torsdag 8 augusti 2013

Hembakade lavendelskorpor

För en tid sedan vann jag ett nummer av den sköna tidningen Hembakat. Igår kom den i brevinkastet och det var en fröjd att bläddra bland alla kakrecept och andra godsaker. Det jag fastnade för allra först var alla bärbakelser, men dem får jag göra en annan dag. Det är ju inget jag står och gör till mig och J en onsdagskväll precis. Däremot småkakor är ett säkert kort. Hållbara och faktiskt gillar J mina biscotti som finns i en våningsburk av glas i vårt kök. Han mumsar gärna på en till kvällskaffet. Kul tycker jag som annars får truga i honom bakverk.

I kväll blir det småkaksbak och då ska jag baka lavendelskorpor tänkte jag. I Hembakat finns ett recept som jag ska prova. När jag var hos svägerskan och lagade middag för två veckor sedan fick jag lov att plocka lavendelblommor som växte så fint i hennes rabatt! Tack goa Lena för det! Jag torkade dem i en dryg vecka, liggande på en bricka. Sedan smulade jag ner dem i en burk. Vilken doft!!!

Gillar man inte lavendelsmaken, som ju är lite parfym-artad, kan man peta i en msk kardemumma istället. Jättegott det också!

Lavendelskorpor 
ur Hembakat nr 4 2013

ca 40 st

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk torkad lavendel, mortlad till ett grovt pulver

Rör ihop smör och socker och tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner lavendeln och sikta ner mjöl och bakpulver. Blanda till en fast deg som går att hantera.


Dela degen i tre bitar och rulla ut dem till en bakplåts längd. Lägg alla tre på plåten och platta till dem något. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 - 15 minuter. Låt längderna svalna någon minut innan du skär dem i sneda bitar, ca 2 cm breda. Lägg skorporna med snittytan uppåt på plåten och eftertorka dem i ugnen. Här rekommenderar Hembakat 12 - 15 minuter i 200 grader, medan jag sänkte värmen till 100 grader och ökade tiden till det dubbla. Vänd skorporna efter halva torktiden. Ta ut plåten och låt dem torka ytterligare tid i rumstemperatur. Mina fick ligga över natten.

Lägg skorporna i fina påsar eller burkar och ät själv eller ge bort. Jag brukar alltid baka dubbel sats så att jag har att ge bort. Det finns inte mycket som slår en påse hembakat, med en fin etikett och kanske en rosett!



8 kommentarer:

  1. Kära du, lavendelskorpor låter ljuvligt och så fint du förpackar dem. Toppklass.
    Hörde idag att det är rulltårtans dag imorgon, förslag på det?

    http://temadagar.se/kalender-2013/

    Kramar, S

    SvaraRadera
  2. Hej sötis! Jag funderade just på vad jag ska göra för rulltårta!? Jag bjöd på Rocky roadkaka på jobbet idag men man kanske inte blir hatad om man bakar två dagar i rad??!

    Tack snälla du för berömmet. Jag blir så glad - du är alltid så snäll och go! Jag får skicka en påse skorpor till dig framöver. Kramar!

    SvaraRadera
  3. Lavendelskorpor, det är gott. Mums!

    Tack för ditt svar och din länk. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Ja, det är himla gott tycker jag!

      Radera
  4. Mums fina Erika så vackert de lagt skorporna. Kram Sofia natti natti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack goa du! Hoppas att du också sov gott! Kram!

      Radera
  5. Lavendel kan verkligen vara så himla gott! Men det är en fin avvägning där, om man vill undvika parfymsmaken...
    Finfina skorpor, och förpackningen!

    Kram.

    SvaraRadera
  6. Så gott det låter och ser ut vännen! Lavendel har vi ju kvar i trädgården.... ska nog tänka ut något liknande att göra :) Kram på dig och tack snälla för senast. Vi hade det urtrevligt ;)

    SvaraRadera