I dag är det nämligen dags för bokstaven M som i mandelmusslor. Det fanns väl knappt ett julkalas förr utan att man bjöd på mandelmusslor fyllda med vispad grädde och sylt!? Min mormor (M igen!) bakade alltid dessa kakor och till skillnad från min kära mor (M) klagade hon aldrig över att de inte lossnade från sina formar. Jag tror att det kan ha berott på att hon använde smör i degen och inget margarin eller nåt annat hemskt.
Bonniers kokbok |
Mandelmusslor
50 g sötmandel (använd färdigt mandelmjöl istället om du vill)
200 g smör
1 dl socker
5 bittermandlar
1 ägg
300 - 350 g vetemjöl
uppvispat ägg
Skålla, skala och mal mandeln.Blanda samtliga ingredienser (utom det uppvispade ägget) i en skål och forma en smidig deg. Smörj mandelmussleformar med smör och klä dem sedan med degen. Grädda dem i ca 200 g ugnsvärme och passa dem noga så att de inte bränns. Jag ha ingen tid på det här receptet, men skulle tro att det tar ungefär fem minuter i ugnen. De ska ha en aning färg men inte vara brända i kanterna.
Låt musslorna svalna och vänd dem försiktigt ur sina formar. Vispa grädde och blanda med sylt eller varva i kakorna. Mums!
Jag vet att många har mandelmusslor som liten dessert på julafton, men det har inte vi. Jag tror faktiskt att jag aldrig ätit en mandelmussla. Vilket är skam, för det är nog den enda mussla jag kan tänka mig att jag tycker om, haha :)
SvaraRaderaHahaha! Ja, men det är aldrig för sent att prova. Då menar jag mandelmusslor! Glad advent till dig Sara!
RaderaMmmm vad gott det var med musslor!! Du är världens bästa! //Pernilla
SvaraRaderaMandelmusslor, det är lika med mormor för oss båda! Ingen av oss äter musslor av mandel, men de är oss lika kära ändå tack vare matminnet. Musslor från havet däremot, det äter vi gärna!
SvaraRaderaKramar