torsdag 29 augusti 2013

Potäter, pära eller päror - kärt barn har många namn!

Många grönsaker och rotfrukter är som godast på sommaren. Tänk när den första svenska färskpotatisen finns att köpa - vad man frossar! De första späda morötterna och andra primörer som äts bäst med bara smör och lite flingsalt. Så mycket gott "grönt" det finns på sommaren.

Ibland är det lätt att glömma bort det goda som kommer på hösten. Då menar jag inte äpplen, päron och plommon som finns recept på snart nog i varje matblogg eller mattidning värd namnet. Nej, men jag tänker på potatisen som äntligen börjar bli så beskaffad att den kan mosas, råstekas, gratineras eller skivas och gräddas i en potatisgratäng. Visst är en god potatisrätt något av det bästa man kan laga till!?

När andra sörjer grillat, sallader och färskpotatis gläds jg lite i smyg åt den mjöliga potatisen som äntligen är tillbaka. Janssons frestelse (inte så grön kanske, men ändå), potatis- och purjolökssoppa, potatisgratäng, mos, duchesse-toppar, rårakor, bakad potatis, alo gobi, gnocchi och andra fantastiska rätter med potatis som huvudingrediens. Min mage kurrar bara jag tänker på dessa delikatesser!

En viktig knöl i grönsaksdisken är sötpotatisen, som numera är allt vanligare i svenska matbutiker. Det är inte en potatis i egentlig mening eftersom den är av familjen vindeväxter. Men den har fått namnet potatis eftersom den till form och konsistens har mycket gemensamt med den vanliga potatisen. Sötpotatisen är från början en vild växt men har odlats sedan femtusen år tillbaka. Den är svårodlad i Sverige på grund av klimatet men i växthus lär det gå bra.

Sötpotatis är bra till mycket. Som topping på vegetarisk sushi, skivad och råstekt, klyftad och friterad osv. Om du inte har provat denna potatis än tycker jag absolut att du ska göra det. I somras gjorde jag ett recept på sötpotatis ur en libanesisk kokbok, där potatisen klyftades och friterades - mycket gott! Receptet nedan är busenkelt och kräver vare sig lång tillagningstid eller många ingredienser. Ät potatisen som tillbehör till grillat eller stekt kött, eller till ett vegetariskt proteinrikt alternativ som quorn, tzay eller seitan.

Rostad sötpotatis med vitlök och örter
4 portioner

4 sötpotatisar
3 msk olivolja för stekning och matlagning
4 kvistar färska örter, t.ex. timjan och rosmarin
1 färsk liten vitlök
flingsalt och svartpeppar

Tvätta av sötpotatisarna och torka dem torra. Skiva dem ganska tunt och lägg ut dem på ett bakplåtspapper, utan att de ligger på varandra. Det kan bli två plåtar om potatisarna är lite större. Pressa eller riv vitlöken och blanda den med oljan. Skeda ut vitlöksoljan över potatisskivorna. Smula över de färska örterna och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen ca 25 minuter eller tills de är mjuka och har fått lite färg. Om du lagar två plåtar så byt plats på dem efter halva tiden om du inte har varmluftsugn.

Lägg gärna upp potatisskivorna på ett vackert fat och ställ fram flingsalt och peppar så att var och en kan krydda efter behag!

22 kommentarer:

  1. Men hallå, du har ju glömt pantofflor! Och visst är den saknad, den potatisen som snart är, och som kan användas till allt det goda.
    Vi är egentligen inte helelr så vansinnigt förtjusta i nypotatisen någon av oss, och i år har vi tyckt att den har smakat ganska vattnig. Men i lördags friterade vi potatis och det gick bra med den som finns i affären just nu, så du kan ju kanske ana glädjen i det Mårtenssonska köket.

    Hoppas nu ni får en alldeles förträfflig helg, ja den är snart här, båda två. Vi skickar kramar er väg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Himmel! Hur kunde jag glömma det ordet!!! Sydsvenska som jag är och allt! Jag är ju lite bortskämd som trädgårdsmästarbarnbarn. Morfars potatis direkt ur den blekingska myllan är kanske inte en rättvis jämförelse. Men jag vet hur potatis kan smaka, och då är det svårt med den vattniga...

