I helgen blev det köttfrossa! Jag tog en bit fransyska som jag köpt för just detta ändamål, lade den djupfryst(obs! Den måste vara fryst om det ska fungera!) i en ugnsfast form och ställde in den i ugnen på, som jag skrev, 80 grader, över natten. Efter tolv timmar hade den krympt till en liten mörk och skrumpen sak som såg allt annat än aptitlig ut. Men jag har gjort det här förut, så jag lät mig inte nedslås!
1 dl salt kokades upp med 5 dl vatten, 1 msk torkad timjan och 1 msk strösocker. Detta använde jag sedan som marinad till köttet i fem timmar. Jag vände på det ungefär en gång i timmen så att marinaden kom åt överallt. Vill man kan man byta ut timjan mot enbär och lagerblad, så får man lite viltsmak på köttet.
Bild: http://www.spisa.nu/ |
Hemgjord vinbärsgelé och äpplemos höjd ribban en aning ytterligare. Ett glas Killawarra och succén var ett faktum. Åtminstone såg lilla B glad ut och J stönade sig igenom måltiden ungefär som i låten Je´táime (eller hur det nu stavas?). Han är tacksam att laga mat till, det är ett som är säkert.
Jag hade tänkt baka bröd också men hann inte med det. I kyldisken hittade jag nämligen en finurlig burk med surdegsmix. Jag som inte har gjort det förut tänkte att det kanske kunde vara en bra början, men det hanns alltså inte med. Jag får hoppas att lilla B gör det medan jag är bortrest. Kanske att hon då lägger ut det på sin blogg som du hittar HÄR.
Hur är det med er? Bakar ni surdegsbröd på "riktigt" sätt eller köper ni det?
Mmmm... så gott! Det var mycket länge sedan vi gjorde tjälknöl. Vi brukade göra det på älgkött så länge vi hade jägare i släkten.
SvaraRaderaJag är lyckligt lottad som har en man som bakar surdegsbröd. Jag är alldeles för otålig för att ta den tid det behöver.
Ha en fin tisdagg!
Katarina
Ja herregud vad länge sedan jag gjorde tjälknöl, har gjort det en gång i mitt liv och mums så gott det var!!!! Har haft tankar på att göra det igen men inte kommit till skott än. Blev inspirerad nu:)))
SvaraRaderaKraaaaaaaaaaaaaaaam aka
Oh du fick det att vattnas i munnen ordentligt! Elaking;-D Jag vill ju ha flera skivor nu!
SvaraRaderaAhhhh så gott!!! Älskar att äta god vällagad mat och tjälknöl tillhör verkligen den kategorin. Älgkött är för mig det bästa köttet. Tror inte att det finns något annat kött som doftar gott när man steker det utan kryddor, innan man tillsatt det eller så. En del grillar älgkött men för mig är det slöseri att göra det. Då använder vi annat kött. Tyvärr är det sällan vi har älgkött. När vi väl har det används det med största försiktighet och tanke :))
SvaraRaderaAnn-Louise
Mums : ) har du kommit fram min fina bloggvän? kram nyfiken Sofia i Hjo
SvaraRaderaJa, jag är här nu. Jättespännande! Kram!
RaderaTjälknöl väcker många bardomsminnen! Mamma lagade det ofta och jag älskade det! I 3:an fick vi skriva om våra favoriträtter. Alla skrev på lasagne, köttbullar och makaroner eller pannkakor. Men jagm jag skrev tjälknöl!
SvaraRaderaMums!! Tjälknöl är så himla gott!! Gott och enkelt att göra eftersom det som sagt sköter sig självt nästan. Perfekt!
SvaraRaderaMåste bara fråga... vad är Santiagokaka? Det lät ju väldigt intressant!
Hoppas du får en suverän tid i Uganda! Spännande och lärorikt!
Kramar från Elin och Emelie