måndag 5 maj 2014

Kaffe utan choklad är som kärlek utan kyssar

Nja, kanske att min rubrik är något missvisande men visst är det himla gott med en bit riktigt bra choklad till kaffet!? Söt choklad med fyllning till en kopp espresso. Bitter mörk choklad till en söt latte. Och så vidare.

I helgen som gick bjöds jag på en otrolig mängd med god mat och då bland annat kaffe och choklad. Mina jeans känns mindre och så är det säkert, haha! Hos min yngre bror och hans underbara familj fick jag smaka på en len och fin pannacotta  med smak av espresso. Till denna serverades vi chokladfingers från Cadbury, som alltid är en klassiker om ni frågar mig. Gott kaffe och en kanellikör så var jag hemma.

Förutom god mat (recept på grillsås kommer senare) bjöds vi på dramatik i form av en lösspringande ko på vägen. Skranglig och go kom den skumpande med en karavan av bilar bakom sig, mitt på landsvägen. En rådig man med rep gjorde en insats men kon ville annat och gav sig in i vegetationen mitt emot min brors hus. Klart att hon var glad att få sig ett äventyr! Läs Mamma Mu och kråkan om ni inte fattar vad jag menar. Kossor måste få ha lite roligt ibland; gunga och så. Slutligen verkade det som om kossan återbördades till ladugården men hon hade då ett skönt äventyr att tänka på.

Espresso-pannacotta

6 portioner

5 dl mellangrädde
3/4 dl strösocker
2 msk espressopulver (snabbkaffe)
5 st Dr. Oetkers gelatinblad (minska gelatinet om du vill ha lite krämigare pannacotta)
1 tsk vaniljsocker
1 msk konjak

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten tills de mjuknar. Koka upp grädde, kaffepulver och strösocker. Dra av från värmen och rör ner vanilj och konjak i gräddblandningen. Ta undan en dl av gräddblandningen och rör ner gelatinbladen i denna så att inga klumpar finns i smeten. Vispa sedan ner gelatinsmeten i resten av grädden. Fördela pannacottan i kaffekoppar eller skålar. Ställ den i kylen 2 timmar eller tills den har stelnat.

Servera med goda kex eller med en klick grädde om du vill. En liten konjak att dricka till är gott för den som gillar det.






15 kommentarer:

  1. Och så genialiskt att servera den i en kaffekopp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det smart! Jag har vita av silikon men det är ju snyggare i en riktig kopp!

      Radera
  2. gahhhh så gott. Hoppas din pappa mår bättre snart!? P-A är fortsatt dålig, ska träffa han o mamma till helgen kram ♥ Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappa är riktigt dålig och har blivit mycket förvirrad. Det är tungt med sjuka nära och kära. Kram till dig!!!

      Radera
  3. Chokladen till kaffet kvittar totalt, men kaffe är bra gott! Dock har jag lagt ner det på jobbet. Jag har märkt att jag blir mer stissig o lättare stressar upp mig om jag dricker kaffe. Alltså är det bara på helgerna det smuttas kaffe här. Jag blir inte lika stissig av vårt mörkrostade kaffe, det är lite intressant...
    Pannacottan verkar mycket smarrig, får nog testa den nångång.
    *kram* Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir helt toppad om jag dricker bryggkaffe. Dessutom pajar min mage ihop av jobbkaffet. Man ska lyssna på sin kropp. Kram!

      Radera
  4. Jag är väldigt förtjust i choklad tillsammans med te. Pannacotta med espressosmak låter mycket gott. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Choklad och te har jag aldrig provat. Dags att ändra på det! Kram!

      Radera
  5. Gillar ju inte kaffe, men kan uppskatta när sötsaker har en liten antydan av kaffesmak. Är det då en pannacotta med grädde så skulle det nog gått ner...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett alternativ är ju att öka konjaken och minska kaffet, men det kanske blir väl starkt. Choklad som smaksättare funkar ju också alltid, eller hur? Kram!

      Radera
  6. Hääärligt!!

    Kikar in för en vårhälsning ♥
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  7. Du så gott det låter! Det måste provas. Kaffe ska vara gott och med mjölk - annars kan det kvitta! Där jag bor serveras ofta blaskigt kaffe och då tar jag hellre te.
    Mamma Mu är en familjefavorit! Hon är för härlig :) Vi lyssnade mycket på sagorna om henne och Kråkan under långa bilresor när barnen var små. Härliga minnen!

    SvaraRadera
  8. Kaffepannacotta är förjäkla gott, tycker jag som inte ens gillar kaffe annars. Till den supersöta pannacottan bryter kaffet av finfint! Kul historia med kossan. Hon hade mycket att berätta för väninnorna sen ;) Kram!

    SvaraRadera