Jag i pappas knä, 1966. |
Min pappa var nog en typisk sextio- och sjuttiotalspappa på många sätt. Det var han som skötte gräsklippningen och tankningen av bilen. Mamma skötte hushållet och oss barn. Båda jobbade heltid, även om mamma var hemmafru i sex år efter att min bror fötts. Pappa jobbade på bank, rökte gula Blend och körde en Ford. Allt var uppdelat på ett sätt som vi i dag kanske tycker är konstigt.
Pappor tog visserligen mer ansvar för sina barn under sjuttiotalet än vad de gjorde under t.ex. femtiotalet, men det var fortfarande mamman som i de allra flesta fall skötte om barnen och hemmet, även om hon förvärvsarbetade på heltid.
Pappa, som sällan dricker alkohol, med en stor stark |
Visst har vi bråkat genom åren; om kläder, hur ofta jag skulle gå ut på lokal som sextonåring, om mina första pojkvänner, om det var lämpligt att jag stack till Göteborg med en kille på 21 år (tur att min pappa inte visste att det förutom honom fanns tre andra äldre killar i bilen...) och en del annat. Men han har aldrig höjt så mycket som ett finger mot mig. Med tanke på att jag är född typ på stenåldern så måste ni yngre läsare tänka på att barnaga fortfarande var relativt vanligt under sextiotalet. Då menar jag kanske inte storstryk, men många fler då än nu fick uppleva att bli dragna i håret, få en smäll i rumpan, bli hårt tagen i armen osv. Men aldrig jag.
Min pappa var ovanlig på ett sätt. Han kunde baka och laga mat. Mamma var väl den som oftast lagade vardagsmaten medan pappa tyckte om att laga mat till fest. Minnet av hans köttbullar, plommonmarmelad och citronmarängpajer framkallar svår abstinens hos mig och dessa smak. och doftminnen är härliga att tänka tillbaka på. Hur köket såg ut efter hans framfart där kanske är minnesvärt på ett annat sätt... Min yngre bror sade en gång att "pappa är den enda jag känner som kan ostäda ett helt kök, bara genom att bre´en smörgås". Det ligger något i det.
Min pappa avskyr vitlök, chili, pizza och pasta. Han äter helst inte ris, absolut inte cous cous och avskyr asiatisk mat. Kåldolmar, falukorv, stekt strömming och biff med bea är mer hans melodi. Ett av hans favorituttryck är: "Jag fattar inte det här med chili con carne!? Man kan lika gärna ta havregrynsgröt och krydda starkt. Man skulle inte känna nån skillnad."
Pappa på sjuttiotalet |
Jag, 1981 |
Numera lagar min pappa inte mat. Han har haft otur med en del sjukdomar senaste tiden, och spenderat mycket tid på sjukhus. Han har svårt att stå vid spisen då hans kropp bråkat med honom. Men han älskar fortfarande mat, nästan lika mycket som jag älskar honom. <3
För att dela med mig lite av pappas bakning till er läsare, kommer här receptet på Napoleonhattar. Receptet är lånat från AlltOmMat; en tidning som min pappa läst i många år. Det är småkakor som inte går av för hackor. Goda till en kopp starkt kaffe och vackra att se på.
Bild från: http://frokensi.blogspot.se/ |
150 g smör
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 ägg
200 g mandelmassa
200 g mandelmassa
grön hushållsfärg,
några droppar
Gör så här:
1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och socker, gärna i en
matberedare. Tillsätt ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila svalt ca
15 min.
2. Sätt ugnen på 175°. Färga mandelmassan med hushållsfärg.
3. Kavla ut mördegen tunt på en mjölad bänk eller mellan plastfolie. Ta ut runda kakor med mått, 5–6 cm i diameter.
4. Rulla små kulor av mandelmassan och lägg mitt på varje kaka. Vik därefter upp degen från tre sidor så att kakan får formen av en napoleonhatt. Tryck till degen så att den håller ihop.
5. Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Låt kakorna svalna.
2. Sätt ugnen på 175°. Färga mandelmassan med hushållsfärg.
3. Kavla ut mördegen tunt på en mjölad bänk eller mellan plastfolie. Ta ut runda kakor med mått, 5–6 cm i diameter.
4. Rulla små kulor av mandelmassan och lägg mitt på varje kaka. Vik därefter upp degen från tre sidor så att kakan får formen av en napoleonhatt. Tryck till degen så att den håller ihop.
5. Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Låt kakorna svalna.
Vilken härlig hyllning till en fin pappa! <3
SvaraRaderaAttans att det inte fanns blid på grönt hår, hade varit skojigt. Men bilden på dig räcker gott. Allting var inte bättre förr kan man konstatera. Känner detsamma med bilder på mig från förr, huvva!
Kram Malin
Vilken fin berättelse om din pappa! Kärlek! Kram
SvaraRaderaVilken underbar hyllning fina fina Erika KÄRLEK och tack för receptet ,måste testas : ) tack fina fina du kram Sofia
SvaraRaderaVilket underbart inlägg! Han verkar go din pappa och det märks att du älskar honom högt!
SvaraRaderaSå fint du beskriver din pappa!! Han måste vara såååååååå himla stolt över sin dotter!!! Ni verkar ha ett starkt band. Jättefint inlägg!
SvaraRaderaKraaaaaaaaaaaaam aka
Hej Erika!
SvaraRaderaVilken underbar berättelse om Din Far och vilken fantastisk dedikation till Din Far. ...och vilken snygging till Far! inte konstigt att Du har blivit så vacker!
Uppdelningen att mamma tog hand om barn och hushåll medan pappa tog hand om gräsklipparen och bilen var säkert väldigt vanlig, så också hos oss. Fast hos oss var det så att jag hade en far som var totalt ointresserad av allt vad matlagning hette, det fanns inte i hans värld. Mamma dog endast 60 år gammal och Pappa lämnades ensam med hus och trädgård. Min bror och jag hade flyttat hemifrån, så Pappa var verkligen ensam.
Då gjorde Han något som ingen förväntade sig... Han tog sig an uppgiften att sköta om allt på egen hand, allt från matlagning till tvätt och städning till stryking, mangling , trädgårdsarbete, sömnad i sin verkstad där han sydde fodral till sängar. Ja, Pappa gjorde verkligen allt! När han sen fick barnbarn så blev Han dessutom världens bästa Morfar!!!
Napoleonhattarna minns jag med förtjusning! små läckerbitar, fast vi hade rosa mandelmassa:) och jag hade så mörkt hår så tanken på att färga det rosa var nog ingen idé, i alla fall inte med karamellfärg. Tack för receptet! och tack för din fina berättelse.
kram Lisa
Åh! Du skriver så fint om din pappa. Jag är pappas tjej så jag vet hur det är med pappor! De är väldigt speciella :)
SvaraRaderaKramis
Hej vännen helt slut måste i säng nu det tar på krafterna att gå på bal ; ) phu kram Sofia
SvaraRaderaUnderbart, helt enkelt underbart skrivet Erika!
SvaraRaderaFint!
SvaraRaderaVilken trevlig läsning jag fick på tåget hem, ett fint inlägg om din fina pappa (hoppas han läser din blogg) och Napoleonhattarna lät spännande får man prova någon gång ;)
SvaraRaderaKram Ullis
Vilken fin text om din fina pappa, underbart att läsa vännen!
SvaraRaderaTack för paketet som jag fick idag i brevlådan :) Kram!
Vad fint du skriver om din pappa! Kärleken till honom lyser mellan raderna! Kram bp
SvaraRaderaFantastiskt skrivet!
SvaraRaderaDu är fantastisk! Kram!