onsdag 4 april 2012

Dymmelonsdag

Har ni tänkt på att skärtorsdag och långfredag är välkända begrepp, men att dymmelonsdag sällan nämns? Förr i tiden inleddes den så kallade stilla veckan med att kyrkklockornas kläppar ersattes med "dymblar", dvs. kläppar av trä som gav klockorna en dov klang. Denna onsdag var den dag man lade ner arbetet och så förblev det fram till påskafton. Man bakade inte ens bröd under dessa dagar.

Fram till 1772 var skärtorsdagen helgdag med påföljd att det på dymmelonsdagen också tidigare var helgafton. Häxorna sades flyga till Blåkulla natten mellan onsdag och torsdag, eller i vissa fall torsdag till fredag. Det finns lite olika uppfattningar om när detta skedde.
Bild: http://www.content.expressen.se/

Seden att klä ut sig till påskkärring har naturligtvis sitt ursprung i den gamla häxtron på 1600-talet, men först på mitten av 1800-talet var seden spridd i Västsverige. Påskkärringen har inte så mycket gemensamt med häxorna i folktron. Kaffe dracks inte i Sverige under 1600-talet och inga katter lär finnas omnämnda i några rättsprotokoll från häxprocesserna heller.

Smällare och eldar kommer sig naturligtvis av att man ville skrämma bort häxorna, men jag är minsann inte så lättskrämd, haha!

Påskpyntet har väl växt fram med tiden och jag tycker att det finns mer fult pynt än fint. Precis som vid jul tycker jag att blommor är det finaste pyntet! En och annan tupp och höna letar sig fram ur mina lådor varje år, men finast av allt är mina sockerägg och mina påskharar. Äggen är så vackra och inuti bor det små djur gjorda av socker. När jag var barn och mamma berättade om det sockerägg hon och hennes syster fick varje påsk när de var små, värkte det i mitt hjärta av längtan efter ett sådant ägg. Åh, jag kunde inte förstå att mamma kunde äta upp ett så vackert ägg!

När jag blivit vuxen fick jag en påsk just ett sådant ägg av mamma och pappa. De är dyra som attan - 250 kronor såg jag att de tar hos Systrarna Kanold i Göteborg. Syndapengar, som min morfar skulle ha sagt! Jag har ett rosa ägg och så ett gult som jag fått av fina vännen Pernilla. På bilden bredvid ser ni hur det ser ut inuti. Vad har ni för favoritpynt till påsk? Någon ärvd tupp eller en kyckling som är gjord på dagis? Berätta!


5 kommentarer:

  1. Ja, I Polen brukar vi göra göra en fin matkorg, dekorera den och fylla med goda saker som ska finnas på påskbordet. Sedan går man till kyrkan för att få korgen välsignad. väl hemma står den på hedersplats under hela påskhelg.

    SvaraRadera
  2. Jag känner mig som nybörjare på det här med påsk. Har endast firat innan som liten tös. Sen har det varit ointressant i sisådär tio år. Nu tar jag upp påsken igen! Har inga gamla tupppar eller tjusiga påskdukar. Men lite nya pynt, som en dag kanske blir favoriter...
    Men så fick jag små söta träpynt av min mamma. Som man hänger i riset. Dessa har jag hängt upp tusen gången som liten. Jättesöta och så många minnen! De är nu mina favoriter! :)

    Ha en underbar dag!
    Kram Elin

    SvaraRadera
  3. Min lilla lilla påskpyntslåda blir kvar på vinden i år,reser bort,kanske får jag stifta bekantskap med skånska tuppar.
    Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skånska tuppar kan vara väl så trevliga som dei lådan, hihi! Hoppas at du inte byter ut den tuppen du har hemma bara (Lennart!), fniss!

      Radera
  4. Jag gillar mina vita fjädrar och vita små ägg att hänga i riset. Jag frångår det där gula, gult är ju fult ;) "det rimmar" som min lilla Maja skulle sagt. Glad påsk!Å kul med lite historia bakom måste jag säga :)

    SvaraRadera