Den här fredagen bjuder jag på ett recept som jag nog bloggat om minst en gång förut, förmodligen två. Det är en klassiker som ingen tröttnar på. Min vän P som är duktig på att baka gav mig receptet för några år sedan och även om det nu är länge sedan jag bakade pajen finns den med bland mina favoritrecept. Den återkommer då och då på min bakrepertoar.
Paj är något som (nästan) alla älskar. Rabarberpaj, äpplepaj, kolapaj... Själv är jag måttligt förtjust i söta pajer men den här är ett av de få undantagen. Vanligen försöker jag slingra mig undan desserten om den består av paj. När jag fick min diagnos i höstas var en av de saker jag ska undvika att äta rabarber. Min första tanke var att jag äntligen slipper förklara att jag faktiskt inte tycker att rabarberpaj är gott. Tur i oturen...
Kanske kan jag hitta på att jag inte tål pannkakor heller? Då slipper jag ursäkta mig hela tiden och säga om igen att jag TYCKER faktiskt inte om pannkakor. Det smakar liksom inte gott i min mun. Men ananaspaj - det smakar fint i min mun. Njut den ljummen med lättvispad grädde eller en glasskula.
Ananaspaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning
Smält smöret i en kastrull och rör ner de andra ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform och förgrädda i 5 minuter i 200 graders ugnsvärme. Vispa under tiden ihop fyllningen med en gaffel. Häll fyllningen i det förgräddade skalet och grädda 25 - 30 minuter i 200 graders ugnsvärme, eller till fyllningen har stannat. Om ovansidan av pajen börjar få för mycket färg innan den är klar, täck över med lite ugnsfolie.
Fyllning
1 burk creme fraiche
1 ägg
400 g krossad ananas
2 tsk vaniljsocker
½ dl socker
Smält smöret i en kastrull och rör ner de andra ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform och förgrädda i 5 minuter i 200 graders ugnsvärme. Vispa under tiden ihop fyllningen med en gaffel. Häll fyllningen i det förgräddade skalet och grädda 25 - 30 minuter i 200 graders ugnsvärme, eller till fyllningen har stannat. Om ovansidan av pajen börjar få för mycket färg innan den är klar, täck över med lite ugnsfolie.
Ananaspaj var det länge sedan jag åt. Men har ätit någon likadan och den är mycket god. Kram fina du!
SvaraRaderaKram till dig. Hoppas att du får en fin helg!
SvaraRaderaVisste du att det var International Pi (3.14) day igår? 14/3.. :)
SvaraRaderaInte en aning faktiskt! Och jag som ändå är lärare... Fast inte mattelärare.
RaderaDet är så gott med ananas i bakverk! Men jag använder ananas numera till färskpressad juice, blir gott det också! :)
SvaraRaderaHa en fin dag!
Kramar!
//Lana
Det låter ju väldigt gott med färskpressad ananasjuice! Hoppas att du får en fin dag likaså! Kram!!!
RaderaAnanaspaj är fint! Jag brukar använda turkisk yoghurt istället för crème fraiche, ännu friskare och ligger lättare i munnen, på något vis :p
SvaraRaderaTycker inte om pannkakor?!?!
SvaraRaderaOch jag som trodde att vi var vänner. :(
/Elenor a.k.a Pannkaksdrottningen
Paj gillar ena halvan här hemma vääääääldigt mycket, medans den andra är lite si och så i gillandet... Tydligen är det den där pajdegen som hon har lite svårt med:)
SvaraRaderaMen ananas, det sätter vi gärna i oss båda av, gärna färsk som är stekt med chili, så vansinnigt gott.
Klart du ska dra med J på en slottsövernattning, han hade blivit helt förtjust av all inredning och alla vaser:)
Kramar till er båda två.
Den kakan är grym! Längesen jag gjorde.
SvaraRadera