Bild: Lilla B |
ca 20 rutor
5 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
2 msk snabbkaffepulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
10 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
1 tsk smör
mörk choklad
Olja en avlång bakform. Blanda den första gruppens ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka på låg värme under omrörning tills allt socker lösts upp. T bort eventuellt socker från kanterna på kastrullen med en blöt pensel.
Öka värmen något och låt koka till 113 grader. Du måste ha en karamelltermometer! Ta bort kastrullen direkt och ställ den i diskhon i ett kallt vattenbad som du förberett medan smeten kokade. När smeten slutat koka (efter ca tio sekunder) ställer du kastrullen åt sidan tills smeten är 49 grader.
Vispa sen fudgen kraftigt i ca tio minuter. Den ska förlora sin glans och bli lite matt. Tryck med oljade fingrar ner smeten i den inoljade formen. Ställ in i kylen tills den stelnat.
Smält under tiden den vita chokladen i vattenbad tillsammans med grädden. Tillsätt smöret i små bitar och rör om tills det blir en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur. Vispa den sedan något.
Bred krämen över fudgen och dekorera med lite riven mörk choklad. Ställ in i kylen för att stelna och skär sedan kakan i rutor.
Bild: Lilla B |
Skumtomtefudgerecept kommer senare!
Klart du hade slagit dom, det tvivlar vi inte en sekund på!
SvaraRaderaÄr skumtomtefudge den godaste fudge du vet? Vi har fortfarande inte ens smakat den varianten, även om vi har läst om den på många bloggar de senaste jularna. Kanske får vi till en laddning i år...
Den måste ni absolut satsa på! Kram!
RaderaFudge är egentligen inte min favorit (snarare makens) men dessa ser så goda ut. Klart dina skulle slå de övrigas... med hästlängder :)
SvaraRaderaÖnskar dig en riktigt fin vecka, kram!
Maken har god smak, inte bara när det gäller godis(!). Jag tycker att fudge är för sött att äta mycket av, men en bit är galet gott! Kram!
RaderaSer faktiskt fram emot julgodismakandet. Hoppas jag kan hitta tid till det i år, lär bli ont om luckor i mitt schema... Men skoj som sagt.
SvaraRaderaDin fudge ser galet god ut och hade säkert sålt som smör i Småland i Göteborg.
Kram
Jag får ta med en låda till dig när jag kommer till din butik! Kram!
RaderaMen självklart får du skriva så! Jag uppfattar det inte för ett endaste litet ögonblick som skryt. Aldrig! Tror snarare att du ska tänka det oftare :)
SvaraRaderaBra med sånt man är nöjd av bara efter en bit. Den ser jättegod ut vet du.
Jag är nyfiken på vad du har i systerskåpet :)
Kram vännen!
Ja, just nu är det ju de blommiga kopparna men när det kommer hit får vi se. Jag undrar själv...
RaderaJag får nog skicka dig lite fudge till jul. Och lite kolor och annat gott från västra Sverige. I väntan på att jag själv ska komma och hälsa på dig! Kram!
gahhh vad gott ja lagom är bäst ; ) kram Sofia
SvaraRaderaDå skickar jag en lagom kram!!!
RaderaMmm så gott:)
SvaraRaderaKramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack och kram tillbaka!
RaderaMen jag börjar nästan dreggla! Åh så gott! Klart man ska vara självsäker. Som sagt.. jag dregglar bara jag ser dem ;)
SvaraRaderaKram på dig fina du!!
Tack goa fina du!
RaderaFudge är så gott och cappuccinofudge och skumtomtefudge skulle jag köpa av dig :) Kram
SvaraRaderaDu skulle FÅ fudge av mig! Kram!
RaderaAlltså! Fudge är ju löjligt gott men har misslyckats några gången och vet inte om jag vågar mig på igen. Vinterns söta har många härlig recept!
SvaraRadera