måndag 19 maj 2014

Födelsedag med hemmabak

I helgen var det födelsedagskalas med pajer och kaka i solskenet. Gästerna hade med sig väldigt fina presenter och allt var frid och fröjd. Det var ju ingen jämn födelsedag, men nästa år då smäller det.

Kakan jag bjöd på hämtade jag ur tidningen Baka, min favorit bland baktidningar. Förutom att recepten är så fantastiska är layouten på tidningen lockande. Första delen består mest av enastående vackra bilder och man kan riktigt njuta av bakverken och frestas av dem, utan en massa text. Bilderna är uppblandade med reportage och annat redaktionellt innehåll som tips på baktillbehör och liknande. I slutet ligger alla recept och det är bara att bläddra fram till dem när man ska skrida till verket. Jag är nöjd prenumerant kan jag säga...

I det senaste numret hämtade jag både pajrecept och kakrecept. Kakan var en mazarinkaka med toscatäcke som var precis lika förödande god som den såg ut på bilden. Mycket mättande, så jag tycker nog att receptet för tio personer räckte till fler, men då hade vi så klart ätit mat-paj innan.

Mazarintårta med toscatäcke ur Baka nr 3/2014

10 bitar

500 g mandelmassa
250 g rumsvarmt smör
300 g ägg (ej skal)
Rivet skal av en citron
60 g vetemjöl
Smör och kokosflingor

Toscatäcke
300 g blandade nötter utan skal
100 g vispgrädde
100 g strösocker
140 g ljus sirap
75 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida och blanda det med smöret i en bunke. Rör tills det blir en jämn smet. Rör i ett ägg i taget och blanda sedan ner mjöl och citronskal.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bröa den med kokosflingor och häll sedan smeten i formen. Grädda i 30 minuter i mitten av ugnen.

Toscasmet

Rosta nötterna i en varm stekpanna men se till att de inte bränns. Om du vill kan du gnugga av skalen i en torr och ren handduk, men jag valde att ha dem kvar.

Koka ihop grädde, socker och sirap i en kastrull tills smeten blir tjock och brun (lite som knäcksmet). Blanda ner smör och nötter och ta kastrullen från värmen. Häll toscasmeten över kakan som du nyss tog ut ur ugnen och sätt sedan in den igen i fem minuter. Passa noga så att inte nötterna bränns.

Låt kakan svalna i formen innan du försiktigt lossar den. Skär med en kniv runt om kakan så att den lossnar utan att gå sönder, innan du tar bort kanten på formen.




9 kommentarer:

  1. Jag säger grattis här också :) Vilken ljuvlig tårta. Kram!

    SvaraRadera
  2. Det är ganska kul att fylla år ojämnt eller inte:) Och blir man bjuden på sådana här fina kakor så hade jag mer än gärna kommit förbi och sagt grattis.

    Ha nu en riktigt skön vecka!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är alltid välkommen! Tack och kram tillbaka!

      Radera
  3. Grattis säger vi också, här också:) Ja du nästa år, då jädrar!
    Toscakaka där går våra åsikter isär, frun är ingen mandel och toscafantast men Håkan tackar absolut inte nej och tar väldigt gärna Ankis bit också:)

    Och snart smäller det på andra ställen också, inte länge kvar nu inte. Behöver vi skriva att vi längtar?
    Kramar till er

    SvaraRadera
  4. Grattis i efterskott!!! Kakan ser helt ljuvlig ut, mums! Tror bestämt att vi delar födelsedag :)

    SvaraRadera