Bild: www.tvminnen.blogg.se |
Natrium behöver vi i alla fall för att våra nerver ska kunna skicka signaler genom våra kroppar. På så sätt kan vi spänna våra snygga muskler när vi vill impa på någon. Hjärtat kan slå med hjälp av natrium, så ni förstår att det är viktiga grejer! Klorid är det som finns i magsyran och som hjälper till att bryta ner semlor, mackor, pizzor och annat vi toppar i oss. Utan klorid hade vi inte kunnat ta upp näring (det hade varit bra om vi INTE tog upp näring just från pizza och semla kan jag tycka).
Det står också att människans behov av salt uppstod då vi blev bofasta istället för att vandra omkring och leva på jakt. När vi åt mindre salthaltigt kött och istället mer spannmål, var vi tvungna att få i oss salt på annat sätt. Då undrar jag bara: HUR visste man det? Hade man en längtan efter salt i hela sin kropp liksom? Så som jag kan få en längtan efter chips? I så fall ska jag skylla denna längtan på mitt arv från förfäderna...
Man utvann salt på olika sätt förr. Genom att låta havssalt dunsta från fat, genom att koka salt i lerkärl och sedan slå sönder kärlen och pilla loss saltet från insidan... Vikingarnas resor handlade bland annat om att köpa salt, när man inte fick tag i tillräckligt här hemma.
I vår nordiska skapelseberättelse (religionsfröken kan aldrig låta bli...) har också salt en betydelse:
Bild: http://www.ridum.com/ |
Detta om salt. Jozo säljer ett smaksatt flingsalt som heter JOZO Maldon Flingsalt Vitlök & Rosmarin. Det låter väldigt gott, men måste väl ändå vara ganska lätt att göra själv. Eller vad tror ni? Man kan ju köpa torkad vitlök i kryddaffärer, och torkad rosmarin har jag kvar sedan i somras. Annars kan man ju köpa det också. Bara att blanda till i lagom dos.
Bild: http://www.jozosalt.se/jozo- maldon-flingsalt-vitloek-and-rosmarin/ |
Nästa dag, dvs i dag, mortlade jag de små skalbitarna till önskad storlek. Jag vill ha dem i ganska små bitar, som strössel ungefär. När det var gjort blandade jag limeströsslet med flingsalt från Jozo och så hade jag mitt eget lime-salt. Det är en egen uppfinning så jag har inget recept. Vågar ni prova så är det på egen risk, haha! Jag tänkte att det nog är gott till fiskrätter i ugn eller bara att använda som bordskrydda. I min hemgjorda mangosalsa kan jag också tänka mig att prova det...
Förut när jag bodde i Finland använde jag relativt lite salt. Men sedan flytten till Singapore har mängden ökat :) Vet inte om det har med värmen och fuktigheten att göra, men det bara känns att jag behöver salt :) Tack för ett intressant inlägg. Kram
SvaraRaderaDet är nog så att när man svettas mer behöver kroppen återställa saltbalansen! Singapore låter så härligt! Det är annat än snöslask som här. Kram!
RaderaHar gjort likadant med citron men ännu inte använt det - ska bli spännande! Tack för all information! Kul som alltid! Kram bp
SvaraRaderaGott! Jag tänker göra med citron också. Dessutom tänkte jag prova att torka oliver i ugnen för att göra olivsalt! Kram!
RaderaSpännande läsning känner igen mig ang kemin gode tidfattar inte hur jag kunde få 4:a ha ha och att inte salta mycket på mat för det gör inte jag iheller min sambo extra saltar allt jag lagat! kram Sofia
SvaraRaderaDu är så finurlig! Längtar efter att få smaka!! Skapelseberättelsen känner jag igen som religionsfröken! Kram!
SvaraRadera