söndag 4 augusti 2013

Pasta och därmed basta

Flera har frågat efter var jag köpte ravioliformen som användes då jag gjorde hjärtpasta för ett tag sedan. Formen är köpt hos Bagaren och Kocken i Göteborg; ett fynd för 59 kr. Jag misstänker att det är fler butiker som saluför ravioliformar, men hjärtformad har jag bara sett där.

Det fina med den här är att den fungerar som en "stans", och när man trycker till förseglas liksom kanterna på raviolin och den går inte sönder när man kokar den. det har annars varit ett problem för mig då jag tidigare gjort dessa degiga läckerheter! Här kommer en beskrivning för den som vill ha lite trevligt pyssel.


Pastadeg á la Jamie Oliver

Lägg 4 dl durumvetemjöl och 4 1/2 dl vanligt vetemjöl i en hög på ett bra underlag, till exempel en marmorskiva eller nån annan skiva som degen släpper lätt ifrån. Gör en grop i mjölet. Knäck sedan 5 stora färska ägg i gropen och slå hål på dem med en gaffel och veva runt lite tills det blir lite kletigt. Knåda ihop det hela till en elastisk deg. Arbeta degen kraftigt i minst tre minuter eller tills den känns slät, mjuk och smidig. Låt den sedan vila minst en timme i kylskåp. Jag lät den vila 24 timmar. Dessutom lät jag J knåda degen eftersom jag själv oftast har så ont i mina knogar och fingrar.

Kavla ut degen tunt i pastamaskin. Börja med det första steget och gör den sedan tunnare för varje gång. Jag körde till steg fem på maskinen, för att den fortfarande skulle vara tjock nog att hålla ihop kring fyllningen. Eller rättare sagt: svägerskan Lena var den som kavlade mest. Mycket läraktig och kunnig kvinna på alla de sätt.

När degarken var utkavlade lade jag klickar av fyllningen med jämna mellanrum på degen. Jag använde en burk ricotta, ett finhackat päron utan skal och ca 100 g rökt kalkon, också finhackad.

Måtta med formen så att du ser att det inte blir för tätt mellan högarna av fyllning. Du ska ju kunna stansa ut hjärtan sen. Lägg sedan ett annat degark över det med fyllning på. Platta till lite försiktigt så att du ser högarna. Sätt sedan ravioli-stansen över högarna och tryck till. Vips har du ett fint hjärta, tättslutande och fullt av goda grejer. Låt vila på bakplåtspapper någon timme. Vänd gärna hjärtana så att de torkar till lite före kokningen. Jag kokade mina ca tre minuter.

Jag gjorde en sås av lika delar valnötter och riven parmesan, som jag mixade med olivolja. Det är svårt att ange några mått här men på ett ungefär är det väl en dl valnötter, 1 dl parmesan och 1/2 dl olivolja. Salta och peppra efter tycke och smak. Låt såsen stå och mogna, gärna ett dygn i kylen. Ta fram såsen och späd med mer olja om så behövs före servering. Den ska vara ungefär så tjock som pesto. Serveras rumstempererad till pasta.

Eftersom detta var en rätt i en fyrarättersmeny, räckte det med fyra raviolihjärtan var. Till dem serverade jag också ugnsbakade cocktailtomater, riven parmesan och färsk basilika. Enkla smaker som gifter sig utan att ta död på varandra.

18 kommentarer:

  1. Vill ha en pastamaskin! Borde finnas många runt om i stugorna som bara står och samlar damm. Kanske ska kola runt lite på fb.

    Ser galet gott ut!

    Hoppas ni får det mysigt i kväll.

    Kram och lycka till på jobbet!

    Ps Du är starkare! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Malin! With a little help from my friends!

      Radera
  2. Kärlekspasta till två finingar så ska det vara. Ha det så bra imorgon, jag skickar en lyckospark kramar i massor! Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Det känns okej att börja jobba trots allt. Kram!!!

      Radera
  3. Nästan så jag blir sugen på att köpa det där hjärtat, trots att jag inte har någon pastamaskin - så fint! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. : ) Man kan kavla för hand om man är ihärdig. Det svåra är ju att få degen tunn och jämn!

      Radera
  4. Ser hur gott ut som helst och jag blir alltid lika imponerad av din kunskap och kökskonst!! :)

    Ha det fortsatt gott vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  5. Hej min vän, hur hade du det med Amy igår? mysigt! Jag hade en fördjävlig första dag på jobbet idag, och det berodde inte på barnen eller föräldrarna om jag säger så : ( Usch!!!! kram på dig min fina vän /Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var helt underbart att träffa Amy! Hon hade fullt upp med sina kids, men det var två goa pojkar minsann. Jag gissar dock att de somnade i bilen hem ganska snabbt!

      Stackars dig!!! Jag har det lugnt på jobbet. Berättar mer nån annan gång när vi hörs på fejjan eller så. Kram!

      Radera
  6. Men wow!! Gud vad duktig du är!! Ser helgott ut med egengjord pasta. Har aldrig gjort pasta, tycker att det verkar svårt och är inte helt säkert på att jag skulle lyckas särskilt bra... Men så himla smaskigt!!!!

    Kraaaaaaam aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så svårt. Bara tålamod krävs. Och nån som kan knåda, hihi!

      Radera
  7. Så fina dom är!! Jag har en pastamaskin till min kitchen aid som jag aldrig använt. Dom låter jättegoda!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag har ingen Kitchen Aid... Avis! Kram!

      Radera
  8. Sååå snyggt och proffsigt!
    Har aldrig vågat ge mig på en hemmagjord pasta...
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad snäll du är!!! Det är som sagt lättare än det ser ut. Bara tålamod krävs. Och gärna en pastamaskin. Kram kram!

      Radera