mig så mycket men jag tycker ju väldigt mycket om mörka och dova färger som svart och grått. Inte så kul kanske men enkelt och lätt att lägga till accentfärger genom att plocka ihop olika kuddar, gardiner, prylar. Till jul rött och guld. Till vardags grönt och vitt. Nytt rum på fem minuter. Eller lite mer.

Tapeten nedan är från Cole and son och heter Cow parsley. Bara namnet är ju underbart.

Vad gillar ni för tapeter? Bara vitt och enkelt eller färg och form?







torsdag 8 november 2012

Thaibasilika - en het vän i köket

När jag köper thai-mat i take away-butik har jag oftast bestämt mig för att IDAG ska jag köpa något jag inte brukar äta. Jag läser igenom menyn fullt och fast besluten att just den här gången ska jag lämna restaurangen med en liten påse som innehåller currygryta Musaman eller Jätteräkor i kokosmjölk med panengcurry. Konstigt nog händer det aldrig, eller nästan aldrig. Mitt val faller i stort sett alla gånger på någon av de hämträtter som innehåller ostronsås, kyckling, chili, paprika och så då thaibasilika, eller bai horapha som thailändarna kallar den! Det är något av det godaste jag vet och det gör det svårt att välja bort denna delikatess.

Thaibasilikan har inte funnits så värst länge i de svenska matbutikerna. Senast jag köpte en kruka var det på Hemköp men jag vet att det brukar finnas även på COOP och ICA. Torkad har jag aldrig sett men det kanske finns i asiatiska livsmedelsbutiker, vad vet jag?

Thai-basilikan har gröna och spetsiga blad och växer ungefär som den "vanliga" basilikan som vi är mer bekanta med. Stammen är lätt lilafärgad och smaken påminner om lakrits - det är väl därför jag gillar den så mycket! Det finns olika typer av thaibasilikan och jag tror att den man köper i butik här är den som kallas bai horapha Det finns även en citronbasilika (bai manglaek) med citrondoft och pepparliknande smak - denna har jag dock aldrig provat. Den heliga basilikan (bai kaphrao) har blad som är rödlila och ganska mörka.Den har en lite mer stickande smak och är nog den som jag gillar bäst, men jag har inte hittat den i butik, bara ätit den i köpemat.

Efter att ha studerat thaimatslistorna så har jag hittat en massa ord som kan vara bra att kunna när man beställer. Enligt en bok jag har, som handlar om thailändsk mat, gäller följande:

thailändsk basilika - bai horapha
ris - khao plaaw
prik - chili
koriander - phak chee
kokosmjölk - ka-thi
galangalrot - khaa (en slags ingefärsliknande rot)
kyckling - gai
fläsk - moo (visst borde det vara ko-kött som heter så?)
biff - neua

Nu ett recept med thaibasilika:

Vegetariska rispappersrullar
4 personer
12 st
2,5 dl
1,25 dl
1,25 dl
125 gram

3 msk
3 msk
2 msk
2 msk
2 msk

Tillagning

Blöt upp ett par rispappersnudlar i taget i varmt vatten tills de är mjuka. Lägg en liten hög med böngroddar, strimlade morötter, strimladerödbetor, svamp, mynta och basilika på varje rispapper. Vik ihop och rulla så att rullarna tillsluts. Blanda pressad lime, chilisås och socker till en dipsås. Servera rispappersrullarna med såsen.

Recept och bild kommer från http://www.tasteline.com/Recept/rispappersrullar

tisdag 6 november 2012

Vem är den lilla människan egentligen?

I dag hastade jag in på Pressbyrån på väg till jobbet. I vanlig ordning (eller oordning) hade jag glömt att äta frukost. Jag HADE faktiskt tänkt äta sojayoghurt men glömde bort det. På bussen mot spårvagnshållplatsen insåg jag att det skulle bli en lång förmiddag utan mat i magen. Därför gick jag in på Pressbyrån och plockade på mig en smoothie. Sedan ställde jag mig i en av de två köerna till kassan för att betala.

Framför mig stod en liten pojke på sådär nio - tio år med ett tuggummipaket i den lilla näven. Han höll det hårt medan han stod och tittade på godishyllan till höger om mig. Jag antog att han var son till en man som stod i den andra kön, eftersom de som köade före mig gick förbi honom till kassan.

