”När som pepparkakebagarn bakar pepparkakor tar han ner från
skåpet största grytan och ett kilo
margarin. Det ska smältas, inte brynas så när bubblor börjar synas ska man
blanda margarinet med ett kilo ljust farin.” (Text av Thorbjørn Egner.)
Min lillebror älskade att lyssna på Klas Klättermus när han
var liten. LP-skivan snurrade och knastrade och varenda gång som räven (med
Sven-Bertil Taubes röst) försökte ta klättermusen, såg lillebror lite skraj ut.
Vem visste? Kanske han lyckades denna gång?
Förutom att få räven att somna med sin vaggsång (vilket jag
också lyckades med, när stora F och lilla B var små) gav han räven
extrapepprade pepparkakor som fick honom att nysa gruvligt. I dagens
pepparkakor är det inte mycket peppar men väl ingefära och andra goda och
välsmakande kryddor.
Jag ska vara ärlig och erkänna att jag köper min deg färdig.
För det första är den så mycket mer lättkavlad än de jag gjort själv. Dessutom
bakar jag ganska få peppisar numera. Det roliga var ju när jag och barnen
bakade tillsammans och gjorde skojiga figurer som vi sen dekorerade med vit
kristyr. Det händer att jag längtar tillbaka till den tiden så att det gör ont
i mitt hjärta. En dag hoppas jag på att få barnbarn att baka med…
I år var det extra kul att baka pepparkakor, för jag har fått nya formar av svägerskan och vännen Lena och hennes Pelle, tillika min svåger. Jag är dock övertygad om att Lena var den som köpte formarna. Igår bakade jag ut ett antal hattifnattar och Lilla My:or som jag ska spritsa kristyr på endera dagen/kvällen. Det doftade så gott i hela köket och ända ut i svalen (=trappuppgången, för er som inte kan göteborgska).
I år var det extra kul att baka pepparkakor, för jag har fått nya formar av svägerskan och vännen Lena och hennes Pelle, tillika min svåger. Jag är dock övertygad om att Lena var den som köpte formarna. Igår bakade jag ut ett antal hattifnattar och Lilla My:or som jag ska spritsa kristyr på endera dagen/kvällen. Det doftade så gott i hela köket och ända ut i svalen (=trappuppgången, för er som inte kan göteborgska).
Till mina elever bakade jag pepparkakscupcakes med frosting
och polkagriskross. De blev ganska goda men frostingen blev ganska lös trots
att jag följde receptet. Den flöt ut lite och blev inte så där snygg som på
många bilder. En elev konstaterade att den i alla fall var god och även halal,
dvs. tillåten för muslimer, då polkagrisar inte är riktiga grisar, haha! Gott
var det hur som helst.
Receptet hittar ni HÄR och pepparkaksformar HÄR.
Receptet hittar ni HÄR och pepparkaksformar HÄR.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar