Försiktigt plockar de åt sig en eller två kakor; vill ju inte verka åpna eller "hång" som en säger i Blekinge. Nej, ta för många ska en inte göra. Det verkar fräckt. De tar en till i smyg sen, när ingen ser. Och en till. För det är ju så gott med fika. The Swedish fika liksom.
Igår bjöd jag på citronmuffins fyllda med lime curd och lavendeldrömmar på jobbet. De gick åt som smör i solen. Alla gillar inte den parfymerade smaken av lavendel men då är det ju bara att utesluta den. Här kommer receptet som jag lånat från Landleys kök.
Kakorna är ruskigt söta så ät dem gärna till en kopp starkt och gott kaffe eller te.
Drömmar med eller utan lavendel
ca 40 större eller 80 små kakor
150 g smör
450 g strösocker
1,5 dl matolja
1-2 torkade lavendelblommor (pilla loss blomfnaset, det lila)
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
300 g vetemjöl
Blanda smör och socker tills det är vitt och lite pösigt. Helst för hand så att degen inte blir så lös.
Blanda i matoljan och rör slätt. Rör ner lavendelfnas om du vill ha den smaken. Annars låt bli!
Blanda vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl och blanda mer det så att det blir en deg. Knåda inte utan nyp ihop till en slät och fin deg. Låt vila kallt om den känns lös.
Rulla bollar av degen och lägg dem lite glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem sedan i ca 20 minuter i 150 graders ugnsvärme mitt i ugnen. Öppna absolut inte luckan under gräddningen.
Kakorna ska spricka lite på ytan men inte bli bruna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar