torsdag 7 juni 2012

Svamplängtan i juni


Jag har alltid älskat att plocka svamp. När jag var barn packade vi ihop oss för en skogsutflykt och var sedan ute hela dagen. Mamma gjorde smörgåsar, plockade ihop bullar, bryggde kaffe, blandade saft och tog fram stora svampkorgen. Morfar och mormor hämtade oss sedan i sin gamla vita Opel och vi for till Esketorp, Anglestue och andra exotiska platser i den blekingska landsbygden. Ofta fick man sig en historia till livs samtidigt som man gick genom dessa marker. "Det var här som Ernst och Dagny..." och så var berättandet igång.



Bild: F. Gelotte
Jag och min kusin Anders letade svamp men också små grodor, sniglar, vackra stenar och bra pinnar att göra pilbågar av. Jo, för indianer var vi. Inte cowboys för de var onda. Nä, smyga, skjuta pil och rida vildhäst var mer vår melodi. Skogen var ett äventyr och det doftade så gott av den fuktiga björnmossan. I den vita mossan fanns ettermyror, det fick jag erfara när jag en gång skulle kissa. Hela rumpan full av myror och jag tjöt som en besatt. Jäklar, vad ont det gjorde!

När det gällde svamparna så lärde jag mig var man skulle leta efter de olika soretrna. KarlJohan växte mest inne bland granarna, gärna på torr mark täckt av granbarr. Smörsoppen hittades mitt på vägrenen i det saftiga gröngräset eller på ängsmark. Kantarellerna, det gula guldet, växte gärna vid björkar eller i varje fall i löv- eller blandskog. Som regel. Sen var det ibland så att man sprang på en svampkoloni helt oväntat, precis där inte inte borde växa men gjorde det ändå. På trots liksom. Där stod de och bara lyste och väntade på att bli plockade. Då kände jag mig som på skattjakt. Äntligen hade jag lokaliserat den gömda skatten!

Väl hemma lagade mamma till svampen. Jag tyckte egentligen bara om kantarellernas smak. De andra var i mitt tycke, ja just det, alldeles för svampiga. Kantarellerna däremot stektes guldbruna i smör och kryddades med salt och vitpeppar. Sedan lade vi dem på smörgås med leverpastej och tuggade och njöt. Åh, vad gott det var!

Mamma och jag hade ett eget svampställe helt nära där vi bodde, men det ska jag berätta mer om en annan gång.För den som vill lära sig mer om vilka sorter man kan äta och vilka man inte bör äta kan man gå in på Svampguiden. Där finns bra tips och råd och några recept för svampentusiaster.

Det känns att det snart är dags att hitta de där första sommarkantarellerna. Om det inte är för kallt för dem förstås. I dag är det dock hela 16 grader här i Göteborg... Snälla sommar komsiskomsi! Längt längt!
Kantareller plockade utanför Alingsås. Hemligt ställe...

Kantarellpaj

Gräddat pajskal av smördeg
5 till 6 dl smörstekta kantareller
3 dl grädde
ett ägg
3 dl västerbottenost
lite persilja c:a 1msk

Lägg kantarellerna i botten på pajen
Rör samman ingredienserna,slå över blandningen
av ägg, grädde och ost. Strö över persilja. Grädda i 200gr c:a 25-30 min.


Receptet kommer från BrittMari Häggbom.




20 kommentarer:

  1. Åh, gula kantareller! Min favorit helt enkelt. Har vänner med stuga i Dalsland, där finns galet mycket svamp. De får blunda på väg tillbaka till stugan, för att inte plocka ännu mer. De får så mycket att det räcker året om och lite till. Förra året fick vi en hel pappersback full.

    Jag och Lars har tom pratat om att ta bilen upp över dagen, bara för att plocka svamp. Jag är en otålig svampplockare, det ska lysa gult vid första steget ur bilen. Annars blir det snabbt fikakorg i stället.

    Kraaaaam Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eleverna slutar på tisdag, sedan har jag två dagar efter, eller en om jag har tur. Vi ska faktiskt till Liseberg hela onsdagen, först konferens och sedan Evert Taubes värld och till sist 5-kamp. Kul ska det bli! Längtar efter lov nu, så behövligt känner jag, och mina elever.

