lördag 17 mars 2012

Såsen är pricken över i

Igår lagade jag en gammal klassiker ur boken "Johannas hemligheter" av Leif Mannerström och Crister Svantesson. Johanna var en anrik finkrog i Göteborg, som serverade riktigt god mat utan krusiduller. Johanna öppnades 1974 och lades ner någon gång under åttiotalet eller tidigt nittiotal, jag minns inte riktigt. Man kunde få en gratinerad hummer eller fasanmousse som fick smaklökarna att hoppa. Säger de som ätit där. Jag var alldeles för fattig för att äta där, när jag flyttade till Göteborg. Inte blev jag någonsin bjuden på finkrog heller...

Boken med recept från restaurangmenyn köpte mina barns pappa en gång i tiden, och den är väl använd. Vissa recept har blivit klassiker i vår familj. Säg "gratinerade havskräftor" och min bror och hans fru får ett ljus i ögonen som är svårt att beskriva. Igår gjorde jag den underbara paprikasås som serverades till stekt sjötunga på Johanna, men som i vår familj brukar få sällskapa med stekt röd-, eller som igår, bergtunga. Vilken plattfisk som helst passar och kniper det så går det bra med stekt kolja också. Jag har gjort om receptet då jag tycker att paprikans skal är lite tråkigt så därför tar jag bort det. Är man lat/har ont om tid kan man istället fräsa paprikan i strimlor och mixa den med skal och allt.
Jag brukar som vanligt strunta i receptet. När jag lagat en rätt en gång gör jag sedan som jag vill. För er som vill ha ett recpet att följa första gången kommer det här. Jag byter vispgrädden mot matlagningsgrädde på grund av alla kalorier som har en otrevlig ovana att fastna på min rumpa och mina lår.

Kannan heter Sylvia och är från Uppslaa Eekeby. Present
från min lillebrors underbara svärmor.
Paprikasås

Till ca 4 personer

4 röda paprikor
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar

Kärna ur paprikorna och halvera dem. Lägg dem med skalsidan uppåt på ugnsgallret och grilla dem tills skalet är svart. Ta ut paprikorna och lägg dem varma i en plastpåse. När de svalnat kan du ganska lätt dra av skalet och slänga det.

Skär paprikorna i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Slå på grädden och värm försiktigt. Mixa med mixerstav och låt koka ihop någon minut. Om det blir väldigt tjockt kan du späda såsen lite. Paprikor har en tendens att innehålla olika mycket vätska så det är svårt att ange något exakt mått. Känn dig för. Salta och peppra. Låt gärna såsen stå och dra en stund för att smakerna ska blomma ut. Servera till god stekt fisk, sockerärtor och gärna pressad potatis.

Jag fick sås över, för jag gör alltid för mycket. Får man rest kan man använda den i köttgrytor, som sås till kyckling eller bara frysa den. Det kastas alldeles för mycket mat i dagens Sverige. Det är fruktansvärt dåligt att människor inte tar till vara på rester och gör något av dem. Efter att ha varit i Uganda tänker jag ännu mer än förut på vilket överflöd vi har. Jag har alltid sparat överbliven mat och gjort något av den. Pastarester kan användas i gratäng, ris i en sallad, tacofärs i en gryta och så vidare. I sista hand blir det hundmat.

Hur gör ni kära bloggisar? Har ni något bra tag-till-vara-tips?

6 kommentarer:

  1. Hej Erika och Välkommen hem! måste jag säga och tack för att vi fick hänga med:) Härliga och vackra bilder! så jag förstår att det var en bra resa, en upplevelse. Så blir det vardag igen...
    Paprikasåsen här ovan måste jag testa... nytt, få ingredienser och inga krångligheter passar mig nu.
    Jag tycker det är viktigt att inte slänga mat, men tyvärr blir det ändå så ibland, fast mer sällan nu sen jag började göra matlådor till killarna. När jag får köttfärssås över brukar jag göra tex crepes dagen efter och då fylla med köttfärssåsen. Med en sallad till så fungerar det jättebra och gott och uppskattat blir det också. På torsdagar blir det ofta mat gjort på det som finns kvar i kylen, pytt på rester eller en vegetarisk lasagne som alltid går hem. Jag har nog blivit ganska duktig på att laga soppa på en spik, tror jag;))

    Hoppas Du får en härlig söndag!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  2. Det låter som om vi tänker lika där. Kanske är det en generationsfråga. Min dotter gör en kokbok som projektarbete, och det visar sig tydligt i hennes enkätundersökning att unga lagar allt mindre mat. Sorgligt och oroande tycker jag.

    Skönt att ha dig med på afrikaresan. Kram!

    SvaraRadera
  3. Såser är ju sååå smarrigt =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Vet någon hur man ska göra om man inte har mixerstav bara elvisp hemma går det ändå eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elvisp funkar säkert. Se till att vispa försiktigt om såsen är varm.

      Radera