onsdag 11 juni 2014

Ich bin auch ein Berliner!

Dagarna i Berlin gick fort och det är en fin resa att se tillbaka på. Vårt bagage försvann dock och kom efter många om och men tillbaka efter två dygn. Av det har vi lärt oss följande:

1. Vissa människor kan verkligen inte tala engelska.

2. Om de icke-engelsktalande inte är tydliga med vilken tid det återfunna bagaget ska levereras till uppgiven adress, kan det hända att man får spendera en halvdag för att själv få tag i det.

3. Det är inte roligt att panik-köpa kläder för att man måste ha något att ta på sig.

4. Kläder är oviktigt på ett sätt men att tiden och orken det tar att köpa kläder som passar såväl kroppen som plånboken, är förödande.

5. Det är bra att resa i sina bekvämaste skor, annars får man lätt sko-skav.

Högt i tak i hyrda lägenheten!
När väskorna väl kommit till rätta inser man att det bara är prylar trots allt. Det mesta går att köpa nytt, och saker gör en verkligen inte lyckligare. Det är mest bekvämlighet och som sagt att det är tidskrävande och urtrist att prova kläder. Särskilt om man inte är strl 36 över höfterna och har storkben. Ja, jag är avundsjuk och missunnsam mot alla de som bara kan dra på ett par byxor och så passar de både på bredd och längd.

Vår resa gick inte ut på att shoppa utan på att se saker och äta gott. Vädret var fantastiskt även om sista dagens 33 grader var i mesta laget för att vara i en storstad. Jag menar, vid poolen är 33 grader helt ok men att gå i stan är lite tufft. Stora F är en fantastisk guide som tålmodigt gick med sin haltande mor genom stadens gator och torg. Utan henne så hade jag stått mig slätt.

För er som ska resa till Berlin eller planerar att göra det har jag några tips. 

Ät ekologiskt! Här finns HUR mycket ekologisk och vegetarisk mat som helst. Hela staden kryllar av bio-butiker som säljer vegetariskt och veganskt utan att priserna för den skull är skyhöga. Det fanns verkligen allt om man vill äta grönt, nyttigt och billigt. Gott var det också.


Ät koreanskt på Core! Adressen är Pappelallee 84 och du tar U-bahn till Eberswalder Straße. 

Yoyo på Gärtnerstraße 27 erbjuder veganburgare som framkallar suckar av välbehag. 
http://www.yoyofoodworld.de/

Se utställningen om David Bowie på Matrin Gropius Bau. Scenkläder, böcker, skivor och bra musik i headsetet du får låna. http://www.davidbowie-berlin.de/en/


Tack Stora F för att du är en så fin dotter! Grattis också till att ha fyllt 25 år. Jag förstår inte vart tiden tagit vägen!? Det var ju nyss du var så liten som på bilden här. Och jag var så ung - yngre än du är nu!

När Stora F var liten.

21 kommentarer:

 1. Sicken liten sötgroda! :)

  Berlin får det nog bli nångång framöver, när ekonomin tillåter.
  /Trollmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det. Du kommer inte att ångra dig! Kram!

   Radera
 2. Till Berlin har jag inte varit men staden verkar vara trendig och roligt att höra att utbudet av vegetariskt och eko är stort. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där hade du trivts som fisken i vattnet! Kram!

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Härligt med en mor & dotter-resa. Jag har hört både positivt och negativt om Berlin, och då superlativ åt båda hållen. Får väl se om jag kommer dit nån dag. Inte den stad som lockar mest när man inte har mycket av vare sig tid eller pengar.

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mor och dotter-resor är sällan fel. Ja, allt handlar väl om vad man gillar och inte. Berlin är ju en stad som inte liknar t.ex. London, så det gäller ju att kolla upp innan man åker dit. Vad är det man vill med sin resa!? Kram!

   Radera
 5. Berlin har jag aldrig varit i, men jag har en kollega som är kär i staden och pratar sig varm om den inför resan han åker på varje semester... Jag får kanske ta en långweekend dit i höst?! Det låter ju klart lockande :)

  SvaraRadera
 6. Ankis syrrason pratar sig också varm om Berlin, han var där för någon vecka sedan, och tyckte att vi absolut måste åka dit fortast möjligt! Just det med maten, vegetariskt och allt det kravodlade nämnde han också.
  Vi har faktiskt kommit fram till att packa så som vi pratade med er om, hälften var i varandras väskor, när vi ger oss iväg. Tur ändå att väskan kom fram, men det där med panikhandla kläder... nej tack!

  Tack så väldigt mycket för senast, vilken helg vi fick!
  Kramar på dej och J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här gången kom ju båda väskorna bort så det hade inte spelat nån roll hur vi packat. Men annars är ju det en superbra idé precis som ni sa.

   Det är vi som ska tacka! Ni är ju helt otroliga ni två! Kram!

   Radera
 7. Ich weiss das! ;) Har nog följt dig både på FB och IG... ni verkar ha haft det helt underbart och mysigt, så bra! Och värmebölja gillas hurra för värmen och solen som kommit också för att inte tala om allt det goda vegetariska och ekologiska!

  Berlin har jag varit i många gånger i ungdomens tid... vi hade även exkursion dit med min kulturgeografiklass på universitetet, det du! Usch, kläder vill man ju ha... jobbigt när det kommer bort så... kram på dig finaste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte så mycket på dig när jag var där - all god vegomat! Kram!

   Radera
 8. Varför inte göra som vi - ta bussen! Så sparar man lite bränsle för miljöns skulle också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade nog varit bra om vi hade haft den tiden! Buss är ofta ett bra val!

   Radera
 9. inte kul att sakna bagaget
  låter ändå som om ni haft det bra

  SvaraRadera
 10. åhhhh vilken mysig resa ni haft, trots bagageproblemen morrrrr. Jag har inte varit i Berlin sedan skolresan 1992!!!! Kanske hög tid att åka dit igen : ) kramar din bloggvän Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berlin är nog värt att besöka om och om igen! Kram!

   Radera
 11. Berlin står på min önskereslista:) Tur att ni fick bagaget till slut, men trist att panik handla kläder.
  Ha det gott

  SvaraRadera