tisdag 29 april 2014

Konsten att pochera ett ägg

När nu påsken är slut kanske det känns helt fel att läsa om äggrätter!? Jag tycker nog ändå att ägg är någonting man äter hela året och inte bara till påsk. Förpackningen är praktisk och hygienisk och innehållet nyttigt och gott.

Förrätt på Ocean hotel i Falkenberg
En god vän sa en gång till mig att ägget faktiskt är beviset på att hönan inte är gravid och det faktum att det kommer ut obefruktat tyder på att vi äter, ja, det kan ni ju räkna ut själva. Sluta nu inte upp att äta ägg för det. Ägg är nyttigt i lagoma mängder. Har man högt kolesterolvärde sägs det att ägg är ett av de födoämnen man ska vara försiktig med.  Men ett ägg då och då är inget som skadar.

Jag serverades pocherat ägg till förrätt när jag var på bloggträffen i Falkenberg. Det är fantastiskt att en så enkel förrätt kan lyftas till så höga höjder genom bra råvaror och bra tillagning. På fint kokt sparris låg ett pocherat ägg. Dressingen var gjord av tryffelolja och finhackad rödlök.

Pochera betyder att man sjuder något i vätska. I det här fallet är det ett rått ägg som försiktigt stjälps ner i en kastrull med kokande vatten och kanske några droppar ättika, och sjuds till en lagom lös konsistens. Det är inte så lätt som man kan tro utan det krävs en del övning innan det perfekt pocherade ägget kan presenteras. Själv övar jag fortfarande…

Hos ICA kan du se en liten instruktionsfilm om hur man på bästa sätt pocherar ett ägg. Mycket pedagogiskt och bra.

Lyckas man ändå inte kan man läsa vad Svenska Dagbladetsexpert svarar på frågan om varför pocherade ägg bli så fula. 

Hur är det med er? Brukar ni pochera ägg och har ni några ovärderliga tips att dela med er av?


9 kommentarer:

 1. Ja här äts det en massa ägg, vi vill inte ens räkna på hur många vi gör gång på i veckan...
  Pocherat har vi gjort och det var inte alls lika svårt som vi trodde att det skulle vara när vi provade första gången, tvärtom gick det lätt och fungerade fint. Vi brukar ha lite ättika i kokvattnet, sen knäcker vi äggen en och en i varsin kopp, när sen vattnet bubblar drar vi igång en virvel i vattnet där vi släpper ner ett av äggen. När det är klart så fiskar vi upp det med en hålslev och sen är det bara att fortsätta med dom andra på samma sätt.
  Det är galet gott med t.ex ägg benedict eller att ha ägget till gravad lax... blir ju helt sugen nu ju:)
  Förrätten vi fick på Ocean var gudomligt god, vinägretten kunde man ju sörpla med sked:)

  Kraaaaaaam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gör också på det viset men det tycks som om jag inte riktigt får dem som jag vill ändå... Kanske är jag petig? Åh, ägg Benedict! Det åt jag senast när jag var i Edinburgh och bodde på hotell! Mums, men förrätten på Ocean var godare! Kram på er, godingar!

   Radera
 2. Ägg äter vi ofta men pochera dem vågar jag inte ge mig på. Fast det är fasligt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag pocherar men med olika resultat.

   Radera
 3. Pocherade ägg är något jag alltid har kämpat med. Jamie Olivers knep för dummies i all ära, men egentligen är Oppfinnarjockes förlorade ägg ännu bättre. Har precis fått det: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/04/oppfinnarjockes-forlorade-agg.html

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset Erika! Aldrig pocherade ägg, men nu ska jag göra det !

  Gosia

  SvaraRadera
 5. Jag älskar ägg mums! kram Sofia ha en bra fredag! Är du ledig? : )

  SvaraRadera
 6. Har aldrig pochatt ett ägg i hela mitt liv :))

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 7. Då är det dags nu! Kram!

  SvaraRadera