      Jag ska störta och köpa potatis till en blivande Jansson, till vaskramarens stora glädje. Söndagsmiddag blir det minsann. Som vi har längtat efter Jansson!!!

      Stor kram till er, bästa och goaste paret!

      Radera
  2. Här har du en till som älskar potatis. När jag är ensam till middagen händer det att jag skivar potatis och kokar den i buljong. Äter den sen mosad med lite grädde och lingonsylt. Jag är nog ensam att äta potatis på detta sättet - men jag tycker det är gott och mätt blir man.
    Jag blev nyfiken på sötpotatis och ska nog pröva ditt recept.
    Ha det bra.
    Viola.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter himla gott och enkelt! Men jag har nog aldrig hört den varianten förut. Ha det fint du också!

      Radera
  3. Vi äter väldigt lite potatis hemma hos oss. Nypotatis äter jag en gång och så är jag nöjd :) Sötpotatis gillar jag, men det blir inte så mycket av det heller hemma hos oss. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att nypotatis är överskattat! Det är bara den allra första som är riktigt god. Sen blir det lite uttjatat. Variationsmöjligheterna är inte så stora som med vinterpotatis! Kram!

      Radera
  4. Potatis äter vi allra mest på sommaren - nypotatis är ju så gott! Det är så tråkigt att skala potatis också, så vintertid blir det inte lika ofta. Blir det så blir det ugnsrostade - de behöver man inte skala ;) Sötpotatis däremot är lättare att skala (de är ju så stora) så det kan det bli lite oftare. Ugnsrostad i "pommes" är den godast! :D

    Kram och trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skalar inte alltid vinterpotatis heller. Vitaminerna sitter ju i skalet. Men kokar jag den vill jag gärna ha den utan skal förstås. Kram!

      Radera
  5. Hej du :) Ursäkta mig att jag skriver jättekort nu men jag är helt slut och huvudvärk... Jag hoppas på att få sova gott inatt och jag hoppas att du också får göra det söta du :)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kort men naggande gott! Jag hoppas att du sov gott!? Huvudet måste få vila ibland. Kramar!

      Radera
  6. Såååååå gott det låter och ser ut! Detta måste jag prova! :)
    Tack för receptet!
    Ha en toppen lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att din lördag var bra - min var en av de bättre! Kram!

      Radera
  7. Sötpotatis är ju bara för gott. Jättegott att koka halvmjuka med skal, för att sedan dela på längden och grilla. Servera med lite gräddfil och färsk chili.
    Din variant här låter ju härlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grillat dem har jag inte gjort - tack för tipset, måste prövas!

      Radera
  8. Sötpotatis är så gott tycker jag, men det tog ett tag för mig att lära mig tycka om den :) Jams, tror jag att den kallades för i USA när jag var där. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I äldre romaner är ofta jams nämnt men jag har aldrig fattat att det var sötpotatis! Tack för det, nu lärde jag mig nåt nytt idag! Underbart! Kram!

      Radera
  9. Jag älskar också potatis och Janssons frestelse - mums. Lustigt att man inte äter det mer än till jul när det är så gott - eller det kanske folk gör fast inte jag. Ja ja jag har något att längta till varje jul iaf nu när man inte längre får ett berg av julklappar ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter Jansson så fort det finns mjölig potatis! Bra att längta efter Jansson mer än julklappar, haha, då är vi två! Kram!

      Radera
  10. Jag älskar också potatis och Janssons frestelse - mums. Lustigt att man inte äter det mer än till jul när det är så gott - eller det kanske folk gör fast inte jag. Ja ja jag har något att längta till varje jul iaf nu när man inte längre får ett berg av julklappar ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
  11. Jag älskar också potatis och Janssons frestelse - mums. Lustigt att man inte äter det mer än till jul när det är så gott - eller det kanske folk gör fast inte jag. Ja ja jag har något att längta till varje jul iaf nu när man inte längre får ett berg av julklappar ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera