fredag 23 maj 2014

Fredagskakan 13 - något för grottmänniskor?

Jag har alltid fascinerats av grottor! Som barn såg jag en gång en film där några förirrade sig i berg där det fanns grottor och jag kan fortfarande känna det där killet i magen som jag kände då. Skulle de hitta dem? Vad hade egentligen hänt dem och vad fanns i de där grottorna? Jag minns inte hur det gick - det viktiga var känslan av mystik och spänning.

En annan gång när jag var barn besökte vi en plats i Blekinge som kallas Anglestue. Anglestue är ett grottområde söder om Kallinge som får fantasin att skena. Grottorna har bildats när inlandsisen tryckte på så att de stora stenarna sprack upp och trycktes ihop, och kallas för blockgrottor. Under dackefejden på 1500-talet sägs självaste Nils Dacke ha gömt sig i dessa grottor. Om detta är sant eller inte kan man alltid diskutera...

Morfar och jag busar, 1967.
Jag minns att morfar och mamma letade upp en stor grotta någonstans i området och klämde sig ner i denna. Tydligen så finns det en stor sal mitt bland alla stenblocken, där många människor ryms. Tanken svindlar lite när man tänker på att men under senmedeltid samlades här och smidde planer mot kungen och andra förtryckare. Grottan kallas för Kyrkan och är tolv meter lång och har åtta meter i takhöjd. Ett utflyktsmål för er som planerar en tur till Blekinge i sommar! HÄR hittar du en vägbeskrivning.

Andra minnen som är förknippade med utflykter är fika. Jag menar - ingen bra utflykt utan fika eller matsäck. Mormors hembakade kakor var det man längtade mest efter, och så iskall jordgubbssaft när man knatat så där jättelångt som barn. En kilometer till fots var långt för små korta barnaben.

Helt osökt kommer jag då in på dagens kaka, nämligen rabarbergrottor. Vanligen gör man hallongrottor, men tidningen Hembakat bjuder på ett finfint recept på just rabarbergrottor, där hallonsylten byts ut mot hemlagad rabarberkompott. I mitt lilla trädgårdsland växer rabarbern så det knakar för tillfället och jag plockade av ett antal stjälkar igår kväll. Ljusröda och späda och krispiga.

Degen gjorde jag i nya assistenten från Ankarsrum. Vilket fynd denna är! Det kommer ett inlägg om min nya vän snart.

Rabarbergrottor

ca 40 st

Deg
300 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Rabarberkompott½ vaniljstång
200 g rabarber
1 dl strösocker
½ msk pressad citron

Skrapa ur fröna ur vanlijstången. Koka rabarber, socker, citronsaft, vaniljfrön och -stång i en kastrull. Sjud i ca 10 min. Låt kompotten svalna och ta sedan bort vaniljstången.

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör smör och socker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner detta i smöret. Forma små bollar som du trycker ut i folieformar eller stadiga pappersformar. Gör en grop i varje boll och klicka dit rabarberkompott.

Grädda i ca 12 minuter i mitten av ugnen.

12 kommentarer:

  1. Hehe, jag visste väl att du skulle älska din assistent lika mycket som jag älskar min!
    Rabarbergrottor får jag ta o göra till grabbarna på teamet snart! :)

    /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är helt fantastisk! Bästa maskinen ever! Kram!

      Radera
  2. Under min barndom bodde vi på landet och hade skogen precis bredvid när man gick ut från huset. Jag minns hur roligt vi hade i skogen, alla stora stenar man kunde klättra på och gömma sig bakom. Grottor fanns det dock inte där. Rabarbergrottor låter som något helt i min smak. Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skogen är viktig för barn. Jag tror att storstadsbarn missar något viktigt där. Kram - ha en fin helg!

      Radera
  3. häftigt med riktiga grottor och mums med rabarber grottor kram Sofia ♥

    SvaraRadera
  4. Jag tycker grottor är lite läskigt, jag tror jag har en släng av klaustrofobi... Men den andra typen av grottor, de gillar jag! Och vet du, idag tänkte jag på rabarbergrottor! Faktiskt utan att titta in här, eller utan att titta i Hembakat. Great minds think alike ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kim! En stor hjärna jobbar bra utan tidningar, hihi! Det gäller bara att inte grotta in sig... Kram!

      Radera
  5. VI är något så otroligt dåliga på det där med pickenickar och utflyktsmat Vi bara ger oss iväg på cyklarna båda två, utan en endaste tanke på att ta med något att äta eller dricka, oftast kommer vi inte ens ihåg vatten. Men så väl ute i naturen, då kommer vi på det! Jaja, bättre sent än aldrig, eller nåt:)

    Snart, väldigt snart nu vänner!!!
    Tills dess, stora kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nära nu, det känns i hela kroppen! Kraaam!

      Radera
  6. Grattis till din Ankarum assistent! Jag älskar min och hoppas du ska trivas gott med din nya hjälp i köket :)
    Hallongrottor är en favorit så jag tror att jag även skulle tycka om rabarbergrottor- Får väl testa och se!
    Må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste du absolut göra. Dessa små kakor smakar mera!

      Radera