fredag 6 november 2015

Tankar kring läsning


Ibland läser man någonting som går rakt in i ens hjärta. Något som berör och som etsar sig kvar i en inre och inte släpper taget. Ibland är det något obehagligt som krafsar på själen, som en recensent skrev om Pippi-boken en gång, och ibland är det något som lägger sig som bomull kring hjärtat och värmer långt efter att man läst.
Jag fick ett tips av vännen Anki om en kille som skriver sådana där texter som stannar kvar hos läsaren. Hon försökte förklara hur hon menade men sa att jag själv måste läsa dem för att riktigt förstå vad hon menade. Jag fick en länk till Kristianstadsbladet, läste och blev förförd, rörd och djupt berörd. Jag satt på jobbet med en tår i varje öga och funderade på vad det var i texten som kom så nära. Igenkänning är väl oftast det som gör att en text berör, men det är också något mer. Förmågan att måla med orden och hitta formuleringar som känns nya och samtidigt lätta att ta till sig.

Skribenten i fråga heter Lukas Ernryd och jag kan bara tipsa er om att läsa. Sist i mitt inlägg hittar ni en länk till en av hans krönikor. När det är dags för hans bok att släppas lovar jag att återkomma. Den kan, enligt honom själv, inte köpas utan den får man. Under förutsättning att man sätter in 200 kronor till Barncancerfonden. Och så berördes mitt hjärta igen.


Klicka HÄR så kommer du till en av Ernryds texter.

  

8 kommentarer:

 1. Är det konstigt att vi är lite kära i Lukas? Nope, inte ett smak konstigt är det! Jag visst väl att du skulle falla för hans vackra texter, finurliga sammansättningar av ord och känslan han förmedlar. Och boken, så klart att vi ska få den <3
  Stora kramen till dej, vännen. / Anki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte konstigt alls. Ja, den boken ska vi få. Och sen ska vi nog gråta lite när vi läser den. Och skratta. Kram!

   Radera
 2. Tack för tipset, snygga, gulliga och härliga Erika kram Sofia

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! Läsning av alla de slag kan man aldrig få för mycket av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tittade in här! Håller med om läsning!

   Radera
 4. Ja, den texten berörde verkligen i hjärteroten! Tack för tipset.
  Må så gott!

  SvaraRadera