Min favorit på julbordet är rödkålen. Jag brukar strimla den ganska fint och steka den halvmjuk i smör och lite olja. Sedan ringlar jag över lite sirap, häller på en skvätt rödvin och svartvinbärssaft (gärna osötad). Vitpeppar och en aning grönskasbuljong är också gott. Sedan får allt stå och puttra i min stora wokpanna till skålen är nästan mjuk. Lite krispig tycker jag nog att den ska vara, eller al dente som italienarna säger!
Grönkålssallad. Bild: F. Gelotte |
Långkål tror jag inte att jag ätit någonsin. Det är väl i Halland man äter det, tror jag!? Är det någon av er läsare som har tips på långkål - tveka inte att kommentera och berätta!
Brunkål minns jag från barndomen. I en brunaktig keramikskål låg alltid en brun sörja och luktade avlopp (tyckte jag då). Jag förstod inte hur mamma och pappa kunde sleva i sig detta hemska bruna, men nu när jag läser boken Den bruna maten så förstår jag bättre. Nu för tiden ska mat vara vacker OCH god men på sjuttiotalet räckte det att den var, hrm, brun.
Ikväll ska jag bjuda J och lilla B på en smarrig grönkålspaj med valnötter. Receptet är från ICA Buffés senaste kundtidning och verkar himla gott tycker jag. Kanske att jag serverar ett gott bröd till och eventuellt lite skivad rökt kalkon. Det känns som en lagom ambitiös fredagmiddag så här före jul. Det ska ju rimmas, slås in paket och mycket annat.
Lillebror för ca 40 år sedan. Bild: G. Wikström |
Dessutom ska jag packa inför resan söderut på söndag. Jag ska fira jul med J och lilla B i Karlskrona hos min familj. Jag är lite extra glad över att det har ordnat sig fint för min pappa, då det gäller boende. Han har fått en bra liten lägenhet mitt i stan där han får all hjälp han behöver. En sten har lyft från mitt bröst, nu när jag vet att han är omhändertagen hela tiden. Min snälla och fina bror har hjälpt honom på alla sätt och vis. Det är stor kärlek i mitt hjärta när jag tänker på det...
Grönkålspaj
Ingredienser
150 g smör
3 1/2 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
ca 2 msk iskallt vatten
.
Fyllning
250 g färsk grönkål eller spenat
2 rödlökar
2 dl valnötter
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
200 g
getost (chèvretyp)
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Hacka snabbt ihop
smör och mjöl, allra helst i en matberedare. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa
tills du har en deg. Låt degen ligga i kylskåpet 30 minuter.
Repa och
grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter. Låt rinna av
i ett durkslag.
Skala, halvera och
skiva löken tunt. Fräs lök och kål i smör på inte alltför hög värme i en stor
stekpanna några minuter. Krydda med salt och peppar.
Sätt ugnen på
200°C. Tryck ut degen i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda
pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.
Grovhacka
valnötterna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke. Lägg
kålblandningen i det förgräddade paj skalet. Smula över chèvren och häll
äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.
Grädda pajen i
nedre delen av ugnen 35–40 minuter.
Jag tänkte göra en sån paj till julbordet, fast med fetaost!
SvaraRaderaJa, det är supergott! Jag älskar ju getost, men fetaost är också kanongott! Puss!
RaderaEn enorm lättnad att det ordnat sig bra för din pappa, jag förstår det. Att behöva gå omkring och oroa sig är inte alls bra. Nu kan du slappna av mer vad gäller det. Hoppas att han kommer att trivas där.
SvaraRaderaJag är ingen kålgillare. Magen är tillräckligt krånglig som den är. Men grönkål (och spenat) borde jag nog äta stora mängder av faktiskt då den tydligen innehåller stor mängd järn vilket jag behöver.
När jag var i Lettland för en himmelens massa år sedan måste jag tyvärr säga att det stank av kål i varje hushåll vi kom in i. Smuts, stökigt, fattigdom, sopor inomhus och så kålsoppa på det. Och alla stackars barn vi mötte men det är en annan historia.
Kram Ann-Louise
Ja, kål har ju varit fattigmansmat i många år. Men det är ju, som du skriver, en annan (och sorglig) historia...
RaderaTack för sina fina ord och ditt stöd via mail när jag oroat mig för pappa. Du är guld värd. Kram!
Pajen låter mycket god och gott med valnötter i också! Kram
SvaraRaderaJa, nötter är både gott och nyttigt! Kram!
RaderaÅh, jag har alltid älskat kål! Jag var väl ett underligt barn. Brunkål är faktiskt min favorit :) Andra dagar äter jag gärna surkål, kåldolmar, kålpudding och allt annat. Du kan ju tänka dig vad min mage säger? ;) Hihi...
SvaraRaderaHa en fin dag, goa du! kram
Hej du!
SvaraRaderaDin rödkål låter ju väldigt god! Jag älskar också kål, har ätit grönkål 2 dagar i rad i skolan i veckan. Riktigt god var den. I går kväll var vi ute med jobbet och åt fint på en riktigt fin restaurang i Falkenberg. Åt först kräftsopa med krabbkaka, sedan reninnanlår med rödkål och rotfruktsjansson. Tillsist pepparkaksbrulé, mmmm. det enda som saknades var ett glas rött vin, men fick ju köra tyvärr.
Ses snart!
Kram kram
Oj vilken måltid du beskriver! Klart att ett glas vin hade förhöjt den ytterligare. Ibland är det en fördel att, som jag, sakna körkort...
RaderaKram
Erkänner att grönkål inte är något jag lärt mig äta ännu, men måste såklart ge det en chans till.
SvaraRaderaJust i soppa kan jag tänka mig med vin och grädde att det kan vara riktigt gott!
Kanske fastnar jag som du då ;)
// Lena från make a head food
Grädde kan förhöja smaken på det mesta. Jag tror att det är en bra ide att mixa soppan om man inte är van vid smaken
Radera