När det var min tur sökte jag ögonkontakt med killen och fick det. Mannen som jag trott var hans pappa hade just betalat och gått. Jag insåg att den lille killen förmodligen köade som alla andra, och sa:
-Oj, trängde jag mig nu? Det var inte meningen! Jag såg inte att du stod i kö.
-Nej, sa den lille killen, jag har inte bestämt mig än.

När jag gick fram till kassan log tjejen mot mig och sa:
-Vad skönt med någon som frågar! Du är den första som brydde dig om att han stod där. Jag vet inte vad det är med vuxna, främst män. De bryr sig liksom inte om barn utan bara tränger sig förbi.

När jag gick till spårvagnen tänkte jag på hur en del vuxna beter sig mot barn. Jag funderade på om det har blivit så hårt klimat att vi inte ser de "små" människorna i vår stressiga vardag? Alla dessa goa och fina barn som man möter överallt. När jag så kom till den stora gymnasieskolan mitt i stan, där jag jobbar på tisdagar, gick jag mot entrén. I dörren stod en stor och kraftig kille i sjuttonårsåldern eller så. Jag såg honom när jag var så där tio meter från dörren. Han såg mig och stod kvar och höll upp dörren. Jag kände hur det blev varmt i mitt hjärta när han stod där och såg på mig, så snällt och höll upp dörren medan jag traskade in. Han fick ett leende av mig som han besvarade lite blygt. Mitt hjärta sjöng de fem trapporna upp till rummet där jag jobbar.

Pay it forward, tänkte jag. Du gör en bra sak och du får en annan tillbaka. Det måste löna sig att vara snäll och hjälpsam och att se de till storleken små människorna. För mig är nog ändå de minsta människorna de som bara trampar på andra och inte ser varken upp eller ner.

På tal om det som är smått kom jag att tänka på smågodis. Numera heter det ju plockgodis. Minns ni när det blev ändrat? Jag läste på Wikipedia att 1985 kom en rekommendation från Livsmedelsverket att butikerna skulle börja sälja godis som självplock. Givetvis fanns det regler för detta, som handlade om hygien. Orsaken till godisets ökning i Sverige antas vara just detta att priset sjunkit så på godis och att det är så lätt att plocka ihop en påse, istället för att stå och peka och säga "en sån" och "ett Riff" och "två salta fiskar".

Bild: www.adlibris.se
Fast jag saknar smågodiset bakom disk! Visst var det mycket godare att äta godis då, när det var lite mer fest över godisätandet!?

Boken på bilden är en underbar tripp i godis- och glassnostalgiträsket. Den finns att köpa hos Ad Libris för 156 kronor. Bättre att lägga pengarna på den än på godis kanske? Eller båda delarna?

Jag blir helt lyrisk när jag bläddrar i denna bok! Doft- och smakminnen kommer åter och jag vill ha en hel påse från den här tiden. Drutten sockerfri tablettask, Käck (INTE Kick), surbomber, Twist i plåtburk Nickel och salta vägmärken. Ge mig nu!!!





Bild: www.adlibris.se

måndag 5 november 2012

Inled mig icke i frestelse...

Nåja, bara för att jag måste hålla igen med godsakerna ett tag betyder ju inte att jag inte kan blogga om dem. För det är väl ingen som vill läsa en beskrivning av hur mumsig min nutrilett-lunch var? Nä, tänkte väl det. Frestelser är väl till för att fälla en. Vanligtvis behöver ingen leda mig in i  frestelser - jag går så bra alldeles själv.

Eftersom lilla B är en mästare på att hitta bra recept och inspirerande bilder, som hon sedan lägger ut på sin blogg, lånar jag ett recept som hon har hittat hos bloggaren Baked Perfection. Det är en blogg med recept som gör mig helt matt. Receptet jag tänkte lägga ut här är ganska passande till jul, eller varför inte när som helst? Nötter är ju alltid gott, om man inte är allergisk förstås...

www.bakedperfection.com
Just pekannötter är ganska dyrt, men jag köpte nyss en ganska stor påse på Göteborgs Orienthus för ungefär femtio kronor. Det lönar sig ofta att ge sig ut till förorten och leta i de stora varuhusen, där kanske mest nysvenskar handlar. Om ni inte har gjort detta tidigare kan jag verkligen rekommendera det.

