Ikväll kommer min mamma på besök. Hon stannar till hos mig
inför nyårsfirandet med goda vännerna i Kungälv. Det är inte utan att jag är
lite avundsjuk på henne. Hennes tokiga kompisgäng är nämligen något i särklass.
Jag skrattar väldigt mycket med dem och när vi umgås suddas liksom gränserna ut
mellan mig och min mor, så vi är bara vänner – inte mor och dotter. Ett gäng
som spänner över fyrtio år, på så sätt att den yngsta är närmare fyrtio år och
den äldste närmare åttio. Sällan har väl ålder spelat så lite roll. Här är det
gemenskapen, klokskapen och det stora skrattet som räknas.
Men, i väntan på detta stannar mamma alltså till hos mig en
natt. Jag tänkte bjuda henne på en god middag och lite soffmys. Inleder gör jag
med en vegetarisk förrätt som egentligen är ett tillbehör tänkt till kött. Jag
tänker lägga dem på en skiva gott bröd istället.
Bild från ICA Buffé |
Chèvregratinerade päronpuckar med lökmarmelad
Ingredienser
200 g chèvre
3 päron t.ex. conference (3 st motsvarar 600 g)
Lökmarmelad
1/2 gul lök
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1/2 tsk torkad rosmarin
3 msk olivolja
Börja med lökmarmeladen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i
olja i en kastrull.
Tillsätt övriga
ingredienser till lökmarmeladen och koka ihop till en mörk sirapsliknande
marmelad. Skär
getosten i centimetertjocka skivor. Skär centimeterjocka skivor tvärs över päronen där de är
som tjockast (ta bort ev kärnor).
Lägg päronen på en
bakplåtspappersklädd plåt. Fördela osten på päronen.
Sätt ugnen på 225°C. Tillaga mitt i ugnen tills osten smält lite och
fått fin färg, 5–8 minuter. Toppa päronpuckarna
med marmeladen.
Detta är ett recept från Buffé nr 12 2012
Bild: www.amyspieceofcake.blogspot.com |
Till huvudrätt bjuder jag mamma på Ankbröst med grönpepparsås, Till detta serverar jag Amys vackra potatisrosor som ni hittar HÄR. Hennes finfina blogg bjuder på många spännande rätter och dessutom vackra.
Ankbrösten köpte jag frysta på ICA. De brukar vara alldeles utmärkta när jag lagar dem med apelsinsås men i dag tänkte jag göra en traditionell grönpepparsås helt enkelt eftersom jag längtar efter den kryddan. På åttiotalet lagade jag ofta grönpepparflamberat kött med konjak - gott som bara den! Numera glömmer jag bort grön- och rosépeppar, vilket är synd, så gott som det är!
Ankbröst med grönpepparsås
4 port
2 ankbröst, ca 600 g
1 tsk salt smör
Grönpepparsås:
2 msk grönpeppar i lag
2 dl Arla® vispgrädde
2 msk konc. kalvfond
1 tsk fransk senap
½ tsk kinesisk soja
Sätt ugnen på 175°. Hacka grönpepparn men spara några hela korn. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt allt koka ihop några min.
Skär fettkappan på ankbrösten i ett rutmönster. Salta och bryn dem i smör med fettkappan ner 4–5 min. Lägg dem i en ugnssäker form med fettkappan upp och stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60°, ca 20 min. Häll stekspadet från formen i såsen. Skär köttet i skivor och servera med sås, haricots verts och smörstekta endiver. (Fast jag hoppar över endiver och serverar alltså potatisrosor istället).
Recept: http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=35370
Ingen dålig middag det där. De där päronpuckarna har jag sneglat på också, låter smaskens. Och rosen är ju helt bedårande.
SvaraRaderaCoolt med din mors kompisgäng. Hoppas jag har det likadant med mina vänner. Nu träffas vi var tredje månad med tre-rätters, brukar bli ganska så nice faktiskt.
Kram kram
Mmm, så mycket gott! Och vad härligt det är med den gemenskapen du beskriver! kram!
SvaraRaderaVilken fin middag du bjuder din mamma på! Kram
SvaraRaderaVad gott det låter!!! Rosen såg jag oxå inne på Amy´s blogg. Jättefin är den!!
SvaraRaderaÅhhh vilken underbar gemenskap! Härligt med vänskap mellan människor i olika åldrar. Ålder är bara en siffra: ) stor kram till dig fina Erika : )
SvaraRaderaIngen dum övernattning din mamma får os dej, det är ju alltid bra att veta:)
SvaraRaderaAnkbröst skulle vi ju också ha hade vi tänkt oss, men det var helt tomt i den delen av hyllan i affären... Får bli till en annan gång, för det är ju så gott så vi måste ha det snart...
Hoppas kvällen varit riktigt trevlig,
kramar i massevis
En till som tycker om grönpepparsås, jag glömmer också borde den i bland och kan sen bli vansinnigt sugen på det. Åt en annan variant i går av den såsen.
SvaraRaderaha det gott / Lena från make a head food
Oj, så mycket gott i det här inlägget!
SvaraRaderaGott slut och ett härligt nyår önskar jag dig!
/Anna-Karin
Sv; Ja minst ett skjutgevär :))
SvaraRaderaJag önskar dig och din fina familj ett riktigt fint nyårsfirande! Jag ska göra vad jag kan för att hålla mig vaken men vill helst som vanligt egentligen lägga mig före tolvslaget. Barnen får bestämma vad vi ska äta och det blir säkert tacos :)) Kanske lika bra det, om jag nu håller på att bli sjuk. Känns som att jag har feber och tacos kan ju t.o.m sambon laga :))
Gott nytt år Erika! Jag kommer att fortsätta läsa hos dig nästa år också förstås!
Kram Ann-Louise
Vilken härlig middag åh älskar grönpepparsås :)
SvaraRaderaÖnskar dig ett gott nytt år :)