torsdag 4 december 2014

Lucka 4

Fjärde luckan öppnas och ut trillar ett D som i dekorationer. Julens dekorationer gör sitt intåg i svenska butiker redan i oktober numera, vilket var otänkbart när jag var barn. Då var det första skyltsöndagen som gällde, punkt slut. Nu har gränsen för julen suddats ut liksom, och den där spänningen inför julskyltningen har försvunnit. Åtminstone i Göteborg där jag bor.

Ikea och Gekås i Ullared har nog ändå tidighets-rekordet för där kan man ofta hitta alla julsaker först. På Gekås hade de julkort redan i augusti i år. Var och en gör ju som de vill, men när alla kedjor och butiker hänger på så kan man ju inte värja sig mot julen även om man vill vänta. Köper man inte julkulan med stort J i oktober så kanske den är slut när man väl vill handla.

Det finns väl egentligen två huvudsakliga trender som råder när det gäller dekorationer till jul.

1. Det sparsmakade och vita, enkla och lite gammaldags. Vita blommor, grankvistar, träföremål och rustika skålar med material från naturen. Helst ska man ju då bo i ett hus från 1910 med trägolv, järnspis och kakelugnar. Utanför brinner det i en eldkorg och man jobbar som inredare eller designer, gärna hemifrån sitt sparsmakade kontor. Plast är bannlyst!

2. Det överdådiga Disney-pyntet med en gran som håller på att välta av alla pastellkulor, glitterkaskader och blinkande istappar. Gardinerna är av guldlamé och runt gardinstången virar man ljusslingor som blinkar samtidigt som de spelar "Jinglebells". Utanför huset blinkar tomtefars släde med renar av lampor och hela fasaden är ett glitterhav som får grannarna att köra rakt in i sitt staket då de bländas av prakten. Rustikt finns inte på kartan, däremot Rusta!

Jag bor i en liten modern lägenhet utan trägolv och kakelugn, men dras ändå mot den första kategorin. Jag har sååå svårt för plastiga illröda tomtar med ondskefulla ansikten och billiga änglar med seriemördar-look! Jag vill helst dekorera med vita blommor, grå tomtar i lite gammaldags stil och gröna detaljer. Min gran däremot är fylld av röda och guldiga prydnader och egentligen är den min enda stora julprydnad. Dekorationerna är valda med omsorg och de flesta har jag fått av min mamma. De röda pärlbanden ärvde jag av min mormor.

För övrigt ställer jag gärna fram ärvda gamla tomtar och ljusstakar som mormor eller min pappa har haft. Det känns fint att ställa in den lilla, lilla porslinstomten från mormors ungdom i mitt jul-tittskåp. Han är skavd men har en historia som är min historia och min barndom. Så vill jag ha julpyntet.

Hur dekorerar ni ert hem till jul? Överdåd? Sparsmakat? Inte alls?


6 kommentarer:

  1. Bästa tänkbara lucka �� här kommer en tidig julkram från mig �� Gerd

    SvaraRadera
  2. Vilken mysig kalender. Tycker till och med jag som har en liten grinch inom mig! ;)

    SvaraRadera
  3. Haha seriemördarlook du är underbar!! kramar Sofia

    SvaraRadera