onsdag 4 december 2013

Lucka fyra - D som i dekorationer

En stor del av julfirandet är så klart all den goda maten, men dekorationerna är en annan del som tycks ta allt större plats i svenska hem. Det finns många olika stilar och var och en är lycklig på sitt sätt. Förr ställde man fram tomtar och gran och vad man hade i sina jullådor. Numera är det ofta stylat i minsta detalj. Vitt, vitt och silver verkar vara det mest populära nu, om man kikar på butikernas enorma utbud. Trendigast i år verkar vara dekorationer av koppar eller fusk-koppar.

Julkula i min gran - en present från min mamma.
Du kan köpa julkulor i pasteller, svart eller återvunna papperskulor. Amerikansk överdådig gran eller sparsmakad oklädd i en kruka från Granit. Ljusslingor och blinkande stjärnor eller enkla halm- eller trästjärnor - du väljer själv. Eller inget pynt alls.

Jag har enormt många julsaker. Min stackars sambo har råkat ut för en julfascist som inte klarar av blanka, röda plasttomtar från Taiwan (inget ont om Taiwan), eller keramikänglar med fårskalligt utseende. I vårt hem vill jag helst ha enkla dekorationer bestående av vita blommor, ljus och gamla ärvda tomtar (helst grå). I vardagsrummet har vi rött, grått och vitt. En grå tomte från Cult som en mycket kär vän gett mig. Vita amaryllis och hyacinter. Röda panelgardiner och soffkuddar.

Glasfågel från Balders Hage.
Lägenheten är väldigt liten och inte mycket dekorationer får plats. Det enda som är riktigt pyntat är vår gran. Rött och guld och en massa fina saker. En Buddha, glasfåglar, hundar, hjärtan, guldkulor och röda pärlband från min mormor.

Det viktigaste är ju att man trivs, eller hur!? Var och en måste ju få pynta sitt hem som passar dem bäst. Fast jag vet inte om jag klarar av Js småtomtar som min pappa köpt till honom... Kanske i sovrummet. Ja, där får de nog stå.

Hur dekorerar ni era julhem? Överdåd? Sparsmakat? Inte alls? Berätta!

Behöver ni shoppa fint julpynt, så kika in hos Malin med fina butiken Annies stuga i Glommen. Väl värt en extra tur så här i jultider.  Fina Malin brukar bjuda på tokgoda kakor och utbudet i hennes butik är riktigt bra. Genuina saker utvalda med omsorg. Ta en tur dit!

Som en liten extra bonus i dag får ni ett recept på en gudomlig apelsinsås som jag serverade igår när Lilla B och jag hade vår årliga julfilmskväll och såg Polarexpressen. Jag stekte ankbröst som låg och skräpade i frysen och värmde färdiga potatiskroketter till. Brilliant, som Jamie brukar säga! Om ni undrar var bokstaven D kommer in här, så tänkte jag på engelskans duck, nu när allt ska vara så himla engelskt....

Apelsinsås till anka eller kyckling

1 apelsin, finrivet skal
2 dl färskpressad apelsinsaft
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger (jag använde min apelsin- och chokladvinäger istället)
2 dl vitt vin, torrt
1 msk kalvfond, konc.
0,5 tsk salt
1 tsk maizenaredning, ljus
steksky, från ankan
1 msk smör

Finriv det gula skalet från 1 apelsin, som sparas till servering. Pressa saften ur 2 apelsiner. Blanda socker och vinäger i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har smält och låt det bubbla vidare tills blandningen tar lite färg utan att bli bränd.  Dra kastrullen från plattan. Blanda ner apelsinsaft, vitt vin, kalvfond och salt. Koka ihop tills ca 2 dl återstår. Blanda maizena med en msk kallt vatten och rör ner i såsen. Låt koka upp. Tillsätt stekspadet från ankbrösten. Vispa i smöret.

Recept från http://www.alltommat.se/recept/Ankbrost-med-apelsinsas-och-vinbraserad-lok-6140




















8 kommentarer:

  1. Ja Erika nog är det tur och skönt att vi alla är olika! Jag blir så "snurrig" av massa olika färger, blir stirrig helt enkel, kanske en störning i knoppen vem vet ;-) Jag älskar därför grå tomtar samt mina norska små kärlekstomtar i lucekoftor förstås :-) Vita blommor är det som gäller för de lyser upp i mörkret...sen kommer ju detta med silver och silver samt silver :-) Tack för din underbara Blogg <3 Gerd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du tittar in hos mig! Kram!

      Radera
  2. Vi är fortfarande inne i fasen, barnens julpynt. Vi har massor av saker i olika färger som barnen gjort under alla år. Dessa saker betyder mycket för mig, men min hemliga dröm är en gran i vitt och silver. så någon dag, när barnen blivit större ska jag ha det :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så var det hos oss också när barnen var små. Smällkarameller och hemgjorda äpplen av papier mache. Vackert på sitt sätt och framför allt så roligt för barnen att få vara med och göra fint. Din gran kommer att stå där fortare än du anar. Det är då man saknar barnens pynt och tiden då de var små. Kram!

      Radera
  3. Det är fint när det är pyntat med stil och passar in i övrig i redning! :)
    Såsen låter fantastiskt gott! Mums!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte minst är det lugnt för ögat! Kram till dig!

      Radera
  4. Ja hur vi har det med julpynt är ju absolut ingen hemlighet alls:) I år blev julgranen röd och guld, men den har också gått i silver eller blått nåt år. Men den är också det enda vi färgstajlar så, resten av pyntet är inte åt något speciellt håll.

    SvaraRadera
  5. WOWW! Vad gott det ser ut!

    Ska prova snart! :)

    Här kommer ett litet recept till dig: Sexiga chokladbollar :)

    Hoppas du gillar de!

    LOVE M

    SvaraRadera