Älskade mat redan som liten... |
En annan soppa som jag har ljuva minnen av är Sagosoppan jag åt som liten. Smaka på ordet! "Saaagosoppa". Den var rosa och smakade svagt av kanel och äpple. Den var sagolikt god och jag kunde äta hur mycket som helst av den. De små hårda grynen blev geléartade som mycket, mycket små maneter och halkade omkring så trevligt i munnen när man åt soppan. Har ni ätit detta någon gång?
Här är ett förslag till hur man kan laga den. Grynen brukar finnas i danska mataffärer; jag vet faktiskt inte om de finns här hemma i Sverige.
Sagosoppa
1 dl sagogryn
1 kanelstång
1 liter vatten
1 1/2 dl saft
Häll allt i en kastrull och koka upp. Koka på låg värme i ungefär sju minuter (läs på påsen hur länge grynen måste koka). Låt soppan bli riktigt kall och fiska upp kanelstången innan du serverar den, gärna i fina tekoppar.
1 kanelstång
1 liter vatten
1 1/2 dl saft
Häll allt i en kastrull och koka upp. Koka på låg värme i ungefär sju minuter (läs på påsen hur länge grynen måste koka). Låt soppan bli riktigt kall och fiska upp kanelstången innan du serverar den, gärna i fina tekoppar.
Bild: www.odla.se |
Jag lovar mig själv varje höst att jag ska bli bättre på att baka bröd och att laga olika soppor till middag. I år är väl första gången som jag har lyckats någorlunda. Brödet blir bättre och bättre och sopporna varieras allt mer. Köttfärssoppa är min snabba vardagsfavorit medan lax- och skaldjurssoppa är lite mer helgmat. Gärna med vitlöksbröd till. Grönkålssoppa är också fantastisk gott och rena vitaminkicken! Gärna med en ägghalva simmande i det gröna. Det ska jag laga till middag i morgon kväll, fast först blir det så klart en kanelbulle... Till eftermiddagsfikat alltså; inte före maten.
Köttfärssoppa brukade jag och mina gymnasiekompisar laga tillsammans när vi var hemma hos Maria, som bodde mitt i den lilla stad där jag växte upp. Hennes styvpappa var advokat och de hade en tjusig gammal våning på stans gågata. Vi pepprade soppan duktigt och slevade i oss tallrik efter tallrik. Fnissade och pratade om kärlek, skolan, kärlek och ja... möjligen också kläder. Min gymnasietid var inte någon tid för analys eller djupsinne hos mig. Men soppa lagade jag.
Som språklärare finns det en del att fundera på när det gäller ordet "soppa". Man brukar ju säga att "det var en jäkla soppa" när något trasslat till sig. I detta uttryck är ordet inte förknippat med något positivt precis. Man kan också säga att något är "soppigt" när det är oreda och stökigt. Inte heller detta något särskilt positivt. Jag vet inte om det kan ha att göra med att soppa förr var fattigmansmat till stor del? Man fick ta det man hade och lägga i vattnet. Hade man tur fanns det mycket att lägga i men det var ju oftast de sämsta bitarna och rotfrukterna som lades i soppan. Numera finns det gott om festliga soppor med nog så dyra ingredienser. Men det viktigaste är att en soppa är god. Gärna ene värmande på vintern ochn svalkande under den varma årstiden (om än så kort).
Vilken är er favoritsoppa?
I LOVE YOUR BLOG gahhhh Erika underbar text som alltid im drar jag till Kreta vet inte hur mycket bloggande det blir där om det blir? Annars ses vi om en vecka igen ; ) kram kram kram Sofia
SvaraRaderaSagosoppa är något nytt för mig, men den måste ju smaka sagolikt :) Soppor gillar jag, grönsakspurésoppa och pumpasoppa är två favoriter! För att inte tala om snålsoppa (också känd som sommasoppa) Kram
SvaraRaderaSnålsoppa!? Är det den soppa jag tror? Finsk sommarsoppa? Kram!
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag tycker inte om soppa. BARA den soppan vi fick på förskolan där jag jobbade tidigare, en helt fantastisk fisksoppa! Mumms!
SvaraRaderaKram
Ella älskar soppa, eller i alla fall skolans soppor. Mina har en tendens att ha fel färg på såsen, som Ella brukar säga.
SvaraRaderaMin favoritsoppa är nog fisksoppa, jättegott!
Kram Malin
Sagosoppa! Det låter onekligen som en prinsessdröm med sin rosa färg. Absolut något för mig :) Som både är en prinsessa och älskar färgen rosa;)
SvaraRaderaHa en riktigt fin helg nu! Kram
Ja, spikmattan är guld värd här hemma också. Man blir sådär härligt avslappnad, så skönt!
SvaraRaderaSagosoppa låter sagolikt god minsann!
Sv: Klart jag kommenterar, älskar dina tänkvärda inlägg så mycket. Får mig att stanna upp och tänka till i vardagen, kram!
Soppor är fantastiskt gott, mina favoriter är "Kajsas fisksoppa" (vars recept du visst hittat en gång, men jag vet inte om du själv har lagat den ännu....). Men också Nässelsoppa som jag ätit sedan jag var liten. Sagosoppa är också gott....och nyponsoppa på nypon man själv plockat och torkat. Kram Eli
SvaraRadera