tisdag 6 mars 2012

Att våga välja grön mat

I Uganda är avocadona stora som mindre meloner. Mjuka som jag vet inte vad och goda som de ska vara. Till frukost smakar det fint med en härligt mjuk avocado skivad och till det ett glas mangojuice.

Kaffet är snabbkaffe men det är ju jag van vid, så det gör liksom ingen skillnad för mig. Klart att det finns Caféer men där är det lika dyrt som hemma. Kaffet är gott där men  inte godare än i mn Nespresso, hihi! Lite bortskämd är jag allt...




Bilden till vänster visar den otroligt goda Palaak paneer som Magnus åt en av dagarna förra veckan. Jag har gjort sådan ost själv, men aldrig lyckats krydda spenatsåsen så gott som här. Fantastisk mat!

Det känns ganska tryggt att äta varm och vegetarisk mat på restaurang eftersom risken att bli matförgiftad är något mindre då. Jag gjorde misstaget att beställa in Fattoush, den libanesiska salladen med friterat pitabröd till middag igår. Jag tänkt emig inte för men som väl var slapp jag magsjuka! Jag älskar libanesisk mat och denna sallad var en av de bättre jag smakat. Råvarorna spelar stor roll liksom proportionerna i dressingen med citron, färska kryddor och annat gott. Har ni aldrig porvat Fattoush så gör det! Här är ett recept som ni kan prova! Jag har lånat det från Allt Om Mat, men ändrat några småsaker som jag alltid gör när jag lagar mat... 

Fattoush
Bild: http://www.ica.se/

10 personer

Ingredienser
1 st  gurka 
4 st  tomater 
1 st  gul lök 
2 st  salladslökar 
1 st  grön paprika 
1 st  röd paprika 
1 knippe  rädisor 
0,5 knippe  färsk mynta 
0,5 knippe  färsk oregano 
0,5 knippe  bladpersilja 
0,5 st  roman- eller isbergssallad, huvud 

Dressing
0,5 dl  olivolja 
0,5 st  citron 
0,5 tsk  salt 
1 msk  sumak 
1 krm  kryddpeppar, mald 

Garnering
2 st  pitabröd, friterade i bitar 

Tillagning
1. Skölj alla grönsaker. Tärna gurka, tomater, lök och salladslök i ca 1 cm stora kuber. Kärna ur paprikorna och skär i lika stora kuber. Skiva rädisorna. Strimla mynta, oregano, persilja, sallad och ängssyra.
2. Blanda samman dressingen. Häll den över salladen och blanda väl.
3. Garnera med friterade pitabrödbitar-´.
4. Servera gärna till grillade kycklingspett eller lammfärsbiffar med citron och mynta. Ät och dö en smula!

5 kommentarer:

  1. Gillar allt du skriver om! Nu blev jag hungrig :) Ha det fint, kram!

    SvaraRadera
  2. Mmmm, fattoush är så gudomligt gott! Vi måste göra en stor libanesisk middag när du kommer hem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, men när jag kommer (på onsdagen) vill jag ha köttfärssås av kalkonfärs. Inte jättestark dock... Puss!

      Radera
  3. Men sååå fantastiskt gott det lät! Måste testas!
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej,
    Jag jobbar för sajten HittaRecept.se. Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://erikasfunderingar.blogspot.com/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

    Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

    Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på HittaRecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

    Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

    Vänlig hälsning,

    Pauline Torres
    pauline@hittarecept.se

    SvaraRadera