fredag 23 augusti 2013

Nyttigt eller onyttigt?

När hösten nu är på gång (jo det är den faktiskt) är det fullt drag på hälsocoacher och andra som jobbar med människors välbefinnande. Det är LCHF igen, 5:2-metoden och träningstips med mera. På gymmen är det lite fler som tränar än vanligtvis, även om det inte är så många som veckan efter nyår... Bloggarna svämmar över med tips om nyttig mat och fiberrik kost. Själv försöker jag vara lite nyttig och har börjat träna igen efter ett slappt uppehåll. Men jag är inte slavisk i att följa dieter och annat. Jag tror egetligen att det bästa är att äta sunt till vardags och lite gott till fest, träna och röra på sig lite lagom. Då mår man också bäst.

Jag har inget särskilt fokus på min blogg och därför har jag inte heller tiotusen läsare. Det är inte heller mitt mål. Jag vill blogga lite lagom, skriva ner mina funderingar utan krav på att prestera nya recept varje dag. För mig är bloggandet ett rent nöje; även om det ibland känns lite pressande att inte hinna blogga så ofta. Enda trösten är att det verkar vara så för många, även de mest proffsiga bloggarna.

I dag tänkte jag i alla fall dela med mig av ett recept på en paj som verkar så vanvettigt god att till och med jag skulle älska den. Den hittade jag i tidningen Hembakat som för övrigt är rena fyndet för en baktokig typ som jag. Jag har inte bakat pajen själv ännu men det kommer.


Päronpaj med myntasocker

ca 10 bitar

50 g smör
2 msk strösocker
1 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
1 dl hårt packade myntablad
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
5 dl crème fraîche
2 dl mascarponeost
1 msk vaniljsocker
finrivet skal av 1 citron
4 päron

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ingredienserna till pajbotten i en matberedare och kör en kort stund så att det bildas en degboll.  Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform (kläm gärna fast det i kanten), ca 24 cm i diameter. Smöra sidorna av formen.

Tryck ut degbollen i formen, men bara i botten, inte upp på sidorna. Förgrädda pajbotten i ca 10 minuter, ta ut formen och sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader. 

Lägg mynta och socker i matberedaren och kör tills allt är finfördelat. Rör samman ( i en annan skål) ägg, crème fraîche, mascarpone, vanilj och citron. Blanda ner 2 dl av myntasockret i smeten och häll sedan detta i det förgräddade pajskalet. Skala, halvera och kärna ur päronen. Skär dem i ganska tjocka klyftor och fördela dem i smeten..

Strö resten av myntasockret över smeten och grädda pajen i ca 1 timme. Om pajen blir mörk på ytan mot slutet av gräddningen, flytta ner den i den nedre delen av ugnen och täck med aluminiumfolie. Servera pajen med lättvispad grädde eller glass.

10 kommentarer:

  1. Mmm...så gott med päron i pajen!
    Jag tror också att man ska hitta sin egen väg till hälsa och inte hoppa från ena modigheten till andra! :)
    För mig är valet enkelt: gluten- och mejerifri mat i stora utsträckning och väldigt lite socker, då mår jag bäst! :)
    Ha en härlig lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du har hitta ditt sätt att må bra. Det är verkligen skönt när man gör det. Och din blogg är alltid full av goda recept och tips. Kram!

      Radera
  2. Känner igen mig så väl! Ibland är man "tvungen" att laga något spännande till middag för att få bloggmaterial ;) Tur att man får så mycket tillbaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en enorm tur och lycka!

      Radera
  3. Jag tycker att bloggandet får inte ta över familj och annat. Man hinner inte blogga varje dag och man hinner inte vara inne och kommentera så ofta som man kanske skulle velat.
    Pajen här verkar supergod, friskt med myntan i!!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Du vet ju kära vännen hur jag är... jag äter ju vegetariskt som oftast är hälsosamt men klart jag unnar mig också. Till helgen brukar det bli en dag som jag bara njuter av livets goda jag med :) Men det konstiga är att ju mer hälsosamt jag äter desto mindre sug efter söta saker och socker har jag. Jag nöjer mig med en god frukt också så lättroad är jag ;) Nej, inga dieter här heller men jag tycker nästan att veggo är en diet i sig haha.

    Det där med bloggandet... ja du ser ju inne hos mig... var 4:e dag liksom... på tok för sällan men jag har ju småttingar och arbetar heltid... man hinner inte med allt... huvudsaken är att jag tycker det är roligt och trivs med det. Och det där med 10 tusentals besökare... I wish men min blogg är helt enkelt för liten. Stor kram fina du! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pajen låter god, glömde ju kommentera om den haha! ;)

      Radera
  5. Mums med pajen och sunt förnuft är det som gäller härmed! : ) och träning Mycket träning! Idag blev det ett dopp i Vättern underbart! kram på dig fina underbara Erika/Sofia

    SvaraRadera
  6. Tjohooo nu har jag sagt upp mig och börjar nya jobbet den 1 oktober : ) yes yes yes! Fick löneförhöjning dessutom : ) Fy sjutton för att vantrivas och stressa så inåt på jobbet. Just nu tål jag inte stress alls! usch! kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Åh, vi är väldans nöjda med dina funderingar som det är Erika, men just nu så känna det som att vi bara hälsar på lite lagom också... Men tiden har inte alls varit på vår sida efter semestern och det har inte alls varit som det ska, men det kan vi ta nästa gång vi ses. För det hoppas vi inte tar alldeles för lång tid!

    Kramar!!!!

    SvaraRadera