fredag 5 oktober 2012

Musslor och fänkål

Ikväll blir det åter möte i Musselakademien. Det kan jag verkligen behöva efter en vecka så full av händelser att jag är helt yr i huvudet. Förhoppningsvis gör musslorna och det vita vinet att saker lägger sig tillrätta i mitt förvirrade huvud. Förstå mig rätt - det har på många sätt varit en mycket bra vecka, men även det som är bra kan ibland göra en yr.

Jag fick till exempel så fint beröm en dag att jag fortfarande inte har landat i känslan av att det kan ha varit mig det gällde... Av en elev fick jag också väldigt fin feed back och av en annan ett förtroende som vittnade om djup tillit och förtroende. Men det tar på krafterna att ta emot också sådana saker. Dessutom har det ju varit fullmåne och ni som har häx- eller varulvs-genen vet ju hur det påverkar en.

Musselreceptet för kvällen är hämtat från Göteborgspostens samlingar, och både jag och sekreteraren för kvällen enades om att detta måste provas. Matskribenten har inspirerats av en matbloggerska men gjort om receptet till sitt eget. Ett föredömligt sätt att angripa matlagning om ni frågar mig. Så mycket det finns att hämta därute i matcyberspace! 

Vad äter ni för gott den här fredagkvällen???


Bild: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Musslor med chorizo, fänkål och tomat


2-3 portioner, 30 min

1 nät blåmusslor
1 knippa bladpersilja, grovhackad (spara stjälkarna)
3 schalottenlökar, finhackade
1 fänkålshuvud, tunt skivat (spara renset)
olivolja
3 dl torrt vitt vin
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 chorizokorv, skivad eller tärnad
3 tomater, tärnade
1 tsk timjan
salt
nymalen svartpeppar
1/2 kruka färsk basilika

Gör så här:


Skölj och rensa musslorna. Fräs persiljestjälkar, en av lökarna och fänkålsrens i olja. Tillsätt musslorna. Slå på vitt vin. Sätt på lock, skaka om och låt stå på plattan i 3-4 min. Ställ åt sidan och vänta i 5 min. Sila av musslorna och spara spadet, men avlägsna stjälkar och annat rens. Diska ur kastrullen.

Hetta upp lite mer olja. Fräs resten av löken, vitlök, fänkål och chorizo tills fänkålen mjuknat. Häll i det sparade musselspadet (genom en sil för säkerhets skull).

Tillsätt sedan musslor, tomat, timjan och resten av persiljan. Rör om, salta och peppra och låt sedan allt bli varmt. Riv i basilikablad. Servera med surdegsbröd, aioli och cava.


Att dricka till
Codorn’u Selección Raventós (7778), 99 kronor.

Receptet lånat på: http://www.gp.se/matdryck/mat/1.1068269-musslor-med-chorizo-fankal-och-tomat



7 kommentarer:

  1. Vad fint med beröm och god feedback! Vi åt hemlagad pizza :) Önskar dig en avslappnande helg, kram!

    SvaraRadera
  2. Jaha, nu förstår jag varför jag inte sov i gårnatt.
    du är värd all beröm Du får.

    SvaraRadera
  3. Klart du ska ha beröm finis kram från ett underbart Grekland Sofia

    SvaraRadera
  4. Oj, vilket gott musselrecept! Jag var så sugen på att köpa ett nät musslor senast jag köpte frisk fisk, men insåg att jag inte skulle hinna tillaga dem innan de hann bli dåliga. Älskar musslor, så detta måste jag testa.

    SvaraRadera
  5. Den där musselakademin verkar inte vara fel den. Bästa akademin rent av kanske.

    Kul med beröm och något som du med all säkerhet säkert var förtjänt av. :o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. Mmmmm, verkar supergott!! Jag gillar musslor men det är sällan jag köper hem sådana. Tack för receptet!!!

    Ja men vad kul med beröm - sug åt dig:)))))

    Kraaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  7. Musslor är underskattad mat!
    Otroligt gott, nyttigt, kul att variera och dessutom billig mat.
    Av alla musslerecept jag har så är nog Clam showder min favorit.

    // Lena från Make Ahead food

    SvaraRadera