Igår lagade jag indiskt och jag och J njöt av god mat och låg sedan i soffan och somnade till. Pensionärsvarning på detta känns det som. Jag hittade ett recept i Stora asiatiska kokboken men grejade till det lite efter egen smak och så här blev resultatet. Bilden visar kanske inte riktigt hur goda köttbollarna blev men jag kan lova att de smakade mycket!!!
Kofta
1 kg färs, vegetarisk, lamm, kalkon eller nöt
1 medelstor lök
2 små gröna chilifrukter
1 msk riven färsk ingefära
1/2 färsk vitlök
1 tsk mald kardemumma
1 ägg
0,8 dl ströbröd
salt
peppar
40 g ghi eller matolja
Sås
4 tsk ghi eller matolja
1 medelstor lök i skivor
1 finhackad grön chili
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tskchilipulver (inte chilipeppar)
3 msk vit vinäger
1 grönsaksbuljongtärning
3 1/2 dl vatten
2 dl kokbar yoghurt
3 dl kokosmjölk
Blanda färsen med lök, chili, ingefära, vitlök, kardemumma och ströbröd, smaka av med salt och peppar. Rulla stora köttbollar av smeten och bryn dem i ghi eller olja. Lägg dem åt sidan när de fått färg - de ska alltså inte vara genomstekta.
Såsen: Hetta upp ghi eller olja i en gryta (gärna gjutjärn). Lägg i chili, lök, ingefära och gurkmeja och stek på svag värme utan att det hela får färg. Tillsätt koriander, spiskummin, chilipulver, vinäger och vatten. Låt koka upp.
Lägg försiktigt ner köttbollarna i grytan och sjud under lock i trettio minuter. Tillsätt kokosmjölk och yoghurt och sjud ytterligare tio minuter med locket på glänt.
Servera med ris, naan, mango chutney, limepickles, raita och banansalsa. Görgott som man säger i Göteborg.
(Ghi är smör som skirats tills mjölken separerats från smörfettet. Det bränner inte på höga temperaturer eftersom det inte innehåller mjölk. Det ger den där goda och kraftiga smörsmaken som jag tycker att man ofta känner i vällagad indisk mat. Jag brukar ersätta det med smör blandat med matolja.) Rätta mig om jag har fel, Amy!!!
Mmm...låter underbart gott!
SvaraRaderaFörstår att du har varit trött! Jag själv jobbat på grundskolan och vet precis hur jobbigt det kan vara!
Varma och pigga kramar till dig! :)
//Lana
Vilken spännande rätt:)
SvaraRaderaJa läraryrket frestar på är själv helt slut efter veckan jag jobbar inom förskolan.
Ta hand om dig
kram
Jag har det precis likadant. Jag läser, men hinner inte lämna såmånga avtryck från mig. Jag har bestämt mig för att bloggandet och allt runt omkring inte får påverka familjen och därför läser jag mer än jag hinner kommentera. Jag älskar dina ständigt så kloka ord. Och jag är säker på att när du känner dig otillräcklig så är du mer än tillräcklig, mer än du själv tror.
SvaraRaderaTrots Amy's aldrig sinande inspiration från det indiska köket lagar jag alldeles för sällan indiskt. Detta låter mycket gott!
Kram på dig vännen!
Åhhh Erika vad köttbullarna verkar goda, mums! Förstår att du är trött efter veckan, hoppas nästa vecka blir lugnare?! kramar i massor Sofia
SvaraRaderaHej! Såg dig inne hos Queen of Kammebornia och bestämde mig för att kika förbi, och det gjorde jag ju alldeles rätt i;-)
SvaraRaderaDet är en trevlig blogg du har och den indiska maten, den ser alldeles ljuvlig ut!
Önskar dig en fin (och lite lugnare), vecka!
//Frida
Indiskt är gott och att slumra till efter en god mat är inte alls fel! Kram
SvaraRaderaJag är alldeles galen i indisk mat! Kram!
SvaraRaderaDu har så rätt så :) Gott med indiskt vännen, kram!
SvaraRaderaMmmm, jag älskar det liksom du! Fast jag har inget påbrå.
RaderaNatti nattis finis kram Sofia
SvaraRaderaTack min fina vän. Jag hoppas att du sov gott!!!
RaderaMen så gott detta ser ut. Riktigt krämigt, precis som jag föredrar. Lååång ingredienslista är ju alltid lite extra spännande.
SvaraRaderaKram kram
Jag har inte heller kommenterat på ett tag. Så är det i bland. Jag gillar dig för det :o)
Många ingredienser är bäst!!!
Radera