tisdag 13 augusti 2013

Endast Sverige svenska krusbär har

Igår kokade jag äntligen sylt på krusbären i kylen. Jag kan vara hopplöst seg med sådana saker och rätt som det är har bären skrumpnat. Men den här gången hann jag... Receptet är påhittat av mig själv med lite inspiration från gamla recept i olika böcker.

Bild: www.alltommat.se

Krusbärssylt

1 liter krusbär
350 g syltsocker
2 msk vatten

Skölj och snoppa krusbären. Lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet och koka upp. Sänk värmen och låt puttra ca tio minuter. Ta grytan av värmen och mixa bären så att skalen går sönder. Ställ grytan på värmen igen och blanda ner sockret. Koka upp och låt småkoka i ungefär fem minuter.

Ta bort grytan från spisen och skumma om det behövs. Om du vill ha syrligare sylt kan du röra ner en tsk citronsaft i sylten. Lite vaniljessens går också bra. Blanda 1 tsk vaniljsocker med lite avsvalnad sylt och rör ner det i grytan om du vill ha en lite sötare sylt.

Häll sylten på ett par små burkar som är väl rengjorda (jag fyller dem alltid med kokande vatten). Se till att också locken är riktigt rena. Skruva fast locken och vänd på burkarna så att vakuum bildas. Ät och njut på till exempel rostat bröd, kex eller till en god greve-ost.

Min sylt blev rosafärgad men bilderna blev totalt misslyckade så jag lånar en bild från Allt Om Mat istället. Jag vet att lilla B inte gillar när jag gör så, men det är så trist med ett inlägg utan bilder...

6 kommentarer:

 1. Mums fina Erika ser gott ut gahhhhh skulle gärna suttit och fikat med dig nu ikväll kram från Hjo allt är bättre på jobbet iallafall tillfälligt ; )

  SvaraRadera
 2. Krusbärssylt gillar jag och att ha den på scones är yummy :) Kram

  SvaraRadera
 3. Ååå krusbär är väl somrigt..det var längesedan jag smakade det.
  Gottigt värre verkar det som du tipsar, tack för det.

  Hoppas du får en finfin helg vännen
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 4. krusbär är så gott! det är barndomssmak för mig! :)
  ha en toppen fredag!
  kram
  //Lana

  SvaraRadera
 5. Känner igen det där med att vara seg. Eller kanske snarare inte riktigt hinna med alla projekt som jag säter igång. Därför brukar jag slänga in mina bär i frysen om jag märker att det inte funkar att får till någon sylt eller dyl för tillfället. Krusbärssylt är ju bara så gott!

  SvaraRadera
 6. Ångrar att jag inte plockade lite krusbär när jag var hemma hos mamma. Gillar när det är lite syrligt.

  SvaraRadera