I Göteborg åker man till Gamlestan där affären ligger. En jättebutik med allt ifrån pärlcouscous till falafel, inlagda grönsaker och nötter i långa banor. För att inte tala om deras oliver, oh lala!

Pekannötter med kanelsocker

2 äggvitor
1/2 matsked vaniljextrakt
1/2 matsked
450 g pecannötskärnor
2,3 dl socker
1 matsked malen kanel
1/2 tesked salt

Sätt ugnen på 120 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Blanda äggvitor, vanilj och vatten i en förslutningsbar påse. Blanda socker, kanel och salt i en likadan påse. Lägg nötkärnorna i påsen med äggviteblandning. Förslut påsen noga och skaka tills nötterna är täckta av smet. Häll över nötterna i påsen med sockerblandningen. Förslut och skaka tills nötterna är täckta av kanelsocker. Sprid ut nötterna på bakplåtspapperet. Baka dem i ugnen i en timme. Rör om ibland så att de får färg på båda sidor.

De här nötterna tänker jag bjuda på när jag har glöggmingel hemma hos mig om ca två veckor. Gott, va?!



söndag 4 november 2012

Om att motstå frestelser...

I kväll har jag lagat saffranstryffel, lakritskola och kardemummatryffel. Jag har smakat på en kola och en tryffel. Veckan som kommer blir det hårda pix - jag har problem med att knäppa jeansen... Tre kilo måste bort! Så nu har jag inhandlat ett Nutrilettkit med allehanda godsaker (hrm) som ska ersätta måltider. Jag har lovat mig själv att få äta soppa på kvällarna, för annars svimmar jag. Det är okej att fasta en vecka när det är lugnt på jobbet men just nu är det bara FÖR mycket och då orkar jag inte.

Ikväll åt jag och lilla B en thailändsk kokossoppa som i ursprungsreceptet är helt vegetarisk. Jag lade till en stor kycklingfilé för att den skulle bli lite mer mättande, då jag inte hade något bröd till. Receptet är hämtat ur en bok som jag fick av min käre far för några år sedan. Vegetarisk mat från Thailand heter den och är skriven av Kirsten Skaarup och Richard Gilmore. Jag gillar thailändsk mat och lagar det gärna då och då.

Så här blev min variant av soppan:

Kokossoppa från Koh Samui

1 msk finhackat citrongräs
2 msk olivolja
2 1/2 dl kokosmjölk
100 g morötter
100 g broccoli
10 cm purjolök (det vita)
100 g vitkål
1 röd chili
2 tsk råsocker
1 stor kycklingfilé
1/2 l grönsaksbuljong
1 tsk kaffir limeblad
1 tsk torkad koriander
1 msk sötsur chilisås
1 msk soja
100 g kokta risnudlar

Strimla alla grönsaker mycket fint. Lägg dem i kokosmjölken som du kokat upp medan du strimlade grönsakerna. Låt koka 5 minuter. Tillsätt buljong, socker, limeblad, soja, chili, sötsur sås och koka upp igen. Strimla kycklingfilén och lägg den i kastrullen.Koka i ca tio minuter till. Strö över koriandern och servera med risnudlar som var och en får lägga i sin egen sopptallrik.

Lilla B hade ytterligare chilisås till medan jag kryddade med lite mer koriander. Var och en efter sin smak.

Tryfflarna ligger i frysen inför mitt glöggmingel om ett par veckor. Jag har så fullt upp nu att jag måste börja i tid. Recept kommer - jag lovar!

fredag 2 november 2012

Koriander - nummer två

Bild: http://en.wikipedia.org/wiki/Coriander

Andra kryddväxten jag väljer att blogga om den här månaden är koriander. På engelska heter den cilantro eller coriander, och om jag har förstått rätt är det i Storbritannien den kallas coriander och i USA för cilantro. Rätta mig gärna om jag har fel!

Växten är enligt Wikipedia vanligen vilt förekommande i södra Europa och sydvästra Asien. Bladen ser lite olika ut på olika korianderarter och kan användas i bland annat olika salsor och som garnering på olika maträtter. Fröna torkas i allmänhet och används i curryblandningar men också i parfym.

