lördag 28 november 2015

Advent med bak

Advent stundar och regnet häller ner utanför rutan. Jag sitter i köket och dricker mitt lördagsmorgonkaffe och känner mig tacksam över att ha det varmt och ombonat. Jag tänker på tiggarna som om ett par timmar kommer att ligga på knä i regnet och förnedra sig för några kronor till mat åt sina barn. Jag tänker att människor åtminstone i adventstid kanske ger lite mer av sitt överflöd åt dessa mindre lyckligt lottade människor. Jag har skrivit det förut och jag skriver det igen.

Advent är en tid jag tycker om. Själva julen är inte så noga för mig men advent är en tid att njuta av. Ljus, kakor, glögg och mys. Kanske också lite påhitt som gör att allt det mörka blir lite ljusare. I år drar vi till hotell Havanna i Varberg, jag och sambon. Tillsammans med J:s bror och fru ska vi inta denna lilla stad som är så mysig och lagom stor. På dagen blir det fika och kanske något loppisfynd. På kvällen äter vi julbord som lär vara bra, eller hur Malin?

Igår flexade jag ut tidigt från jobbet. Jag har en hel del övertid och den bör väl tas ut antar jag. Sagt och gjort gick jag hem, drack kaffe och klappade hunden. Och så satte jag igång att baka så klart! Bröd och kakor till advent och hela lägenheten luktade av sirap, kanel, ingefära och saffran. Åh så gott!

Brödet hittade jag på receptet till, så det kan jag inte dela med mig av, men ett recept ska ni få. Urlätta små kakor att baka och vanvettigt goda att sätta tänderna i. Varning dock för sockerchock så bjud inte eventuella barn på dem strax före sänggående. Risken finns att de går igång ordentligt.

Receptet hittade jag i den underbara bakboken Vinterns söta av systrarna Eisenman. Jag behöver ingen annan bakbok till jul. Den har allt - pralinrecept, kakor och inspirerande bilder. Dessutom verkar dessa två systrar så sympatiska och deras inställning till livet tilltalar mig. De är dessutom lika vackra som sina kakor, vilket kanske bara är en bonus.

Glad advent!

Gingersnaps (ur Vinterns söta)
 (ca 20-30 kakor)
2 1/2 dl farinsocker
125 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörk sirap (jag tog ljus)
1 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika
en nypa salt
1/2 dl strösocker


Sätt ugnen på 200 grader. Rör socker och smör poröst. Tillsätt sirap och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tryck ihop till en slät deg. Häll strösockret på en tallrik. Rulla degen till bollar och rulla dem i sockret. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till varje boll lite. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt kakorna svalna lite på plåten, därefter på galler.

6 kommentarer:

  1. Så mysigt det låter - en kopp kaffe, hundklapp och sedan adventsbak! Ska ställa fram mina ljusstakar idag. Jag tycker också om advent - ljus och mys. Helt klart min melodi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en rikigt fin eftermiddag, utan stress. Ljusstakarna är framme hemma. Ha en glad advent. Kram!

      Radera
  2. Åh, jag kan känna doften som spred sig hemma hos er. Underbart!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit fint att få bjuda dig på en kopp kaffe i mitt kök, fina du. Kram!

      Radera
  3. Vi kan riktigt se både dej och Goliat njuta framför oss, dofterna känner vi i vårt eget hem för här bakades det i eftermiddags. Vet inte vad som for i fru M, men undan gick det och kakor blev det:)

    Hoppas att ni har en avkopplande och skön SPA-tur,
    storaste kramen till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, den enda doften ni inte hade i ert hem (hoppas jag?) var den som ni ju vet att Goliat släpper ut då och då... Det är minsann ingen juldoft, det. Fru M har oanade superkrafter hon. Kram!

      Radera