torsdag 7 januari 2016

Kall snö och varm mat

Vi skriver 2016 och ett nytt år har alltså inletts. När man som jag jobbar som lärare, räknar man inte kalenderår på samma sätt som andra, utan läsår. När januari kommer är man på toppen och sen går det raskt utför mot student och skolavslutningar. Det gäller att orka hela vägen i mål, både för mig som lärare och mina kära elever.

Ute faller snön över Göteborg och bäddar in allt i ett vitt och tyst snötäcke. På cykelbanan där vi bor stretar en och annan unge iväg med pulka eller kälke för att hinna åka innan allt bara smälter igen. En och annan snögubbe och snögumma rafsas ihop och en morot får vara näsa. Min lille hund får fnatt, åldern till trots, och vill göra nosgos i snön (dvs. gnugga sitt platta ansikte mot den mjuka och härliga snön tills han bli vansinnig av att det killar i nosen). Han välter nästan av ansträngningen men är lycklig.

När det är kallt och blåser snålt vill jag äta varm mat. Ikväll åt vi lammfärsbiffar med pärlcouscous, hoummus, sallad och svarta bönor. J älskar det medan mitt intresse är ljummet. Kall mat är gott när det är 25 grader ute. Annars vill jag som sagt gärna ha något som värmer. Med kryddor och hetta.

Igår lagade jag indisk kyckling och bakade naan. Det var hett och gott kan jag lova! Min vän Amy i Värnamo är en guldgruva när det gäller indisk mat. Från hennes blogg har jag lånat receptet på naan, och det är väl värt "besväret" att baka dem själv. De som finns att köpa i plastförpackning på varuhusen är helt ärligt inte naan. De smakar inte bra och är hårda; nej baka dina egna naan. De går fint att frysa och då har du till flera middagar efter bara ett bak.

Kycklinggrytan var ursprungligen ett recept med lamm, men jag bytte ut det mot kyckling. Easy peasy som Jamie säger. Till detta raita och mango chutney. Sedan blir det att ligga på sofflocket en stund och vila, för man äter så att man nästan spricker.

Jag har lagt till en deciliter mjöl jämfört med Amys recept där det är 2,5 ? 5 dl mjöl. Det blir alldeles för kladdiga bröd annars tycker jag. Kavla dem kan jag iaf inte. Jag steker mina i stekpanna och tycker att det är allra enklast.


Naan enligt Amy

1 pkt jäst, 50 gram)
2,5 dl vatten, fingervarmt
2,5 dl naturell yoghurt
3,5 + 5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung 
1 ägg

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke eller direkt i din matberedare/köksmaskin. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl (5 dl) och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40-60 min).

2. Stjälp upp degen på bakbord och dela den i åtta delar. Knåda varje bit slät ungefär en halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

3. Kavla eller platta ut bullarna till ca 0,5 cm tjocka rundlar och ca 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan (om du gräddar i stekpanna).

4. Baka naan i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan. Gräddar du naan i ugn (250 grader) så fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper) och grädda naan i 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Smält smör med pressad vitlök är galet gott att pensla över naan när de är färdiga. 

2 kommentarer:

  1. Du är så flitig som bakar dina egna naan, vi gör det lätt för oss och köper papadums istället så får vi något gott och slipper baka:) Tänker alltid på när Amy rättade oss som sa Naanbröd, för då betydde det att man sa brödbröd.
    25 minus!!! Brrrr. Här är det bara minus 4, men storm av stora skånemått och snö upp till knäna, gissa om Håkan svär när han cyklar till och från jobbet:)

    En fin helg till er,
    kramar

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Jag ska minsann baka snarast. God fortsättning på 2016 önskar jag dig!

    SvaraRadera