måndag 18 juni 2012

Fest och spets

I lördags var det fest för J som fyller femtio år i dag. Han är världens bästa J och jag hade jobbat ganska mycket för att det skulle bli en så bra och rolig fest som möjligt. Det är lite knixigt att fixa fest tycker jag, för man måste alltid utgå ifrån vilka gästerna är och vad de kan tänkas tycka om, förutom jubilaren själv då. Nu hade ju J ett finger med i spelet då det gällde vad vi skulle äta, även om jag styrde upp det hela (vilket var hans önskemål) då det gällde maten.

Lekar, tipspromenad, presentation av gästerna, några tal, presentöppning. barhäng, spontandans och mer barhäng. Jag lyckades också få ihop ett tal till min J, och han verkade nöjd. Jag brukar göra det när någon fyller jämt och vem uppskattar inte att någon jobbat lite för att man ska bli glad? Det blir nog de flesta. Min present till J blir att vi åker på spa i juli, med övernattning och middag och dagen efter en god frukostbuffé. Bättre än prylar till den som redan har allt.
Min kära kusin vitamin var den som höll i lekarna/tävlingarna vilka uppskattades mycket. Hon är ett fenomen denna kvinna! Till vår lilla stugas skafferi har hon virkat finfina hyllbårder i spets som jag bara måste visa upp här och nu. Vilket hantverk!





Så här vacker spets virkar hon medan hon tittar på TV! Jag skulle inte klara det om jag så stirrade ihjäl mig på själva spetsen. Men alla är vi olika med olika talanger. När vi ändå talar om spets tänkte jag snyggt glida över på spetskål. Det är en kål som påminner mycket om vitkål, fast mildare i smaken. Jag hittade ett recept på Allt Om Mat som jag tycker låter så gott. Nu när det finns så mycket svenskodlat i butiker och på marknader ska man passa på att äta av allt det nyttiga och goda, tycker jag.

Potatis med spetskål, citron och färska örter


 1 kg småpotatisar
 1 kg spetskål
 2 st vitlöksklyftor

 2 dl gräslök, grovt hackad

 2 dl rucola, hackad
  3 st citroner, rivet skal

 1 dl olivolja
 2 tsk salt
1. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna.
2. Strimla kålen och koka den mjuk i saltat vatten. Spola hastigt av kålen med kallt vatten och låt rinna av.
3. Blanda potatis, kål, pressad vitlök, örter, citronskal och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

14 kommentarer:

  1. Vän?? klart jag är Din Vän!!!!!
    Jag har bara inte tiden (heller) just nu... men jag tänker OFTA på Dig!!
    Om en liten stund ska jag åka till Kinna med yngsta dotter J som håller på att ta körkort, sen hem och ta tag i resten!!!
    Det är lite mycket nu, lite för mycket av allt!
    Jag ska kika in hos dig vid lite lugnare tillfälle...det blir väl fram på nattkröken när alla sover;)) det är då jag har mest ro.

    Ha det så gott och var rädd om Dig!!
    kramar Lisa

    SvaraRadera
  2. Oj! Frågetecknet gällde inte om du är min vän, utan om du mår bra! Jag känner att du är min vän!!! Kram!

    SvaraRadera
  3. Åhhh vilken fin spets låter som din J fick en underbar födelsedag. Kan inte vädret bli lite underbart med suck : / kramar från ett mulet Hjo Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ni också kallt!? Usch, vi får dansa en soldans! Kram!

      Radera
  4. Låter som en mycket lyckad fest! Vad duktig du är som ordnar med allt! Potatissalladen låter mycket god! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en fin fest! Så värst duktig är jag nog inte - jag tycker ju att det är ganska kul, även om det är slitigt att vara den som håller i trådarna! Kram!

      Radera
  5. Härligt med lyckad fest. Trevligt med spa, jag håller med, bättre än prylar är minnen tillsammans.
    Spetsen är helt ljuvlig. Tyvärr passar det inte i vårt kök. Men jag önskar att det gjorde det. Kram.

    SvaraRadera
  6. Hej just nu har jag en tävling där du kan vinna ett par jätte snygga öronhänge värt 200kr. Super lätt och snabbt att delta :)

    kram

    SvaraRadera
  7. Låter som en härlig fest och vilken fin present... för vem tackar nej till spa ;)

    SvaraRadera
  8. Hej min Vän!!:))
    Så skönt att det var ett missförstånd. Jag har nämligen dåligt samvete för att jag inte tittar in oftare, eller rättare sagt inte skriver kommentarer så ofta, så det där frågetecknet träffade precis där det inte skulle träffa. Men det beror på tidsbrist och icke-ork. Låter kanske slappt, men jag är ju lite omständig och långrandig när jag skriver;) så det tar en del tid och tid är tyvärr bristvara nu vad gäller bloggandet...

    Vilken härlig födelsedagsfest ni hade ordnat med, förstår att jubilaren var nöjd.
    Jättesöt spets också! virka spets är alldeles för pilligt för mig men jag beundrar verkligen de som har den förmågan.
    Spetskålen är fantastiskt god! jag brukar bara steka den i smör! salta och peppra, jättegott!! den får absolut inte ta färg, då smakar det lätt brännt men det behöver jag väl inte tala om... Idag gräddkokade jag färsk mjäll vitkål, supergott!!
    Receptet måste jag testa, ser också jättegott ut!! gillade övergången där, spets...till kål...;))

    Nu ropar John Blund, så godnatt, sov gott!
    kram Lisa

    SvaraRadera
  9. Det låter som en kanonrolig fest med mycket skratt och kärlek :) J har tur som har dig ;)
    Och spetsen var jättefin. Blir så impad av sådant då jag är helt handikappat med virknål. Men min lillebror han är grym på att virka så jag får be honom när jag absolut vill ha något.
    Önskar dig världens bästa dag, fina du! Kram Elin

    SvaraRadera
  10. Tack igen finis för det fina blocket : ) hälsa dottern att jag blev jätteglad : ) kramar Sofia

    SvaraRadera
  11. Vilken härlig fest du verkar ha ordnat och sen ett tal på det...inget gör mig mer rörd en att någon har skrivit den just för mig...så jag kan tänka att han blev glad!!

    Ha det gott och en fin midsommar vill jag passa på att önska dig!!

    Kram kram Sanne!!

    SvaraRadera
  12. Tal! Det är så härligt när man hör om de som håller tal, speciellt när man som vi inte alls är några tal-hållare. Tycker folk håller alldeles för lite tal egentligen, kanske är vi lite för tillknäppta svenskar?

    och så måste vi ju berömma din fina övergång, mycket snidigt:)

    Kramar

    SvaraRadera