torsdag 5 december 2013

Lucka fem - E som i elektroniska julkort eller inte?

Dagens lucka innehåller en julspaning på de julkort som är svåra att spara och minnas. Julkort som är snabba och billiga att skicka, men handen på hjärtat - hur roliga är de? Elektroniska julkort via Internet. Gilla eller ogilla?

Traditionen med att skicka pappersjulkort började 1843 i England. Det första julkortet blev kritiserat eftersom de på bilden sa "God jul och skål". Nä, alkohol hörde inte samman med den heliga julen. Det var väl inte helt fel tänkt kan jag tycka. I många familjer dricks det alldeles för mycket under julen, liksom under alla andra större högtider och det är barnen som far mest illa.

Jag har alltid skickat julkort, även då jag var yngre och frimärkena var då en tyngre post för min ekonomi än nu. I år, liksom många andra år, har jag gjort en del julkort själv. Jag orkar/hinner sällan göra alla utan får också skicka några färdigköpta. Men det är ju tanken som räknas, eller hur?

När Internet gjorde sitt intåg i våra liv började elektroniska julkort att konkurrera med pappersvarianten. Snabbt och billigt. Men kanske inte lika personligt? Det spekulerades i om pappersvarianten skulle utkonkurreras helt. 2011 skickade nära 70 % av de svenska hushållen julkort med den vanliga snigelposten. Nästan lika många skickade också julhälsningar via sms eller mms. Ca 30 % skickade hälsningarna via Facebook eller andra sociala medier. Jag har inte hittat några siffror för 2012 men jag skulle tro att sociala medier hela tiden ökar, inte minst i takt med att Instagram vinner allt fler användare.

Skickar du julkort med snigelpost eller elektroniskt? Båda? Inte alls? Jag måste medge att jag gärna skickar elektroniska också. Det är svårt att låta bli - så många fina och roliga som finns därute i cyber space. Alla är inte gratis men många är det.

Välj själv vilket du vill göra - skicka kort eller inte. Tänk bara på att för den som är gammal och ensam kan din julhälsning, med några handskrivna rader mer än bara "God jul" betyda mycket. Det blir något att plocka fram och läsa om och om igen. En påminnelse som kanske tar dig fem minuter att skriva men som ger mottagaren många stunder av glädje.

Jag gör gärna julkort i otraditionella färger. Rött och grönt syns inte så bra bland alla andra kort, och man vill ju gärna att mottagaren ska minnas ens kort. Eller?

8 kommentarer:

 1. Åh, julkort är ett av mina dåliga samveten. Vi gjorde egna julkort länge, men så försvann tiden för sånt. O nu blir det knappt en de elektroniska. Men tanken finns ännu att få till ett elektroniskt julkort att skicka i år. En bild på hästen med tomteluva eller nåt sånt. Men det ska bli fotat oxo... Vi får väl se.
  Papperskorten är roligast att få men efter jul är de mest i vägen. Kan man med att slänga julkort man fått? Redan efter jul eller nästa jul? Speciellt sånna som nån lagt ner jobb o pengar på. Scrapbookade saker eller dyra foton med tryckt text. Borde inte de sparas? Men var? De elektroniska är bara att spara ner mailet i nåt arkiv så slipper man samvetet.

  Måste säga att språknörden i mig älskar din kalender! Den är bäst!

  *kramar* /Trollmor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Så kul att du uppskattar den!

   Jag är hård och slänger kort. Det är ytterst få jag sparar och då är det i allmänhet sådana som har en rolig text från sändaren. Man kan ta foto på de som är jättefina, men spara går ju inte i längden. Kram!

   Radera
 2. JÄTTEFINA min fina vän! Jag uppskattar riktiga julkort elektroniska går helt klart bort, inte kul alls! kram Sofia

  SvaraRadera
 3. Vilken rolig kalender du har. Jag ska sätta upp dig på min lilla länk lista:)
  Jag skickar julkort bara till de som är ensamma/äldre. Egentligen älskar jag julkort särskilt sådana fina du visar och hemma gjorda:)
  I vår familj har vi nu fyra år i rad skickat pengar till välgörenhet i stället för julkort. Vi har tre olika förslag och sedan röstar vi vart pengarna ska gå i år går de till Mali ett av världens fattigaste länder.
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du! Vad glad jag blir!

   Det är en fin handling att skicka pengar till behövande - det borde fler göra. Jag gör båda delarna eftersom vi inte ger varandra så många julklappar i vår familj. Jag ger bara mina barn och mina brorsbarn och då inga mängder, utan högst lagom mycket.

   Jag brukar också skänka klappar till barn som inte får några annars men mer om detta i ett annat inlägg. Kram!!!

   Radera
 4. Vi skickar papperskort på posten, gamla uvar som vi är:) Men visst har det slunkit iväg ett och annat på epost också, det ska vi inte sticka under stol med för ibland kan det vara en väldigt smidig lösning. Vi snickrade ihop några egna i fjol efter att vi hade fått ett "gör-det-själv"paket, riktigt kul hade vi när vi satt där och klippte o klistrade ihop:)

  Hoppas ni nu får en bra helg och att ni kan få fira den tillsammans! Kramar på er, och krya på er - båda två!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi gamla uvar är inte så lätta att lära sitta... Jag brukar skicka med e-post till de som jag annars inte skulle ha skickat något till alls, typ lite mer ytliga bekanta.

   Det är mysigt att klippa och klistra ihop. Så länge man inte klistrar ihop fel grejer eller varann, hihi! Det var dock länge sen nån limmade på mig, hoho! Kram!

   Radera