torsdag 21 januari 2016

Mycket snö och lökringar

Ute ligger snön på taken och alla utom snöröjaren är vaken... Tre dygn efter det enorma snöfallet (med göteborgsmått mätt) är det fortfarande oplogat på många ställen och det är med viss fara för livet man tar ut sin stålhingst och cyklar iväg mot jobbet. Jag leder såklart min hoj genom de moddigaste ställena men hur svårt kan det vara att få bort snön? Jag förstår att det kostar men det kostar också att människor inte kan ta sig till jobbet. Ja ja, nog gnällt om vädret. Ljust och fint är det i alla fall.


I den bitande kylan måste man hålla sig varm och då är varm mat det bästa, tycker jag. Jag är inte den som knaprar sallad när det är femton minus ute, no way!


Igår blev det hemburgare, av kalkonfärs, med rostade rotfrukter, picklad gurka och lökringar LCHF. Receptet på lökringar hittade jag på en blogg med flera bra recept. Vill ni kika in där så klickar ni HÄR. Jag har som alltid pillat lite i ingredienslistan så mitt recept är inte alldeles samma som källans.


Lökringar kan vara oerhört feta och mastiga men dessa hade ett tunt lager av "smet" där kokosmjöl ersatte vetemjöl och vanlig frityrsmet. Lite lättare och inte den där äckligt feta känslan efter att ha ätit så där fem stycken.


Här är receptet:


Låt löken rinna av på hushållspapper för minskad fettmängd.
Friterade lökringar LCHF
1 lök
1 ägg
3 msk kokosmjöl
3 msk finriven parmesan
1/4 tsk vitlökspeppar
1/3 tsk torkade örter
1/4 tsk Anjou-chili
lite salt
rapsolja till fritering

Skär löken i mellantjocka ringar. Är de alltför tunna är det svårt att få något att fastna på dem innan friteringen.


Vispa upp ägget i en skål. Blanda de torra ingredienserna i en djup tallrik. Doppa ringarna i äggvispet och sedan i mjölblandningen och fritera dem i rapsolja. Passa noga så att de inte bränns. Det är svårt att ange en temperatur för oljan tycker jag men pröva med en lökring först. Den ska bli brun ganska fort - glöm inte att vända den om du inte har mycket olja i pannan så att löken täcks helt.


Häl inte ut oljan i diskhon - det blir lätt stopp i rören då. Låt den svalna istället, häll på flaska och ställ svalt för att senare använda den igen. Detta är både ekonomiskt och miljövänligt.

4 kommentarer:

 1. Hej i kylan! vi är ju inte så långt ifrån varandra geografiskt, så jag kan bekräfta att det ser väl ungefär likadant ut i Borås, som i Göteborg. Kul att du tog fram receptet på lökringar. Det var evigheter sedan jag gjorde sådana, men nu blir jag riktigt sugen. Men jag använder helst fritösen, som finns ute i stugan. Kanske får ta den med, när vi åker ut och matar fåglarna i morgon!

  SvaraRadera
 2. Min chef bor i Borås. Det tog honom tre timmar att ta sig till jobbet i tisdags! Ännu värre var att det tog min dotter två och en halv timme att ta sig från Johanneberg i stan till Frölunda där hon jobbar.

  Lökringar är alltid mumsigt och dessa kan man ju äta med gott samvete också!

  SvaraRadera
 3. Lökringar, Herr M jublar!!! Men vi har faktiskt inte gjort sådana själv i vårt kök.
  Tycker att det låter så konstigt att de inte skottade i Göteborg, här kör de med plog och saltbil så fort det kommer två flingor singlande ner från himlen:)

  En visit till våren tycker vi låter alla tiders, kommer ni hit både till våren och i juli - eller bara i juli? Hur som haver så håller vi oss hemma de datum i juli du skrev - JIPPI!!!!

  Stora kramar

  SvaraRadera
 4. Jo men visst är lökringar mumsimums! Vi kommer nog gärna till er både i vår och sommar. Så snart vi hittar en lämplig helg till våren så återkommer vi, kära Mårtenssonare! Kram!!!

  SvaraRadera