Enda faran med buffémat är att den lätt blir angripen av bakterier så att alla gästerna nästa dag , eller redan under natten, drabbas av magsjuka. Men detta handlar ju mest om dålig förvaring och att maten får stå framme för länge. Se alltid till att lägga upp lite lagom med mat på faten, och fyll hellre på under dagen, kvällen eller när nu kalaset stundar. Då undviker man baciller och dessutom sparar man på maten och kan äta den nästa dag om inte allt går åt.
Remsan bor i Kalmar på vackra östkusten. Hon pratar i radio och gör allt möjligt spännande som har med mat att göra. Hon tycker om bubbel och jag har en känsla av att det aldrig är för kallt för ett glas bubbel, om du frågar henne. Jag är böjd att hålla med!
I söndags bjöd jag inte på någon buffé precis men tre olika pajer lyckades jag få ihop. Den ena blev för salt eftersom jag talade i telefon samtidigt som jag kryddade och lagade. Ingen bra idé alltså. Fokus låg på fel saker här.
Den paj som jag själv tycker blev godast kommer ur senaste numret av tidningen Baka. Jag bytte ut löken mot purjolök och använde mig av kokt kycklingfilé. I övrigt följde jag konstigt nog receptet till punkt och pricka.
Paj med kyckling och fetaost
Pajdeg
125 g smör
180 g vetemjöl (ca 3 dl)
45 g kallt vatten (ca 3 msk)
Skär smöret i små kuber. Blanda snabbt ihop det med mjölet och sist av
allt vattnet. En pajdeg ska aldrig knådas för då blir den seg och tråkig. Tryck
ut degen i en pajform eller i flera små. Grädda pajskalet i 10 minuter i 225 graders ugnsvärme.
Fyllning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
350 g grillat kycklingkött
200 g smulad fetaost
3 ägg
1 ½ dl mjölk
1 dl kesella
2 dl riven ost
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 msk torkad timjan
1 msk färsk hackad rosmarin
salt
svartpeppar
Hacka lök och vitlök och fräs dem genomskinliga i lite smör. Skär kycklingköttet i strimlor eller småbitar och lägg dessa i pajskalet ihop med löken. Rör ihop resten av ingredienserna och bred ut det över kycklingen och löken. Grädda långt ner i ugnen, ca 40 minuter. Se till att fyllningen har stannat. Om pajen verkar bli för brun på ovansidan täcker jag alltid med lite ugnsfolie för att inte bränna den mot slutet.
Servera med sallad och dressing eller bara som den är.Och
Pajer är gott och jag håller med om att Remsan är bra på mat! Kram
SvaraRaderaJa, och det är du också! Kram!
RaderaÅh... Sötaste Erika! Puss på dig!
SvaraRaderaJag älskar bufféer kanske av den enkla anledningen att jag älskar mat och ofta har svårt att välja vad jag ska bjuda på och då bjuder på flera rätter. Buffé låter så stort, men det behöver inte vara mer invecklat än en vanlig middag. Det gäller att lära sig knepen ;-)
Jag har hittills aldrig förgiftat några gäster. Det gäller att förbereda en rätt i taget så maten inte står framme länge redan där. Och är det så att maten förväntas stå framme länge under själva serveringen så går det bra att gömma kylklampar (dem till kylväskan) under någon snygg duk. Annars är det precis som i alla sammanhang - god hygien är a och o. De flesta matförgiftningar orsakas av bristande handhygien och (urk...) av tarmbakterier.
Stooor kram på dig. <3
Jag håller med - tarmbakterier är urk!!! Bara ordet är vidrigt! Kram!
SvaraRaderaHeja dig Erika och heja remsan : )) tarmbakterier urk : (( kram kram Sofia ♥
SvaraRaderaKram!
RaderaJa hon är en bra kvinna hon! Och du!
SvaraRaderaHa ha ja visst blir man förvånad när man lyckas följa ett recept? :)
Ja, det är en chock de få gånger det händer, haha!
RaderaJa, den där Remsan är så duktig på att laga mat och skapa goda och fräscha maträtter! Och så verkar hon också ha så mycket livsglädje i sig! :)
SvaraRaderaPajen låter så gott!
Kramar!
//Lana
Hon är en riktig pärla, och du också! Kram!
RaderaHej min sköna böna! Den pajen verkar väldigt god. Jag måste få fråga om kycklingen. Kokade du den med salt, kryddor el buljong? Jag tänkte använda kokt jag med och funderade på att koka den med en buljongtärning. Vad säger du om det? Bra eller dåligt?
SvaraRaderaKram!
Det funkar bra - jag kokar nästan alltid i buljong för att få mer smak. Kyckling är ju rätt smaklöst i sig, åtminstone filén. Kram!
RaderaBåde du och Remsan har känsla för bra mat:) Och ni har båda vackra huvuden på skaft!
SvaraRaderaMen tack, fina du! Kram!
Radera