söndag 7 januari 2018

Nytt år igen...

Tiden går och det har blivit 2018. Inte bloggar jag så ofta som förr men död är den i alla fall inte, bloggen. Jag funderar fortfarande även om det går trögt bitvis.

Jag ger inga nyårslöften i år heller. det brukar ändå gå som det går med sådant. Det enda jag smått har lovat är att laga mer libanesisk mat och det ska väl gå att hålla, tycker jag.

Under julhelgen var jag i Karlskrona hos min mamma och resten av min blekingefamilj. Det var fint att träffa så många, inte minst mina kära vänner ända sedan yngre dagar - Susanna och Nina.

Jag hann även med att titta hem till min vän Gunvor, som bor så mysigt i stan. Varje gång jag kommer dit är koppar framdukade och kaffet puttrar så fint i Don Pedro på spisen. Denna gång fick det dock bli te, då min mage är en sorglig historia. Jag tycker inte ens att kaffe är särskilt gott längre. Inte för att te är så gott men det ger hur som helst inte magont.


Hos Gunvor fick jag de sprödaste och finaste mandelmusslor jag ätit i mitt liv. Det är högt betyg för när jag var barn åt vi ofta dessa utsökta musslor hos mormor som var en fena på att baka. Men Gunvors musslor nådde oanade höjder och jag fick ta del av hennes recept, vilket jag nu tänkte dela med mig av. Måttet kkp betyder kaffekopp, för den som undrar. Det är detsamma som 1,5 dl.

Ha en fin vecka, friends!

Gunvors musslor med mandel

250 g smör
1 kkp strösocker (1,5 dl)
4 kkp vetemjöl (6 dl)
50 g mald mandel (med skal)
ev. ett par bittermandlar

Blanda ingredienserna till en smidig deg. Låt gärna vila kallt i kylen en stund innan den bakas ut. 

Tryck ut degen i mandelmussleformar, så tunt du kan. Grädda musslorna i 200 graders ugnsvärme, mitt i ugnen, ca 8 minuter. Passa dem så att de inte blir bruna. de ska vara gyllene men inte bruna i kanterna. När kakorna svalnat något knackar du försiktigt ut dem ur formarna. Låt svalna. 

Njut musslorna som de är eller fyllda med vispad grädde och färska bär. Oslagbart gott!

Tack Gunvor!

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig ätit mandelmusslor, men de låter väldigt goda och inte svåra att baka. Kram!

    SvaraRadera
  2. Hej Erika! Jag undrar om du skulle vilja tipsa om vår nystartade blogg http://handlamatpanatet.nu/blogg på din blogg, så tipsar vi gärna om din inspirerande blogg för våra läsare! Vänligaste Hälsningar Sofia

    SvaraRadera