onsdag 5 augusti 2015

Sommarmatbokspaning 2015

Sällan har jag upplevt en svensk sommar då vädret diskuterats mer, än sommaren 2015. Panikresorna till värmen har tagit slut och bilderna på regntunga skyar har aldrig varit fler. Ändå är jag nöjd med min sommar. Jag har inte varit på stranden en enda dag i Sverige, men det gör mig inte så mycket. Jag har haft det bra ändå. Kroatien, Polen, Karlskrona, Örebro... Vädret har varit riktigt bra där jag har varit. Och när det inte varit sol har jag ändå haft att göra.

Mina funderingar har varit många de senaste veckorna och jag tänkte delge er några av dem. Den första handlar så klart om mat och kommer här.

Vädret i Kroatien var inget att klaga på!
Matböcker. Jag har gått ifrån att läsa kokböcker till att läsa böcker om hur maten är sammansatt och vad som påverkar oss konsumenter. Första boken jag läste vid poolen i Mlini, Kroatien, var Matmolekyler av Lisa Förare Winbladh. Hon är min nya guru och jag beundrar både hennes kunnande och hennes språkliga förmåga. När hon skriver om att den som stinker vitlök aldrig behöver känna sig ensam eftersom hen får sällskap av vitlöksälskande iglar, då är humorn på topp. Samtidigt lyckas hon med att vara seriös och hon tar mat på stort allvar.

Matmolekyler har Förare Winbladh skrivit ihop med Malin Sandström och den handlar om varför vi upplever smaker på olika sätt och varför en macka med skinka och senap inte passar så bra till en kopp kaffe. Läsaren får tips om hur man kan räkna sina smaklökar och vad det beror på att vissa tål stark mat bättre än andra.  Det finns recept i boken och vi får också veta varför päron och gorgonzola smakar så bra ihop medan man kanske aldrig skulle drömma om att kombinera lingonsylt med ansjovis. Författarna har däremot aktat sig för att mästra. Vill man dricka rödvin till rotmos så ska man självklart göra det. (Ingen särskild person nämnd, hrm!)

Jag älskar att mitt namn fanns med på så
många cola-flaskor i Kroatien. Fast det
är en genitiv-ändelse, men det behöver
man ju inte låtsas om...
Andra boken jag plöjde mellan doppen i poolen och simturerna i saltvattensbassängen var Äkta vara : guiden till oförfalskad mat av Mats-Eric Nilsson. Hans bok handlar helt enkelt om matfusket och hur det påverkar oss konsumenter. Han skriver om alla E-nummer och redogör för olika livsmedels innehåll som fått mig att verkligen läsa innehållsdeklarationerna mer noga än förut.

Mats-Eric Nilsson har avslöjat en hel del matfusk i vårt land och bland annat fått Dafgårds att ändra texten på sina färdiglagade kåldolmspaket. Det kan ju inte stå att de är lagade enligt ett recept från 1926 om de innehåller olika tillsatser som inte fanns då, eller hur? Han tar även upp en tävling som utlystes för några år sen, där konsumenter fick anmäla olika produkters innehåll och där den produkt med flest tillsatser ”vann”. Det blev Rydbergs skagenröra som innehöll hela 27 tillsatser.

Den här boken tar jag fram när jag ska handla mat. Som en påminnelse om att tänka efter före något hamnar i min varuvagn. När jag köper jäst för att baka eget bröd känns det bra när jag tänker på vad det står i boken om alla tillsatser som finns i köpebröd i plastpåse på ICA, COOP och var man nu handlar. Blä!

Men… Inga pekpinnar. Var och en får köpa vad de vill och äta det de behagar. Själv lagar jag det mesta själv men ändå. Det är inte konstigt att människor blir allt sjukare då det vi stoppar i oss är en massa konstigheter som verkligen inte passar i en människomage. Slut på spaning för i dag.  

10 kommentarer:

 1. Kul att du är tillbaka i bloggosfären! Och vilket intressant inlägg du kommer med! Det var mycket som en inte tänker på i vardagslag. Jag har hållit mig hemma i stort sett. Har sparat mina resor till september, först Barcelona med dottern och sedan Prag med maken och goda vänner. Det ser jag fram emot. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att vara tillbaka och att du tittade in hos mig! Prag vill jag gärna resa till. Ser fram emot en rapport från dig sen! Kram!

   Radera
 2. Mycket intressant läsning, tack för det! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad snällt av dig! Kram!

   Radera
 3. Härligt att höra att du har haft en bra sommar. Boken 'Äkta vara' ligger i min att-läsa-hög. Ska bli intressant att läsa den :)
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja läs den! Toppen på alla sätt! Ha det fint du också!

   Radera
 4. Tack för att du delar med dig om dina tankar. Och för att du påminner mig om båda dessa böcker som jag har i hyllan. Dags att plocka fram och läsa dem igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är de värda att läsa om, igen och igen! Tack för att du tittade in!

   Radera
 5. Spaningar gillas:)
  Ja, Lisa är ju något av en husgud i detta hemmet - framförallt H är helt betagen i henne och har alltid hennes böcker på nattduksbordet och bläddrar i dom allt som oftast. Har du inte läst "det godaste jag vet" så tipsar han om den!

  Misstänker att det är mycket nu när skolan just börjat... Här har vi knappast varit ute i bloggeriet mer än när vi bloggat själv, det behövs lite paus då och då! Men nu är det ju desto roligare att läsa ikapp hos våra vänner!
  Ha det gött, kära du!
  Kramar på er båda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett bra tips som jag tackar för. Snart dags att boka in ett besök här i väst tycker jag. Vår höst börjar långsamt fyllas med aktiviteter och om ni har möjlighet, ork och lust att komma hit borde vi bestämma något snart. Annars får vi ta det när alla kan. Längtar efter er ju!!!

   Blogga får man göra när man hinner och läsa andras bloggar när man har mycket tid över. Jag kör på sparlåga - jobbet tar en hel massa tid. Kram från oss! <3

   Radera