Rostbiff och remoulade gör mig glad! |
Kladdkakebotten
100 g smör
3 dl strösocker
2 msk kakao
1/3 tsk vaniljpulver (om du tar vaniljsocker så blir det 1 tsk istället)
1/4 tsk salt
100 g mörk choklad
Smält smöret och chokladen på låg värme i en kastrull. Rör ner de återstående ingredienserna så att smeten blir slät och jämnt blandad. Häll den i en springform på vilken du satt fast ett bakplåtspapper i botten. Annars går inte kakan så bra att ta loss. Grädda i 175 grader ca 15 minuter, längst ner i ugnen. Kakan ska vara lös i mitten.
Låt kakan kallna. Viktigt att den gör det för annars rasar mittbiten in när du ska lägga på fyllningen... Skär försiktigt med en kniv längs kakans kanter innan du tar bort springformens kant.
Mjölkchokladkräm
200 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
Hacka chokladen fint och koka upp grädden och smöret. Slå den varma gräddblandningen över chokladen och låt stå i en minut. Rör sedan om till en slät smet. Den kan behövas mixas med stavmixer för att bli riktigt slät.
Bred ut krämen över kladdkakan, fortfarande med springformens kant kvar. Annars rinner krämen lätt ut över sidorna. Ställ i frysen en timme.
Blodapelsinmousse (eller annan smak om du vill ha)
100 g moussepulver
500 g vispgrädde
1 dl vatten
Vispa ut moussepulvret i vattnet. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner moussen i denna. Blanda försiktigt och låt stelna en aning innan du breder ut moussen över chokladkrämen på kakan, som ett andra lager. Ställ i frysen en halvtimme och sedan i kylen två timmar, för att moussen ska stelna.
Chokladganache
100 g grädde
100 g mörk choklad
2 msk honung
2 msk smör
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp honung och grädde och tillsätt smöret och låt det smälta. Häll detta över chokladen och låt vila en minut. Rör sedan ganachen till en slät kräm.
Ta ut kakan ur frysen och stryk ut ganachen försiktigt över kakan, alltså över det översta mousselagret. Ställ in i frysen ytterligare en halvtimme så att ganachen stelnar. Ta ut tårtan och lossa försiktigt kanten på springformen. Lossa kakan från botten utan att skada ovansidan och dra bort bakplåtspapperet i botten. Ställ tårtan på jämnt underlag.'
Ätbara snirklar! |
Vad du väljer att garnera tårtan med är upp till dig. Man kan ta romerska bågar, apelsinzest, apelsinströssel, vackra sockerblommor eller vad man nu gillar. Jag tillverkade chokladplattor med ett ätbart mönsterark men nu är jag så trött att jag inte orkar skriva hur jag gjorde... Plattorna "limmade" jag fast med chokladkräm, runt kanten för att dölja ojämnheter och rinn. Gott blev det och ganska snyggt också.
Tiden går rysligt fort...
SvaraRaderaChokladtårtan ser väldigt fin och mumsig ut och smörrebröden delikata.
Kram, S
Gillar verkligen de där smörebröna, det är ju hur gott som helst och det slinker lätt ner några stycken. Men det är ju också det som är något av det bästa med mackorna, de är små och då kan man ju ta flera:)
SvaraRaderaJust med rostbiff är kanoners.
Kramar pp dej!
Så fint och smarrigt...ser jättegott ut!!
SvaraRaderaAtt fylla 20 år är stort...till sommaren får vi också fira en 20-åring här hos oss...hiih..
Skickar ett försenat grattis ;)
Ha det så gott vännen
Kram ~Lollo~
Nu blev jag kolossalt sötsugen...
SvaraRaderaGooott!!! :D
SvaraRadera/Elenor
Stort grattis för 20-åringen! :) Tiden går fort och barn blir stora! :)
SvaraRaderaWow, vilken tårta, satt och dreglade när jag läste receptet! ;)
Ha en toppen dag!
Kramar!
//Lana
gud så gott kram på dig hälsa! : ) /Sofia
SvaraRaderaVilket kalas alltså! Hurra för 20-åringen lite i efterskott :)
SvaraRaderaÄtbara snirklar, så vackert det är... heja duktiga du, kram!
Så gott Erika och vad härligt med kalas! Kram!
SvaraRadera