Jag är ju ingen paj-älskare så när nu alla andra glatt bakar rabarberpaj av de första späda rosa stjälkarna står jag där och kliar mig i huvudet. Vad ska jag göra av mina? Chutney är gott men vi äter liksom aldrig upp innehållet i alla de där chutneyburkarna som står så fint i skafferiet...
Därför tänkte jag istället tipsa er om en god rabarberdricka i dag. Jag hittade det enkla receptet i COOP MedMeras mattidning "Mersmak" som brukar trilla in i mitt brevinkast då och då. Ibland finns det riktigt bra recept och tips i denna tidning. Bra dessutom att den finns på nätet, så att man slipper spara papperstidningen. I motsats till J tycker jag om att ha information i datorn. Då vet jag var allting finns. Han däremot älskar att samla papper på hög och skriver ut en massa saker och stoppar i mappar. Var och en lycklig på sitt sätt, men jag blir personligen tokig av alla högar med papper som man aldrig orkar gå igenom.
Bild: www.alltommat.se |
1,5 liter färdig saft
1 kg skivad rabarber
1, 5 liter kokande vatten
6,5 dl rörsocker
Smaksättning 1
saften av 3 lime + rivet skal av 2 lime
Smaksättning 2
1 - 2 kanelstänger
Gör så här:
Lägg rabarberbitarna i en rymlig kastrull eller gryta. Slå det kokande vattnet över och tillsätt valfri smaksättning. Låt stå och dra i rumstemperatur i ett dygn.
Sila saften genom silduk eller durkslag och häll tillbaka den klara vätskan i kastrullen. Tillsätt socker och värm under omrörning tills sockerkritsallerna har löst sig.
När saften är 80 grader är den färdig. Häll saften på rengjorda varma flaskor, som du vänder upp och ner på när du fyllt dem. På så sätt bildas vakuum och det blir inte så lätt mögel. Jag brukar ställa dem up och ner i en hink tills de svalnat. Då vänder jag på dem igen och ställer dem i källlaren. Enligt receptet ska de hålla ett år, men så gammal lär inte den här goda saften bli.
Spännande med en liten språklektion tack : ) uppskattas : ) rabarbersaft är gott det mums kram Sofia
SvaraRaderaHihi, jag är också sådär nördigt intresserad av språkhistoria och ords uppkomst. Som sagt, Fredrik Lindström och hans språkprogram är det bästa som finns ;)
SvaraRaderaJag tycker även om rabarber och paj! Mums, paj...
Men jag såg också det där receptet i "Mersmak" och blev sugen på att testa. Fast jag försöker ju vara lite nyttig nu så sockret är ju inge vidare.. Kanske något att ge bort? Ha en fantastisk dag i solen! //Elin
Ja, det är en del socker i saften. Rabarber är ju så jäkla surt utan socker. Men jag unnar mig det. Försöker träna desto mer (det går så där, haha!). Ha en solfin dag du också, med dina små solstrålar!
RaderaJag gillar rabarber i bakverk, i saft... Rabarbersaft har jag druckit någon gång för länge sedan, men minns att den var mycket god! Kram
SvaraRaderaJag har ännu inte lagt rabarber på rabarberna men till helgen så får jag nog ta tag i det:)
SvaraRaderaSaft blir det nog inte men en paj kanske!
Alltid lika kul med lite språkhistoria! Rabarberna i Småland är fortfarande för små men rabarberståndet har vuxit sen förra året så det blir många pajer - bra när man får oväntat besök med lite glass till (finns alltid i frysen). Kram bp
SvaraRaderaGott med saft men oj så mycket sugar hua! ;) Package sent today!
SvaraRaderaJa, det är mycket socker men om man inte dricker flera glas om dagen tror jag inte det gör så mycket : ). Ser fram emot mitt paket, snällaste du!
RaderaMmm va gott det lät! Jag har inte gjort saft innan, det kanske är dags för premiären nu till sommaren... Bara den inte är sur, så som den lätt kan bli i paj...?
SvaraRaderaNä, den är mild och fin. Jättegod - alla i familjen tyckte om den!
RaderaTack så mycket! Jag o barnen pratade faktiskt igår om det med att lägga rabarber på något. Dottern undrade varför man säger så och jag visste inte hur det uppkommit. Men nu vet jag tack vare dig och jag tror du har svaret på det mesta jag skulle kunna fundera på ;)
SvaraRaderaKram på dig! Ann-Louise
Kära, goa pralinen! Vilken tur att jag kunde komma med en lösning till er. Jag är alltid rädd att verka så trist lärar-aktig med mina pekpinnar! Kram och tack för att du besöker mig!
RaderaDet är väldigt intressant att fundera över vissa uttryck - jag funderar också mycket på sådant :)
SvaraRaderaJAg älskar visserligen paj, men även saft så det kokar jag flera gånger om året. Snart är det dags för rabarbersaften igen :)
Jag önskar dig en härlig dag!
Kram Sofia
Åh mums!! Vilken go saft! Rabarber är så vansinningt gott i alla dess former! Kräm, sylt, marmelad, saft, paj... i kakor och bullar, som kompott... MUMS!!
SvaraRaderaLägga rabarber på något... ja du... det var ju intressant att veta var det kom ifrån! Nu vet man ju lite mer vad det är man säger! :-)
ha en fin dag!
Kram Emelie och Elin