      Kram

      Radera
    2. Då måste du testa Atmosfear! Jag har ännu inte fått med mig någon upp i den. Jag kanske ska dyka upp på onsdag och vara lektant med de som törs, haha!?

      Radera
  2. Jag minns också så väl våra skogsutflykter med mamma och mormor. Som barn tyckte jag att det var tråkigt att vara med, men med stegrande ålder var det ju mycket roligt! Kram

    SvaraRadera
  3. Åh, vad mysigt...jag kommer också ihåg...fast det var mest att vi plockade blåbär och lingon. Jag tyckte det var jättetråkigt, men ville inte att mamma skulle gå ensam till skogen så jag "offrade" mig och gick med. När vi väl var där tyckte jag att det var helt OK och plocka bär.
    Det är härligt att minnas...konstigt, men jag tycker att barndomsminnena framträder allt tydligare...vad beror det på? kan det vara åldern???
    Kantarellpajsreceptet måste jag testa, det ser väldigt gott ut. Men först måste ju kantarellerna komma...;)

    Ha det gott, min Vän!
    kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi plockade bär också. En gång bestämde jag och min kusin oss för att plocka en hel liter blåbär. Vilken tid det tog! Jag kunde inte förstå hur mamma kunde plocka en hel hink full! Och den nykokta blåbärssylten, som den smakade! Snart, snart kommer bären och svampen! Kram!

      Radera
  4. Åh vad kul med gamla barndomsminnen! Själv lekte jag Stjärnornas krig i skogen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag gott tänka mig! Du verkar vara som jag var - en tjej som lekte med annat än dockor...

      Radera
  5. Svampen borde trivas alldeles utmärkt i detta förb.. regnandet. Hittade champinjoner i gräsmattan förra veckan när jag rastade gräsklipparen.
    Kram, S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Käraste finaste S! Du är en vän som håller i alla väder! Tusen tusen tack för den fina trädgårdstidningen. Vilken överraskning. Och jag som är hemma från jobbet den här veckan med order att ta det lugnt. Du är en ängel! Kram (nu kom tårarna igen!). <3

      Radera
  6. Så mysigt det låter... var också i skogen men inte så mycket som liten. Doften, lugnet och allt det gröna är verkligen härligt. Och visst slappnar man av ute i det gröna på ett helt annat sätt in i staden.

    Gott det låter med kantarellpaj, kram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, skogen är min rekreation. Jag älskar att gå där och bara vara! Kram!

      Radera
  7. Åh, jag älskar också att plocka svamp! Det har vi också gjort i min familj ända sedan jag var riktigt liten. Har tagit över min morfars gamla kantarellställen (Schhh, säg inget till honom i himlen. Hihi). Även min farfar var en hejare på att plocka svamp, men han plockade mycket trattkantareller och annan svamp. Trattkantareller plockade vi sopsäcksvis förra sommaren/hösten. Kul att du också gillar att plocka svamp :)

    Kram, Andrea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trattisar är bland det bästa jag vet. Ikväll gör jag kycklingleverpastje och då är det torkade trattisar i den. Mums! Jag lovar att inte skvallra, haha! Kram!

      Radera
  8. Hej hopp,

    Har skickat en utmaning till dig, så det så! ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på min blogg då. Så välkommen in!

      Kram

      Radera
    2. Utmaningen är antagen och kommer att publiceras i helgen! Kul!

      Radera
  9. Åhhh vad mysigt med svampplockning : ) finis kan tänka mig att din paj smakar alldeles underbart! MUMMA kramar Sofia im på väg till Skåne sedan legoland lö-mån: )

    SvaraRadera
  10. Jag är uppväxt med fjällen nära inpå. Ofta kalla somrar som är för korta. Sen vår. Kort sommar. Tidig höst. Vi plockade inte så mycket svamp men tydligen har det alltid funnits ganska gott om det. Men efter att ha läst ditt inlägg blir jag mer och mer säker på att i år ska jag fara hem till fjälls och plocka svamp. Blåbär har vi bakom huset och hjortron bara en bit härifrån. Lika med lingon. Det är bara jag som får för ont i ryggen av att gå böjd en hel dag. Beror alltså inte bara på latmask att jag inte plockar så mycket ;)

    Imorgon har vi studentfirande. Kan du komma och laga lite av din delikata mat tack? :)

    Kram ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag skulle älska att stå i ditt kök och baka, koka, laga mat. Kram!

      Radera