torsdag 15 maj 2014

Snabba ryck i maj månad

Nu är det länge sedan jag skrev ett inlägg här. Tiden och orken vill inte räcka till. Men nu är det dags igen.

I dag blir det tips på snabbmat när det inte riktigt finns tid att laga middag. När maj månad drar igång men brännbollsträffar, konsert på fritids, betygsättning i skolan, utvecklingssamtal tre gånger samma vecka osv. Bättre än hämtmat från hamburgerkedjorna och mer varierat än att flera gånger i veckan springa ner till thai-butiken och köpa Kai gad ka-prao (säkert felstavat men min thailändska är inte vad den varit, håhå). Sen är ju thaihämtmat jättegott ibland. Och sushi.

Igår gjorde jag snabba cevapcici (säkert också felstavat) med färdigköpt klyftpotatis och yoghurtsås. Jag använde 350 g kalkonfärs som jag blandade med en färdig kryddpåse från Willys. Märket kommer jag inte ihåg, men de har flera olika sorter. Cevapcici, kycklingstroganoff och chipotleburgare. Bra att ha hemma när du vill slänga ihop något utan att behöva tänka. Bra också för barn och ungdomar som själva ska börja laga mat och vill känna att de lyckas i köket. Det gäller att börja så smått så att matlagning blir rolig.

Snabbast går det att bara blanda ihop en burk goda bönor med lite skivad rödlök och en god balsamvinäger. Bryt gott färskt bröd till och kanske ett glas rött. Vanvettigt gott i sin enkelhet.

Ett annat säkert kort i mitt snabbmatskök är rårakor med lingon. Riv tre till fyra potatisar per person och blanda dem med ett uppvispat ägg. Krydda med salt och peppar och stek rakorna i smör och lite olja på ganska hög värme. Jag vill ha dem väldigt tunna och krispiga så jag lägger dem gärna på ett galler i ugnen om jag gör till fler än mig själv. Då håller de sig och blir inte sladdriga som en gammal glosbok. Servera rårörda lingon och kanske lite riven vitkål. Supergott!


Helgen som gick var full av aktivitet och på söndagen var det snabba ryck som gällde för att få i sig lite lunch. Några stekta skivor kycklingfalukorv fick samsas med lite lök, sallad, ananas och chipotlepuré mellan två skivor bröd. Till detta några klyftor potatis som fått en stund i ugnen.

Edamamebönor tillhör det som kallas lyx. Jag har alltid en påse frysta som bara är att ta fram, koka och njuta med flingsalt. Om inte min mage sa stopp kunde jag äta det oftare.

Couscous är också bra mat på våren och sommaren. Laga efter beskrivningen på förpackningen. Ibland tar jag kallt vatten istället för varmt och då blir min couscous bättre. Men det tar längre tid så klart. Sedan blandar jag i vad jag har av rester. Stekt halloumi, korv, köttfärs, tofu, kyckling eller grillade grönsaker. Till detta äter jag ajvar relish, naturell yoghurt, färdig dressing eller hoummus. Supergott och lätt.

 

9 kommentarer:

  1. Snabbt kan också vara mycket gott! Kram fina du!

    SvaraRadera
  2. Ha ha "sladdriga som en gammal glosbok" - vilken underbar liknelse!
    Edamame med flingsalt - vad mer behöver man? Gudsågott.

    SvaraRadera
  3. En massa snabba godsaker! Kan behövas när det är mycket annat man vill göra. Kram på dig!

    SvaraRadera
  4. Visst är det så att tiden inte alltid räcker till... detsamma gäller det här också!

    Couscous och edamame... jag säger ja till båda, så gott. Kramar i massor!

    SvaraRadera
  5. Som lärare kunde man aldrig riktigt koppla av och njuta av allt det fina i naturen, så hektiskt som det var på jobbet. Därför njuter jag desto med nu, som pensionär och även ta god tid på mig att laga mat. Carpe diem - verkligen!

    SvaraRadera
  6. Please, i have difficulties to unterstand all….
    I am a german teacher in retirement…
    I found on an other site an thing made by you (?)…look here:
    http://www.holzconnection.de/blog/2012/12/20/weihnachtsdekoration-aus-holz/
    TZhe last one if you scroll down…

    Did you have any plan or Sketch how to make it?
    Please if you read this and undestand, than give me an answer to

    gerd,schenk (at) arcor.de

    SvaraRadera