Lakritskola med chokladöverdrag
Cirka 20 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk krossad turkisk peppar (godis)
1 msk smör
100 g mörk choklad
strössel eller flingsalt
Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Vispa i lakritskrosset och koka tills smeten håller 125 grader, eller gör kulprovet. Det tar cirka 45 - 60 minuter beroende på kastrullen. Rör i smöret.
Under tiden kolan kokar, klär du en liten form, ca 15X15 cm med bakplåtspapper. Häll den färdiga smeten i formen och ställ kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad ( se upp så att du inte får vatten i chokladen - då blir den grynig!). Skär kolan i lagom stora bitar och doppa dem i den smälta chokladen. Lägg bitarna på bakplåtspapper och strö över flingsalt eller strössel innan chokladen stelnat. Slå in bitarna i cellofan var för sig, så att de inte klibbar ihop. Har du ingen cellofan så ät upp kolorna bums! Eller ge bort dem!
Fatet är en gåva från vännen Gunvor i Karlskrona |
Orkar man inte koka egen kola kan man köpa sådan som någon annan har kokat. Eller karameller eller flingsalt eller ... Det finns ingen hejd på vad man kan lägga i små påsar och ge bort. Frön från i somras, kanske? Torkade lavendelblommor? Har ni några andra tips? Skriv i kommentarsfältet är ni snälla!
Här är en påse som fungerar som plaecringskort vid en middag. När middagen är slut får gästen ta med påsen hem. (Om den inte redan är uppäten förstås!) Namnlappen är gjord av en stämpel på vanligt beige papper. Sedan utklippt och så ett litet hål vid ena sidan. Ett rött band, en blomma och ett par små stenar i rött och grönt. Fint tycker jag.
Inte bara fint,super,super fint!!!!
SvaraRaderaGodis är gott, hemgjort godis är kalasgott (oftast, finns bottennapp - kan kanske bero på den som står vid pottorna och pannorna).
SvaraRaderaMin brorsdotter brukar varje jul ge sin faster en påse med hemlagd nougat, den är kanongod. Och fastern är så snål och håller så hårt i påsen att ingen annan i familjen får mer än en liten smakbit.
Smaska lugnt!
Många kramar, Sanna
Det är helt rätt, Sanna! Fådda godisar ska man äta själv, inte bjuda på.
SvaraRaderaTack Inger!
Kram till er båda!
Gud så gott!!!! Jag älskar lakrits, det där var ett spännande recept!!! Vilket hääärligt inlägg :)) Och så kul det är att ge bort/få något hemmagjort, finns inget som slår det!!!
SvaraRaderaStööörsta kraaaaamen aka
ps. tack för fina råd ang. vår platå - uppskattas!!
SvaraRaderaKraaaam aka
Godis i läckraste förpackning! Måste försöka göra lakritskolorna - har ju tiden men kanske inte rätta handlaget. Kram bp
SvaraRaderaVi kan göra dem ihop! Kram!
SvaraRadera