måndag 8 december 2014

Lucka 8


H som i hyacint är dagens luckas innehåll. Denna lilla växt är väl en av de blommor som starkast förknippas med svensk jul. Vit, rosa eller blå tillhör de vanligaste färgerna men även röd eller svartlila finns. Säkert finns det flera för den hängivne hyacint-älskaren. Själv köper jag vita eftersom de passar in bäst i mitt hem. När lilla B var liten var allt annat än en rosa hyacint otänkbart!

Den starkt doftande blomman har funnits i Sverige mer än trehundra år, så det är ingen nykomling precis! Det sägs att Ludvig XIV:s älskarinna Madame Pompadour var en slösaktig person som gärna använde sig av den dyrbara hyacinten för att smycka sig med levande blommor. 


Årets hyacinter i advent
Just doften är det som gör att vissa personer avstår från hyacinter i sitt hem. Vännen Anki tål dem absolut inte men löser problemet då hon får hyacinter i present ibland, med att ställa ut dem i trappuppgången där de gläder andra boende i huset. Smart tänkt tycker jag!

Som den obotliga lärarsjäl jag är kan jag inte låta bli att slå ett slag för en myt kring hyacinten. Ni vet - en lärare undervisar ju ofta utan att själv märka det... Texten har jag hämtat från Blomsterlandet där du kan läsa mer om hur du ska sköta din hyacint.
"Apollon var i den grekiska mytologien solens och ljusets gud. Han älskade den sköne ynglingen Hyakinthos från Sparta. En gång skulle Apollon lära ynglingen att kasta diskus. Det slutade tragiskt med att diskusen träffade Hyakinthos, som dog. Det var den svartsjuka västanvinden Zephyr, som styrde diskusen så att den träffade Hyakinthos. Där hans blod droppade till marken, där växte en skön hyacint upp."


Ljushållare är fint i en hyacintgrupp
Jag reserverar mig dock för sanningshalten i denna historia. Ha en alldeles strålande dag alla!

4 kommentarer:

 1. Det var en drastisk svartsjuk vind! Herregud, vilken dramaqueen/king.
  Men fina, det är de!

  SvaraRadera
 2. Hyacinter är fina, men jag tycker att de doftar för starkt. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många tål dem inte alls men det finns sorter som doftar väldigt lite. Kram!

   Radera