Per Morberg har ett recept som liknar det jag brukar göra. Jag har utgått från det när jag skriver det här, men egentligen har jag inget recept utan smakar mig fram.
Rödkål till julbordet
1 litet rödkålshuvud
1 gul lök
2 äpplen
4 msk sirap
4 msk svart vinbärsgelé
2 msk vitvinsvinäger
5 kryddnejlikor
1 dl vatten
Salt
Peppar
Strimla rödkålen,
skala och skiva löken och äpplena. Bryn rödkål, lök och äpplen med gelén och
sirapen. Häll på vinägern, vatten och kryddnejlikor. Lägg kryddnejlikorna i en
tesil så slipper du bita i dem nä r kålen är klar!
Koka ihop på
mellanvärme och var noga så att det inte bränns. Rör om ofta. Det tar ca 50
minuter.
Salta och
peppra efter behag.
Funderar på om det där med kålsorten på julafton har att göra med landsände som man befinner sig i? Det är ju väldigt olika vilken sort som äts har vi förstått, bara fram till för ett tag sedan så trodde vi att alla serverade brunkål på julbordet.
SvaraRaderaHos oss äter vi i alla fall brunkål till skinkan och det andra varma på julafton, rödkål äter vi resten av året som tillbehör till kalkon, anka, söndagsstek mm.
Dock retar det oss så att vi aldrig fick för oss att be Ankis mor lära oss hur hon lagade till sin brunkål, hur vi än gör så kommer vi inte ens i närheten...:(