Under Antiken lär man ha trott att koriander kunde bota pest och epilepsi, medan andra ansåg den vara giftig. Den lär också ha varit känd som afrodisiakum, dvs. som ett medel för att piffa till sexlivet. Det sistnämnda kan jag inte uttala mig om, men pest har jag aldrig haft och de få gånger jag drabbats av matförgiftning har, mig veterligen, inte föregåtts av att jag ätit koriander.

Enligt de som sysslar med alternativa mediciner ska koriander vara bra mot väderspänningar, elaka magsafter (detta vedervärdiga ord) och även fungera som kramplösande. Nu får man nog ta detta med en nypa salt, men visst tror jag på alternativ medicin i friskvårdande syfte. Jag är övertygad om att det finns mycket gammal kunskap om växters kraft som har fallit i glömska på grund av alla nya rön och kemiska substanser som vi stoppar i oss. Sedan går jag kanske inte så långt som en släkting till mig, som hävdar att persilja botar cancer... Men jag tror på naturens läkekraft!

Jag tror att det är hackad koriander som ligger på rätten till höger på bilden. 
Dessutom är koriander vansinnigt gott och piggar upp mången rätt. När jag var i Kina åt jag och min fantastiska kollega Maria, de mest underbara jordnötter med korianderblad. Vi åt så vi höll på att spricka!

Koriander är något man oftast älskar eller hatar, ungefär som med ingefära. Det finns en omisskännlig tvål- eller parfymsmak som kan vara svår att tycka om. Själv tycker jag att den är underbar!

Min favorit är att hacka färsk mango i ganska små bitar och blanda med finhackad rödlök och hackad urkärnad tomat. Proportionerna kan man höfta till, mindre lök än mango. Lika mycket mango och tomater kanske. Krydda med finhackad röd chili så mycket du vågar. Pressa färsk lime över och strö över massor med färska korianderblad, gärna en hel kruka.

I indiska rätter använder jag ofta korianderpasta på burk för att piffa till och lyfta rätten. I förrgår hittade jag torkade korianderblad på burk i kryddhyllan, från Santa Maria. Bra att ha hemma om man inte får tag i färsk, men givetvis kan det inte ersätta den färska. Enligt några som skriver om mat är det inte alls samma smak på den torkade - jag får testa och återkomma i frågan senare.

Om du vill laga mat med koriander hittar du ett recept på tofu HÄR, som jag tycker låter väldigt värt att pröva. Även HÄR kan du hitta ett bra recept på kyckling Balti, en maträtt som jag inte kan motstå. Jag gissar att underbara Amy har en del tips när det gäller att laga vegetarisk Balti, så titta gärna in hos henne. När det gäller indisk mat är jag en klåpare i jämförelse, men jag älskar det indiska köket och övar flitigt.

Vad tycker ni om koriander? Hissa eller dissa???













torsdag 1 november 2012

Presentpåse

När alla glöggfester närmar sig springer man och köper en liten mer eller mindre lyckad julgrupp med en förkrympt enbuske, någon förgylld kotte och en hyacint som efter en vecka ligger parallellt med bordet den står på. Den förärar man sedan värden som inte vet var han/hon ska ställa den.

Mitt tips är att istället för den tråkiga julgruppen eller en flaska glögg, själv göra en egen present att ta med. Det tar INTE halva dagen utan går fort och lätt. Givetvis krävs det att man har någon typ av lite tjockare papper hemma, men det funkar med vanligt omslagspapper också. Påsen blir bara aningen, aningen sladdrigare.

Papperet jag valde är från Panduros stack/block "Winter memories" från Tilda design. Ett helt block med tjugo fina papper i storleken 30X30 cm. Dessutom ingår ängeln och en massa andra fina figurer som bara är att trycka ut och limma på påsen eller vad det nu är man har gjort. Ett par ark med fina etiketter/tags att klippa ut ingår också.

Mallen till påsen hittar ni HÄR, i ett tidigare inlägg. Skriv ut, klipp ut och rita av. Klipp sedan ut din påse och vik försiktigt så att det blir rakt. Limma eller tejpa ihop påsens sidor och gör hål upptill när du vikt ner kanten. Då kan du trä i ett snöre och på så sätt försluta den lilla påsen. Perfekt att stoppa i godis, en badbomb, bokmärken, nötter eller vad man nu vill ge bort.

I den här påsen ligger kanderad och chokladdoppad ingefära till en underbar vän som har fyllt år. Denna fick hon igår, jag hoppas att den smakar!