måndag 2 december 2013

Andra luckan - bokstaven B

Jag ska inte skylla på att jag har haft mycket att göra sista tiden. Däremot mycket att tänka på. Kära vännen Gisela påminde mig diskret om receptet på brysselkål med citron och vitlök, som jag lovat att lägga upp här. Det hade raderats ur min krympta hjärna så tack fina Gisela för påminnelsen.

Givetvis ska denna delikatess delas med alla som gillar just brysselkål. Vi serverade den till såväl kalkon som kött, men den går fint att äta som vegetarisk rätt om man kombinerar med något proteinrikt som quorn, seitan eller sojabiffar.

Sex år gammal och ärtälskare!
Min (då) tjocka lillebror i vagnen.
Dagens bokstav i adventskalendern är alltså B som i brysselkål. Denna kål odlade min morfar och mamma och pappa åt den med förtjusning, vilket jag som barn inte kunde begripa. Hur kunde man äta något som luktade så förskräckligt? De runda små kålhuvudena hade dessutom i min barnamun en besk smak som jag inte kunde tycka om. Nej, jag åt ärtor istället - så många jag fick.

Numera älskar jag kål i alla former och i synnerhet brysselkål. I november köpte jag ett kilo ekologiskt odlad och närproducerad brysselkål på Tjolöholms julmarknad. För tjugo kronor!!! Fantastiska små kålhuvuden i en stor påse fick följa med hem och jag lagade till dem efter ett recept jag hittade på COOPs hemsida. Det känns som om jag vill vänta lite med de mest juliga smakerna och då tyckte jag att smaksättningen med citron och vitlök passade bra. Jag tänker byta citronen mot apelsin då det närmar sig juletid.



Brysselkål med citron och vitlök

500 g halverad färsk brysselkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 finhackad rödlök
  • 2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
  • 0,5 citron finrivet skal och pressad saft
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 msk honung
Stek brysselkålen i olja och smör 2–3 minuter. Tillsätt lök, vitlök och citronskal och -saft.

Salta, peppra och ringla över honung. Stek ytterligare 5 minuter. Ät som tillbehör eller egenrätt.!

Källa: https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/brysselkaal-med-vitloek-och-citron/

14 kommentarer:

  1. Jag gillade inte heller brysselkål som barn, men nu äter jag dem gladeligen. Vår amerikanska granne gjorde till Thanksgiving middagen brysselkål med wasabi och honung, vilket var mycket gott. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wasabi är ju toppengott! Det måste jag prova! Ha en fin dag du också! Kram!

      Radera
  2. Vilket underbart recept! Det ska förverkligas redan i dag :-)
    Du är enorm Erika... Gerd lär sig en del!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gerd! Så roligt om du hittar något du gillar här. Kram!!!

      Radera
  3. Oh yes, dom brysslarna har vi också lagat till i vårt kök, gudars så gott det är! Vi slängde i paprika en gång och solrosfrön en annan, lika gott båda försöken.

    Kul med kalendern, vi ser fram mot vad som komma skall:)

    Kram till er båda och en extra en som vi hoppas du kan leverera till J, hoppas att allt blir bra med honom.

    SvaraRadera
  4. Tack för det goda recept Erika! Jag har också av den underbara brysselkålen från tjolöholm i kylen, så god! Åt av den idag, tillagade den i ugnen med olja och kryddor Mums! Tur att man tagit sitt förnuft till fånga tänk vad mycket for vi gått miste om annars!
    Nästa gång gör jag efter ditt recept Kram och tack för omnämnandet :-)
    Gisela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära Gisela! Vad roligt att du påminde mig om receptet. Jag är helt dum i huvudet numera. Ingenting verkar stanna. Kan det vara teflon?

      Varm kram till dig. Hälsa Peter!

      Radera
  5. Mmm...gott, gott! :)
    Ha en fin dag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Love-love-love brysslarna. Men att koka dem är ju egentligen inte så gott. Jag vill gärna koka dem någon minut, sen hälla av vattnet och bryna till dem i smör så de får lite fin färg. Nästa gång ska jag låta lite rödlök vara med och smaksätta med vitlök och citron också. Tackar för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, steka är godare, definitivt! Kram!

      Radera
  7. Gillar brysselkål, gärna stekta tillsammans med bacon och lite honung. Man gör något som ursprungligen är nyttigt, till något mindre nyttigt. ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nyttigt är väl bra men gott är bättre! Kram min kära goding!

      Radera
  8. Kära Erika, jag har ju gömt att skriva om succén som dina brysselkål gjorde gjorde här hemma när vi firade för tidig jul med tjejerna. Vi åt den tillsammans med lammstek och smördegsrullad potatisstomp. En fantastisk kombo! Åt brysslarna idag igen ihop med pannbiffar smaksatta med dijonsenap och svampsås. Mycket gott!
    Varma kramar till dig min vän ♥♥
    Gisela

    SvaraRadera