söndag 21 juli 2013

Rocky road-tårta och goda vänner

Det har varit en ovanligt solig semestervecka och vi har gjort mycket, även om vi spelat på hemmaplan. Cykelturer till havet, middag på restauranger, fika hos dottern, shopping och glass i stan (mycket gott att äta blir det), häng med fina Malin, grillpartaj med några av vännerna... Det har varit en helt ok fjärde semestervecka.

I morse var det disigt här i Göteborg och jag har ägnat förmiddagen åt städning efter festen igår. Det blir ju en del att plocka med, även om jag försökte röja lite redan under gårdagskvällen. När gästerna kom bjöd vi på smördegssnittar som jag slängde ihop i flygande fläng. Jag hade nästan glömt att jag skulle göra dem - tur då att det var fryst och färdigkavlad smördeg på rulle jag skulle använda. Jag gjorde en röra av köttfärs, chipotlepure, tomatpure, lök, paprika och lät den kallna. Sedan bredde jag ut den på smördegen och rullade ihop den som när man gör kanelbullar.

Andra fyllningen var helt enkelt smulad getost och rostade pinjenötter. Lite honung ringlad över det - klart! Jag skar längderna i lagoma skivor, gräddade dem med snittytan uppåt efter att ha penslat dem med lite uppvispat ägg. 225 grader i fem, sex minuter. Det beror lite på ugnen så klart. De sista körde jag på varmluft eftersom tiden var knapp.

Till snittarna drack vi bål gjord på flädersaft, seven-up, vodka och massor av is och även bigarråer (nu börjar de ta slut...). Sedan blev det krocket för några av gästerna. Det ryktades om både fusk, ändrade regler under spelets gång och sura miner.

Den här gången hade vi bjudit vännerna med uppmaningen att ta med det kött och den dryck de ville ha. Vi bjöd på pastasallad med pesto, såser och hembakad focaccia. Jag tycker att det kan vara ok att faktiskt göra så nån gång. Det kanske verkar snålt i någons ögon men det handlar mer om att så här får var och en grilla precis det hen tycker bäst om. Samma med dryck. Det sparar också lite tid för den som bjuder. Den tiden lade jag på att baka en smarriga tårta som var rena sockerchocken.

Banansalsa

2 bananer
1/2 l grekisk yoghurt 3,5 %
1 1/2 tsk gul curry
Salt och peppar efter smak

Mosa bananerna och blanda ihop med övriga ingredienser. Minska på banan eller öka yoghurten om du inte gillar att det blir sött. De flesta älskar denna superenkla salsa. Gör den ganska nära inpå själva middagen för den blir gärna lite grå och tråkig i utseendet efter en stund, då bananen mörknar.

Receptet är lånat från tidningen Baka 2/2013

Rocky road-kladdkaka

Kladdkaka
150 g smör
3 ägg
300 g strösocker (3 dl)
15 g vaniljsocker (ca 1 msk)
40 g kakao (ca 1 dl)
210 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)

Kolatäcke
100 g socker (1 dl)
75 g grädde (3/4 dl)
70 g sirap (1/2 dl )
35 g smör

Topping
2 dl minmarshmallows
10 dumlekolor
1 dl pistagenötter
1 dl salta cashewnötter

Smörj kanten på en springform, ca 22 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten. Smält smöret till kladdkakan och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, kakao och vetemjöl och vänd försiktigt ned detta i äggvispet. Rör ner smöret försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 12 minuter i 200 grader. Låt kakan svalna. Den kan upplevas väldigt lös men det är bara gott när den stelnat lite.

Kolasmeten gör du så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka i ca 10 minuter. Låt svalna något. Häll kolasåsen över kakan innan du tar bort kanten på springformen. Strö över kolor, marshmallows och nötter.

Jag hackade nötterna grovt och bytte dessutom ut pistagenötterna mot paranötter och mandel. Dumlen bytte jag ut mot små små fudgebitar som jag köpte i Edinburgh - galet goda. Egentligen kan man lägga på vilka nötter som helst och goda kolor eller fudgebitar. Balansen mellan salt och sött är det som gör att blir så himla gott. Vansinnigt sött så klart, men det smakar bra till en kopp kaffe, tro mig!














14 kommentarer:

  1. Jag tycker helt klart att man kan göra den varianten också ibland att var och en tar med sig eget kött och dricka.
    Ojojoj vilken god tårta du gjorde, riktigt många godsaker i den!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen bantartårta precis men det får man unna sig ibland! Kram!

      Radera
  2. Banansalsan har jag gjort några gånger efter att du nämnde den till mig, mycket god :) Vilken ljuvlig tårta! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar salsan! Ja, den tårtan gick inte av för hackor... Kram!

      Radera
  3. Det var en supertrevlig kväll det kan jag lova! Varianten att man har med sig eget är perfekt speciellt när man många! Tack igen Erika och J för en trevlig kväll
    kram Gisela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev lyckat och var en bra sammansättning av gäster. Mysigt att träffas så här enkelt! Vi ses snart igen! Kram!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  7. Holy moly, vilken tårta, så klart att den slank ner!
    Banansalsan ska vi absolut lägga på minnet, eller i alla fall i receptmappen, helt klart ett spännande nytt recept.
    Tycker att det är så smidigt när man gör som ni och bjuder på tillbehören och alla själv får välja vad de vill lägga på gallret själv. Det är faktiskt inte så lätt att tillgodose allas önskningar alltid:)

    Tänk att du redan varit ledig i 4 veckor, fasen så fort tiden springer förbi...

    Ha det fortsatt gött, vännen, och hälsa vasgubben från oss
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tiden går fort när man har roligt. Bara tre vaser inköpta av ovan nämnde kramare - har han legat av sig månntro? Men vi har ju en tur till att göra, nästa vecka, då vi hälsar på Sofia i Hjo. Vem vet hur många vaser det kan bli?
      Kram till er!

      Radera
  8. Mmm...gott med sådan snittar! :)
    Och vilken tårta! Bästa att jag skyndar mig och stoppar i mig rejäl frukost för att inte bli sugen och frestad av din smarriga tårta! ;)
    Ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, den tårtan funkar även till frukost - tro mig! Kram!

      Radera
  9. Galet gott verkar det vara och såklart nödvändigt med kaffe till :)

    SvaraRadera